A' dan Z' ye Word

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 15:07:27

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Microsoft Word Nedir?



Microsoft word büroda iş yerinde yani günlük hayatta yapılan her türlü yazışmaların bilgisayar yardımıyla yazılmasını sağlayan programlara Kelime işlemci Programı adı verilir. Piyasada kullanılan birçok kelime işleme programı vardır. Bunlarda en yaygı kullanıma sahip olanı Word kelime işleme programıdır. Kullanıcıya sağladığı kolaylıklardan dolayı tercih edilen bir kelime işlem programıdır.



Office programları bir ofis içerisinde gerekli olabilecek tüm programları kapsayan bir paket programlar bütünüdür. İlk olarak Microsoft firması tarafından oluşturulan bir pakettir. Office paketinin piyasaya sürülmesi 1995 yılında olmuştur. Bu paketin içinde şu programlar yer almaktadır;



Microsoft Word

Microsoft Excel

Microsoft Access

Microsoft Powerpoint

Microsoft Outlook







Ondan sonra 1997 yılında çıkan office 97 ve en son olarak 1999 yılında çıkan office 2000 paketi piyasaya sürülmüştür. Ondan öncesinde ise word, excel ayrı programlar şeklinde zaten satılıyordu. Office adı altında bunlar toparlanmış ve bir bütün haline dönüştürülerek daha kapsamlı bir hale getirilmiştir.



Word penceresinin öğeleri şöyledir:

Başlık Çubuğu:



Program ve belgenin ismini gösterir. Eğer belge penceresi ekranı kaplıyorsa, belgenin Başlık çubuğu görüntülenmez. Başlık satırlarından sürükleyerek pencerelerin yerlerini değiştirebilirsiniz. (Ekranı kaplayan pencerelerin yerlerini değiştirmek olası değildir.)



Simge Durumuna Küçült, Önceki Boyut ve Kapat düğmeleri



Program ve belge pencerelerini simge durumunda çalıştırmak, bunların ekranı kaplaması için kullanılır. Program penceresini simge durumunda çalıştırırsanız, pencerenin görüntüsü ekrandan kaldırılır ve adı Görev Çubuğu üzerine eklenir. Pencereyi yeniden açmak için Görev Çubuğu üzerindeki program ismini tıklayın. Belge penceresini simge durumunda çalıştırırsanız, pencerenin görüntüsü ekrandan kaldırılır ve adı program penceresinin sol alt bölümüne eklenir. Pencereyi yeniden açmak için belge ismini tıklayın. Program penceresinin tüm ekranı ya da belge penceresinin program penceresini kaplaması için Simge Durumuna Küçült düğmesini tıklayın. Bu düğmeyi yeniden tıklarsanız, pencere bir önceki boyutuna döner. Kapat düğmesi, üzerinde çalıştığınız belgenin ya da programın kendisinin kapatılması için kullanılır. Eğer açık belge(ler) üzerinde değişiklikler yaptıysanız ve bunları henüz diske kaybetmediyseniz. bunları kaydetmek isteyip istemediğinizi soran bir iletişim penceresi açılır.



Menü çubuğu:



Menü çubuğu komutları seçebileceğiniz menüleri barındırır. Her bir kelime bir komut grubu olan menüyü ifade eder. Menüler üzerine tıklayın ve açıları listeden bir komutu tıklayarak seçebiliriz. Bir menü komutu soluk renkteyse, bunun anlamı bulunduğunuz aşamada o komutun kullanılamayacağıdır. Bir menü komutunun yanında ok işareti görüyorsanız, bunun anlamı komutun içinde başka komut seçenekleri de var demektir. Bazı komutların karşısında Ctrl+ ifadesini ve bir karakteri görürsünüz. Bu ifade. Söz konusu menü komutunun menüyü açmadan, Ctrl ve belirtilen tuşa basarak klavyeden de verilebileceğini gösterir.



Araç Çubukları:



Araç Çubukları, programın fonksiyonlarına (komutlarına) kolayca ve çabucak erişmenizi sağlayan düğmeleri barındırır. Belirli bir fonksiyona erişmek için bu düğmeleri kullanabiliriz. her programın kendine ait bir penceresi ve araç çubuğu vardır. Çünkü kullanım amaçlarına yönelik hızlı ve pratik kullanma isteği araç çubuklarını daha cazip hale getirmektedir



Cetvel:



Yatay cetvel, belgenizi duyarlı olarak biçimlendirmenize, tablolar oluşturmanıza olanak verir. Dikey cetveli de belgenizi biçimlendirmek için kullanabilirsiniz.



Yazı imleci (Cursor):



Klavyeden yazdıklarınızın nerede belireceğini gösterir. Klavye işaretçisi olarak ta kullanılır. Faremizi kullanmadan yazılar üzerinde işlemler yapmak için kullanılır.



Kaydırma Çubuğu:



Düşey ve yatay kaydırma bantları, pencerenin görünmeyen bölümlerini izlemenize olanak verir. Kaydırma bantlarının iki ucundaki küçük okları tıklayarak ya da kaydırma çubuğu üzerindeki kutuyu sürükleyerek sayfaların bölümlerini görebilirsiniz.



Görünüm Butonları:



elgemizi ekran içindeki görüntüleme şekillerini değiştirir bu konu daha sonraki Görünüm menüsünde işlenecektir.



Durum Çubuğu:



Durum çubuğu: Belge üzerinde çalışırken, pencerenin altında Word ile ilgili bilgi ve ileti gösterir, Üzerinde çalıştığınız belge hakkında Boyut yardım sağlar. Bir araç çubuğu düğmesi ya da bir menü komutu hakkında yardım almak için imleci bu öğeler üzerine getirin. Durum çubuğunda, söz konusu öğeyle ilgili kısa bir yardım bilgisini okuyabilirsiniz.



Bu bilgiler şunlardır;



Sayfa 4: Aktif olan sayfanın numarasını belirtir.



Böl 1: Bölüm numarasını belirtir.



4/5: Belgede toplam sayfa sayısı ,5 üzerinde çalıştığımız sayfa 4’tür.



Bşl 7,5cm: Ekleme noktası ile sayfanın üstü arasındaki düşey uzaklıktır.



Sat: Sayfanın üstünden ekleme noktasına kadar olan satır sayısıdır.



Süt: Sol kenar boşluğundan ekleme noktasına kadar olan sütun sayısıdır.



Kay: Makro kaydedicinin durumunu belirtir.



Dim: Düzeltme işlemi etkindir.



Seç: Seçileni genişlet tuşu aktiftir.(F8)



Üyz: Insert tuşu kullanımı aktiftir.



TEMEL METİN İŞLEMLERİ



İmlecin Farklı Biçimleri



İmleç, o andaki konumuna göre farklı işlevlere sahiptir ve o andaki işlevini göstermek için farklı biçimleri şunlardır:



Ok İmleci: İmleç bu biçimde iken tıklayarak menu komutu, araç çubuğu düğmesi gibi bir nesneyi seçebilir ya da sürükleyerek nesneleri taşıyabilirsiniz.



Ters ok şeklindeki imleç: İmleç bu şekildeyken tıklayarak, çift tıklayarak ya da üç kez tıklayarak metni seçebilirsiniz.



І İmleci: Metni seçmek ya da yanıp sönen imlecin yerini değiştirmek için kullanılır.



+ şeklindeki imleç: Genellikle bir çizimin yapılabileceğini gösterir.



Yardım İmleci: Normal ok işaretçisinin yanında ? bulunan ve Bir nesneyi tıklayarak, o nesne hakkında bilgi alabileceğimiz işaretçidir.



Taşıma İmleci: Çizim nesnelerinin taşınabileceğini gösterir.



Boyutlandırma İmleci: Nesnelerin boyutunun değiştirilebileceğini gösterir.



Metin İşlemleri



Word programını başlattığımızda boş bir belge açılır. Belgenin pencere içinde kalan beyaz alanı sizin çalışmanızı yapacağınız kağıdınızdır. Beyaz alanın başında yanıp sönen bir imleç bulunur. Bu imleç, klavyeden yazdıklarınızın nerede belireceğini gösterir.



Bir metin yazmak için Klavyeden yazdıklarınız, yanıp sönen bir imlecin olduğu yerin solunda belirir. Satır sonuna geldiğinizde, satıra sığmayan sözcükler bir alt satırın başına kaydırılır; bunun için sizin bir eylemde bulunmanıza gerek yoktur.



Herhangi bir metni yukarıdaki gibi yazdıktan sonra Enter tuşuna basarak yeni bir paragrafa başlayabiliriz. Tekrar Enter tuşuna basıp bir satır boş bırakabiliriz.



Bu Uygulama,gerek aynı firma tarafından yazılmış olması gerek Windows 98 bir çok işleve olanak verebilen kullanımı kolay bir işletim sistemi olmasından sebep; Windows 98'in sunduğu tüm olanaklardan yararlanır. Böylece güçlü ve gücüne erişilmesi kolay olan bir program doğmuştur.



Yazılı metni silmek :



Sileceğiniz metnin sonuna ya da başına tıklayıp. Klavyedeki Back space (Geri) ya da Delete (Sil) tuşuna gerektiği kadar basarak birer birer karakter silebiliriz. Sileceğiniz metin uzunsa, bu metni seçip Backspace ya da Delete tuşuna bir kez basın. (Metnin nasıl seçileceği aşağıda açıklanmıştır.)



Araya metin eklemek :



Metni ekleyeceğiniz yere tıklayarak veya yön tuşları ile araya eklenti yapılacak kelimeler arasına yazı imlecimizi yetirin artık klavyeden metni yazabiliriz. Diyelim ki Metni bir başka metinle değiştirmek itiyoruz şuana kadar ki öğrendiklerimiz ile önce siler sonra araya ekleriz. Bir başka metodu ise değiştireceğiniz metni seçip direk olarak Klavyeden yeni metni yazabiliriz bu sayede hız ve zaman kazanmış oluruz.



Metin Seçme Teknikleri



Seçmek, Windows programlarında önemli bir kavramdır. Seçerek özneyi, vereceğiniz komutun yapacağınız eylemin, neyi etkileyeceğini belirtmiş olursunuz.



Bir metin bloğunu seçmek için: farenin düğmesi basılıyken- I imlecini metin bloğu üzerinde sürükleyin ve farenin düğmesini bırakın. Yada; I imlecini seçeceğiniz metin bloğunun başına ya da sonuna tıklayın. Shift tuşu basılıyken I imlecini seçeceğiniz metin bloğunun sonuna ya da başına tıklayın. İki tıklama arasında kalan metin seçilir.



Bir sözcüğü seçmek için: Sözcük üzerine çift tıklayın.



Bir satırı seçmek için: İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine, seçmek istediğiniz satırın karşısına getirin ve çift tıklayın.



Bir paragrafı seçmek için: Paragraf üzerine üç kez tıklayın. Yada; İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine, seçmek istediğiniz paragrafın karşısına getirin ve çift tıklayın.



Bir metin sütununu seçmek için: Alt tuşu ve farenin düğmesi basılıyken imleci sütun üzerinde sürükleyin.



Belge içindeki tüm metni seçmek için:İmleci, ters bir ok şeklini alacak biçimde belgenin sol sınırı üzerine getirin. Ctrl tuşu basılıyken tıklayın. Metni seçili durumdan çıkartmak için herhangi bir yere tıklamanız yeterli olacaktır.



Kes ve Kopyala İşlemleri



Belge içerisinde veya farklı bir belgede bulunan, bir metni veya bir nesneyi belge içerisinde bir yere kopyalamak için aşağıdaki metotları kullanabilirsiniz ;



Düzen menüsü - Kopyala



Fare sağ tuş - alt menü â€" Kopyala



Araç çubuğu â€" Kopyala



Klavyeden kısayol komut tuşları



Sürükle ve Bırak Yöntemiyle Metnin Taşınması ve Kopyalanması



Bu tip bir işlem yapmak için Windows içinde kullandığınız bütün kes-kopyala işlemleri geçerlidir. Bir ifadeyi belge içinde bir başka yere kopyalamak ya da bir ifadeyi belge içinde bir başka yere taşımak isterseniz Sürükle ve Bırak yöntemini kullanabilirsiniz de



Bir ifadeyi Sürükle ve Bırak yöntemiyle kopyalamak için:



Kopyasını çıkartacağınız Kelime veya kelime grubunu seçebiliriz. İmleci seçtiğiniz ifade üzerine getirip farenin düğmesini ve klavyenizdeki Ctrl tuşunu basılı tutarken ifadeyi kopyanın çıkartılacağı noktaya sürükleyin. Ctrl tuşunu ve farenin düğmesini bırakın.



Bir ifadeyi Sürükle ve Bırak yöntemiyle taşımak için:



Taşıyacağınız Kelime veya kelime grubunu seçebiliriz. İmleci seçtiğiniz ifade üzerine getirip farenin düğmesini basılı tutarken ifadeyi taşıyacağınız noktaya sürükleyin. Farenin düğmesini bırakın.

DOSYA MENÜSÜ







Yeni (Ctrl-N):



Boş WORD belgesi (dosyası) yada daha önceden hazırlanan belge şablonlarından yeni belge açar.



Aç (Ctrl-O):



Daha önce yazılmış Word veya Word Programının dosyasını açar.



Açılacak dosyanın bakılacağı klasör: Açmak istenilen dosyayı seçmek; diğer klasörlere, sabit diskin diğer bölümlerine geçmek, CD ile Ağ komşularına geçmek, internet'te dosya seçmek için kullanılır. Açılmak istenen dosya bulunduktan sonra ya Aç komut düğmesine basılır ya da seçilmek istenen dosya üzerine çift tıklanır. Normal durumda Dosya-Aç ya da Standart Araç Çubuğunda Aç simgesi seçildiğinde, Belgelerim klasörü açılır. Diğer klasörlere geçmek için kullanılır. Diğer klasörlere geçmek ya da görmek için simgesi üzerine basılır. Açılan pencereden geçmek istenilen klasör seçilir.



DÜZEN MENÜSÜ







Geri Al Yazılan (Ctrl+Z):



En son yapılan işlemi geri alır. son yaptığınız 100 eylemi. belirli bir aşamadan başlayarak geri alabilir ve geri aldığınız adımları dilediğiniz yerden itibaren yineleyebilirsiniz. Son yaptığınız eylemi geri almak için Düzen menüsü menüsünden Geri Al komutunu vermek yeterli olur. Fakat Dosya Menüsünden yapılan işlemlerin hiçbir geri alınamaz



Son yaptığınız eylemleri belirli bir aşamadan başlayarak geri almak için: Araç çubuğundaki Geri Al düğmesini tıklayın Adımların geri alacağınız aşamayı tıklayarak belirtin.



Yinele Yazılan (Ctrl+Y):



En son yapılan işlemi bir kez daha yapar. Son yaptığımız eylemi yinelemek için; Düzen menüsü menüsünden Yinele komutunu verin.



Uyguladığınız eylemleri belirli bir aşamadan başlayarak yinelemek için: Araç çubuğundaki yenile düğmesini tıklayın. Adımların geri yineleneceği aşamayı tıklayarak belirtin.



Kes (Ctrl+X):



Seçili Kelime veya kelime gruplarını Arka alanda panoya Kopyalar. Seçili öğeleri siler



Kopyala (Ctrl+C):



Seçili Kelime veya kelime gruplarını Arka alanda panoya Kopyalar. (Seçili öğeleri silmez)



Yapıştır (Ctrl-V):



Panoda kayıtlı bulunan öğeleri imlecin olduğu satıra yapıştırır. Kopyala-kes komutları ile panoya aktarılan öğeler Başka bir kes-kopyala işlemi yapılıncaya kadar veya makine kapatılıncaya kadar kalıcılığını korur. panoda hangi öğelerin olduğunu bilmek için Başlat- programlar-donatılar-sistem araçları-pano görüntüleyici komutu ile bakabilirsiniz



Özel Yapıştır:



Seçilen alanı resim, biçimlendirilmemiş metin, biçimlendirilmiş metin (RTF), MS Word nesnesi olarak yapıştırır.



Köprü Olarak Yapıştır:



Belge içi bir metinde başka bir alana ulaşmak için köprü yapmaya yarar.



Temizle (Delete):



İmlecin sağ tarafında silme işlemi yapar.



Tümünü Seç (Ctrl+B ) :



Metnin tümünü seçmek için kullanılır.



Bul (Ctrl+F) :



Metin içinde bulunması istenen sözcük ya da ifade yazılır. "Sonrakini Bul" komut düğmesine basılır. Yazdığınız sözcük ya da ifadeyi bulunca orada bekler. Eğer aradığınız sözcük ya da ifade değilse tekrar "Sonrakini Bul" komut düğmesine basınız.



Değiştir (Ctrl+H) :



Metin içindeki bir sözcük ya da ifadeyi başka bir metinle değiştirmek istenildiğinde kullanılır. Örneğin Metin içinde geçen "Kocaeli" ifadesini "Kocaeli Üniversitesi" olarak değiştirmek istiyorsunuz. Aranan metin kutusuna "Kocaeli", Yeni Değer kutusuna "Kocaeli Üniversitesi" yazılır. "Sonrakini Bul" komut düğmesine basılır. İmleçten sonraki İlk Aranan sözcüğü bulduğunda ifade üzerinde bekler. Eğer değiştirmek istediğiniz ifade buysa "Değiştir" komut düğmesine basınız, değilse "Sonrakini Bul" komut düğmesine basınız. Metindeki "Aranan" metin kutusunda bulunan sözcük veya ifadenin tümünü değiştirmek için "Tümünü Değiştir" metin kutusuna basılır."Tüm seçenekler" komut düğmesine basıldığında Bul ve Değiştir Penceresi yukarıdaki gibi genişler.



Büyük/küçük harf duyarlı: kelime içinde geçen karakterleri öncelikle süzer Kocaeli sözcüğünü bulur, Kocaeli sözcüğünü bulmaz



Yalnızca tam sözcükleri bul: Aranan sözcük ile aynı yapıda olanları bulur. ("Öğretmen" sözcüğünü bulur ama "Öğretmenim" gibi ekli kelimeleri bulmaz.)



Git (Alt+Ctrl+G)



İstenilen sayfa, bölüm, satır, yer imi (Bkz yer imi) ... gitmek için kullanılır .Git (Düzen menüsü) Microsoft Word, ekleme noktasını gitmek istediğiniz yere taşır. Bir sayfa numarasına, açıklamaya, altbilgiye, yer imine veya başka bir yere gidebilirsiniz.

GÖRÜNÜM MENÜSÜ:







Ekran görüntüsü ile ilgili ayarları yapmak için kullanılır.



Normal:



Sayfanın kenar boşluklarını göstermez. Belge, düz beyaz bir alan olarak görüntülenir. Normal konum, Word 'un en performanslı çalıştığı konumdur. Ancak, bu konumda sayfa başlığı/altlığı, sütunlar gibi özellikler görüntülenmez.



Bağlantılı Görünüm:



Sayfanın içinde bulunan Başlıkları gösterir. İçindekiler tablosu oluştururken düzeyleri görmeyi sağlar. Belgemizdekileri belirli bir düzen ve hiyerarşi içinde listeleyebileceğiniz konumdur.



Sayfa Düzeni:



Sayfayı kenar boşluklarıyla birlikte gösterir. Kolay kullanışlılığı ve rahatlığı dolayısıyla çok tercih edilir. Belgeyi, kağıda döktüğünüzde göreceğiniz gibi izleyebilir ve üzerinde çalışabilirsiniz. Bu konumda belgenin tün öğelerini görmek olasıdır.





Anahat: Sayfamızdaki paragraflar üzerinde çalışma yapmak için kullanılır. (Aşağı - yukarı taşıma) Uzun bir belgenin daha küçük alt belgelere ayrılması için kullanılır. bu konumda birbirine bağlı alt belgelerin isimlerini barındırır.

Araç Çubukları:

Word ve diğer Microsoft Ürünlerinde Araç Çubuklarının kullanımı yapılan işleri kolaylaştırmaktadır. Değişik düzeneklere sahip araç çubukları vardır. Fakat standart ve Biçimlendirme bizim için en kullanışlı olanlardır.

Araç Çubuklarını kaldırmak ya da ekrana getirmek için Görünüm+Araç Çubukları üzerine tıklanır. Onay imi araç çubuklarının aktif halde olduğunu gösterir. Fakat Araç Çubuklarının hepsinin açık olması da ekranı küçültmektedir. Bu yüzden Araç Çubukları istenildiğinde ekrana getirilmesi gerekmektedir. (Bkz. Araç çubukları)

Ekranda gözüken araç çubuklarının yanında Ö işareti bulunmaktadır. Hangi Araç Çubuğu getirilmek ya da kaldırılmak isteniyorsa üzerine tıklanır. Ekranda belirdikten sonra mavi kısmına tıklanarak istenilen bölgeye taşınır.

İstenildiği takdirde Araç Çubuklarına ek komutlar (simgeler) eklenebilir ya da çıkarılabilir. Bunun için Görünüm-Araç Çubukları-Özelleştir seçilir. Çıkan pencereden "Komutlar" seçilir.

İstenilen komutun üzerine gelinir. Fare ile üzerine tıklanır. Parmağımızı kaldırmadan istenilen araç çubuğu üzerine sürüklenilir. Araç Çubuğunun istediğimiz yerine gelince Fare üzerindeki parmak kaldırılır.

İstenirse yeni bir Araç Çubuğu da yaratılabilir. Bunun için Görünüm-Araç Çubukları -Özelleştir- Yeni seçilir. Açılan pencereye yeni araç çubuğunun adı yazılır. Sonra Komutlar seçilir. İstenilen komutlar yeni Araç Çubuğu üzerine taşınır.

Araç Çubuğundaki komutları yok etmek için Görünüm-Araç Çubukları seçilir. Kaldırılmak istenilen simge üzerine gidilip tıklanır ve açık olan pencere içine taşınır. Eklenen tüm simgeleri kaldırıp araç çubuğunu eski durumuna getirmek için "Sıfırla"komut düğmesine basılır. Eğer bir Araç Çubuğunu kaldırmak istiyorsanız ! (Lütfen kendi yarattığınız Araç Çubuklarını kaldırınız) Sil komut düğmesine basılır.



Cetvel:

Ekranın solunda ve üstünde bulunan cetvelin gözükmesini/gözükmemesini sağlar.Word’de yatay ve dikey olmak üzere iki cetvel bulunur.

Yatay cetvel kullanarak paragraf girintileri, kenar boşlukları, sekme durakları ve sütün genişlikleri ayarlanabilir. Satır yüksekliğini ayarlamak da mümkündür. Word düşey cetveli, sadece baskı önizleme veya sayfa düzeni konumda görüntüler.

Belge Bağlantıları:

Ekranın sol tarafında beliren pencere yardımıyla belgenin bağlantılarını gösterir, ve sayfa içinde kolaylıkla geçiş yapılabilir.

Üstbilgi ve Altbilgi:







Yazılan sayfanın üstüne ve/veya altına metin, sayfa numarası, metinin basıldığı tarih ve saat, resim eklemek için kullanılır. Bu kısma yazılan metin ya eklenen resimler tüm sayfalarda gözükür.

Tam Ekran:

Yazının tam ekran gözükmesini sağlar. Görünüm menüsünden Tam ekran komutunu uygularsak. Başlık çubuğu, araç çubukları, cetveller, durum çubuğu ve kaydırma bantları görüntüden kalkar ve belgeyi tam bir ekranda izleyebilirsiniz. Belgeyi yeniden normal pencere içinde izlemek için imleci ekranın en üst kenarına getirip tıklayın. Görünüm Menüsü menüsünü bulana kadar fareyi sağa ya da sola doğru hareket ettirin. Görünüm Menüsü açıldığında Tam ekran komutunu yeniden verin.

Yakınlaştır:

Sayfanın ekranda görünme büyüklüğünü aramak için kullanılır.diğer Bir kullanımı da Standart araç çubuğu üzerindeki Yakınlaştır kutusunun sağındaki aşağı oku tıklayın. Büyütme/küçültme oranlarını gösteren bir liste açılır. istediğiniz görüntü oranı üzerine tıklayarak seçebiliriz.



EKLE MENÜSÜ







Kesme:

İmlecin bulunduğu yerden itibaren olan yazıları bir sonraki sayfanın(sütun) başından başlatır.

Sayfa Sonunun Kesme Eklenmesi:Normal olarak bir sayfa dolana kadar metni yazabilirsiniz. Sayfa dolduğunda otomatik olarak yeni bir sayfa eklenir ve yazmayı bu yeni sayfada sürdürürsünüz. Kimi zaman, bir sayfa dolmadan yeni bir sayfaya geçmek isteyebilirsiniz. Sayfa içinde herhangi bir noktadan yeni sayfaya sayfa bitmeden geçmek istiyorsanız. bu noktaya tıklayın. Ekle menüsünden Kesme komutunu verin. Kesme iletişim penceresi açılır. Ekle seçeneklerinden sayfa sonunakısmını tıklayarak seçebiliriz. Yazı imleciniz artık yeni sayfa başlangıcındadır. Sayfa içinde bir yere tıklayıp bu noktadan yeni sayfaya geçmek için Klavyeden Ctrl+Enter tuşları yardımı ile ve Baskı Önizleme penceresinde de sayfa sonu kesmesi ekleyebiliriz

Sütun Sonunun Kesme Eklenmesi: Normalde bir sayfa tek sütun halinde kullanırız. İki ve ya daha fazla sütün kullanırken sütundan sütuna geçiş için sütunun bitmesini gerekir ama Sayfa içindeki sütunda herhangi bir noktadan diğer sütuna sütun bitmeden geçmek istiyorsanız bu noktaya tıklayın. Ekle menüsünden Kesme komutunu verin. Kesme ileti penceresi açılınca Ekle seçeneklerinden Sütün sonunakısmını tıklayarak tamamı seçebiliriz. Yazı imleciniz artık yeni Sütun başlangıcındadır.

Sayfa Numaraları:

Görünüm menüsündeki üstbilgi ve altbilgi seçeneğinden verebileceğimiz bu eklenti Sayfanın Altına veya Üstüne sayfa numarası ekler.

Konum:

Numarandırmanın altbilgi veya üst bilgi de mi geçeneğini seçmek için kullanılır.

Hizalama:

Numaralandırmayı Sağda, Orta, Solda, İçeride ve Dışarıda olmasının seçimini sağlar.

Sayfa numarasının ilk sayfada çıkması için "Numarayı ilk sayfada göster" işaretlenir. Numaralandırmanın yazı biçimini değiştirmek, sıralama şeklini belirlemek ve sayfanın "Başlangıç" numarası için "Biçim" seçilir.

Tarih ve Saat...:

Belgeye günün Tarih ve Saatini eklemek için kullanılır. Eğer tarihimizi belge her açıldığında o günkü tarihi göstermesini istiyorsak otomatik olarak Güncelleştir onay kutusunu seçeriz

Otomatik Metin:

Word, sizin sık kullandığınız kelimeleri otomatik olarak ekleyebilir Sık kullandığınız kelimeleri otomatik olarak ekleyebilmesi için bazı bu kelimelerin Otomatik metin Komutuna daha önceden eklenmiş olması gerekmektedir. (Bkz Otomatik Düzelt)

Alan:

makro alanı atamak için kullanılır. Alanlar, belgede değiştirilebilir veriler için yer tutucu olarak ve adres-mektup birleştirme belgelerinde mektup ve etiket formları yaratmada kullanılırlar. En yaygın alanlardan bazıları, sayfa numarası eklediğinizde eklenen PAGE alanı ve Ekle menüsünden Tarih ve Saati tıklatıp Otomatik olarak güncelleştir onay kutusunu seçtiğinizde eklenen DATE alanıdır.

Ekle menüsünden Dizin ve Tablolar komutunu kullanarak bir dizin veya içerik tablosu yarattığınızda, alanlar otomatik olarak eklenir. Ayrıca alanları, belge bilgisini (yazar veya dosya adı gibi) otomatik olarak eklemek, hesaplamalar yapmak, diğer belgelere veya öğelere bağlantılar ve başvurular yaratmak ve diğer özel görevleri yerine getirmek için de kullanabilirsiniz. Alan kodları kıvrımlı veya bağlayıcı ayraçlar { } arasında görünürler. Alan kodlarının sonuçlarını (hesaplama sonuçları gibi) görüntülemek için, alan kodlarını gizleyin: önce Araçlar menüsünden Seçenekleri, sonra Görünüm sekmesini tıklatın, sonra Alan kodları onay kutusunu temizleyin. Alanlar Microsoft Excel'deki formüllere benzerler, (alan kodu formüle alan sonucu da formülün ürettiği değere benzer.

Alan bağlayıcı ayraçlarını klavye üzerinde karakter yazarak ekleyemezsiniz. Alanlar, Ekle menüsünden Tarih ve Saat komutu gibi özel komutları kullandığınızda veya CTRL+F9 tuşlarına basıp alan bağlayıcı ayraçları arasına uygun bilgiyi yazdığınızda eklenirler.

Simge:

Klavye üzerinde olmayan karakterlerin belgeye eklenmesi için kullanılır. Denetim masasından da hatırlayacağınız gibi Bilgisayarımızdaki her karakter yazı tipi olarak Yüklenmekte idi. Buna istinaden her yazı tipinde de kendine has farklı karakter ifadeleri (Simge) bulunur "Ekle + Simge ’ye basıldıktan sonra çıkan pencereden klavyede olmayan karakter bulunur ve üzerine çift tıklanır.

Dipnotlar:

Üzerinde olunan dipnotun yazısı ile işaretlendiği yer arasında geçiş yapar/gösterir. Dipnotlar, belge içinde geçen bir terimi aynı belge içinde açıklamak amacıyla kullanılır. Belge içinde geçen bir terimle ilgili bir dipnot eklemek için. Dipnotla ilgili olan terimin sağına tıklayın veya terimi seçebiliriz. Ekle menüsünden Dipnot komutunu verin. Dipnot ve Sonnot ileti penceresi açılır. Dipnotu terimin geçtiği sayfanın sonuna eklemek istiyorsanız Ekle alanındaki Dipnot, belgenin sonuna eklemek istiyorsanız Sonnot seçeneğini tıklayarak seçebiliriz. Dipnotların Word tarafından numaralandırılmasını istiyorsanız Numaralandırma alanındaki Otomatik Numaralandır seçeneğini tıklayın. Dipnotların sizin belirteceğiniz bir karakter tarafından işaretlenmesini istiyorsanız, Özel im kutusuna tıklayın ve bu karakteri yazın. Karakteri bir simge olarak belirlemek isterseniz, Simge düğmesini tıklayın. Açılan pencerenin yazı tipi alanından bir yazı tipini seçebiliriz ve tabloda görüntülenen sembollerden birisini tıklayın. Tamam düğmesini tıklayarak Dipnot ve Sonnot penceresine geri döneriz.

Numaralandırma biçimini değiştirmek isterseniz, Seçenekler düğmesini tıklayın. Not Seçenekleri penceresi açılır. Tüm Dipnotlar veya Tüm Sonnotlar sekmelerini tıklayarak uygun seçeneklerden dipnotun konumunu. numara biçimini, başlangıç numarasını ve numaralandırma şeklini seçip ve Tamam düğmesini tıklayarak Dipnot ve Sonnot penceresine geri dönebilirsiniz. Bütün Dipnot veya sonnot seçeneklerimiz ayarladıktan sonra Tamam düğmesini tıklayın. Dipnotunuzu yazabileceğiniz bir alana geçersiniz. Burada dipnotunuzu oluşturabilirsiniz. Dipnotunuzu yazacağınız pencere Normal ya da Sayfa Düzeni konumunda olmanıza bağlı olarak değişir. Eğer Normal konumda iseniz, dipnotunuzu yazdıktan sonra alanın üst kısmında bulunan Kapat düğmesini tıklayın.

Açıklamalar:

Dipnot özellikleri taşıyan ve aynı amaçla kullanılan bir komuttur Fakat belirgin iki ayrı farklılığı vardır; yazıcıdan Belge baskısı alındığında gözükmezler, ve ayrıca açıklama eklenen öğe sarı renkli bir desen alır.

Resim Yazısı:

Resimlerin altına Şekil1, Tablo1 gibi etiket yazdırmak için kullanılır.





Dizin ve Tablolar:

Genelde kitaplarda bulunan Yazı içindekiler için indeks, şekilleri tablosu içindekiler kısmını oluşturmak için kullanılır. içindekiler tablosu Belgedeki belirli başlıkları bulundukları sayfa numaralarıyla birlikte listeler.











İçindekiler tablosu yaratma: Bir kez içindekiler tablosu oluşturduğunuzda, anahat belgesinde hızla gezinmek için onu kullanabilirsiniz. İçindekiler tablosunda herhangi bir sayfa numarasını, belgede ona denk gelen başlığa atlamak için tıklatmanız yeterlidir. İçindekiler tablosu oluşturma başlıklar düzeylerine (başlık biçemi:Bir başlığa verilen biçimdir. Word içinde Başlık 1 ile Başlık 9 arasında, dokuz adet farklı yerleşik başlık biçemi vardır. Bkz Biçem) göre işaretlenir. Bunun için 1.Düzeydeki başlık (örnek bölüm başlığı) seçilir. "Biçimlendirme" Araç Çubuğunda bulunan Biçem (Ctrl+Shift+S) penceresinden açılır.

İçindekiler tablosu yaratmak için, önce yerleşik başlık biçemlerini (Başlık 9 aracılığıyla Başlık 1), içindekiler tablosunda içermesini istediğiniz başlıklara uygulayın. Seçiminize bağlı olarak, bunun yerine ana hat düzeyi biçimlerini içeren biçemleri veya kendi özel başlık biçemlerinizi uygulayabilirsiniz. Ayrıca, biçemleri, katıştırılmış başlıklara (örneğin, bir paragrafın ilk birkaç sözcüğüne) uygulayabilirsiniz. Biçemleri bir kez uyguladığınızda, bir tasarım seçebilir ve tamamlanmış bir içindekiler tablosu oluşturabilirsiniz. İçindekiler tablosu oluştururken, Word, belirtilmiş biçemleri olan başlıkları arar, onları başlık düzeyine göre sıralar, sayfa numaralarına başvurur ve belgede içindekiler tablosunu görüntüler.

İçindekiler Tablosunda çıkmasını istenilen tüm başlıkları düzeylerine göre işaretlenince "Ekle"+"Dizin ve Tablolar" seçilir. İleti penceresi açılır. İçindekiler Tablosu seçilir. İstenilen içindekiler biçimi "Biçimler"den seçilir. Kaç adet düzeyin seçileceği "Düzeyleri göster" den belirlenir.

Alan kodları seçeneklerini kullanarak dizinleri, içindekiler tablolarını ve diğer tabloları değiştirebilir ve özelleştirebilirsiniz. Değiştirmek üzere alan kodunu görüntülemek için, dizi veya tabloyu tıklatın sonra ÜST KARAKTER+F9 tuş bileşimine basın. Belgedeki tüm alan kodlarını görüntülemek için, ALT+F9 tuşuna basın.











Resim:

Bilgisayar içindeki hazır resimleri (clipart) eklemek için "Görünüm" +"Resim" + "Küçük Resim" seçilir. Açılan penceredeki istenilen resim seçilir. Resim üzerine çift tıklanarak ya da "Insert" (Ekle) üzerine tıklanarak, resim Word belgesi üzerine taşınır.

Kullanıcının hazırladığı ya da internetten çektiği resimleri eklemek için "Görünüm"+"Resim"+"Dosyadan" seçilir.

Açılan pencereden resim bulunur. Resmi bulmak için "Bak" metin kutucuğunu kullanarak istenilen dizine geçilir. Resmi eklemek için "Ekle" komut düğmesine basılır.

Metin Kutusu:

Sayfa içinde metin yazmak için ayrı bir kutu açmak için kullanılır. "Ekle"+"Metin Kutusu" seçilir. İmlecin ucu + biçimini alır. Metin kutusu nereye açılacaksa oraya gidilip tıklanır. Parmak kaldırılmadan sağ-alta doğru sürüklenir. Metin kutusu çizgisi üzerinde iken farenin sağ tuşuna basılırsa, metin kutusu ile ilgili olarak yapılabilecek işlemler gözükür. Örneğin metin kutusunun kenarındaki çizgiyi kaldırmak için "Metin Kutusu Biçimlendir" seçilir. "Renkler ve Çizgiler" komut penceresinden "Çizgi yok" seçilir.

Metin kutusunu taşımak için, metin kutusunun üzerine tıklanır, parmak kaldırılmadan taşınacak yere doğru sürüklenir. İstenilen bölgeye gelince parmak kaldırılır. Metin kutusunun büyüklüğünü değiştirmek için, değiştirilmek istenilen taraftaki metin kutusu çizgisi üzerine gelinir, fare ile çizgi tıklanır, istenilen büyüklüğe erişince farenin tuşu serbest bırakılır.

Otomatik Şekil:

"Ekle"-"Resim"-"Otomatik Şekil" seçilerek ortaya çıkan araç çubuğu kullanılarak istenilen şekil belgeye eklenir. Burada çizgiler, oklar, konuşma balonları vb. bulunur.

Nesne:

Belgeye nesne (ses, video, denklem, excel, powerpoint, resim...) eklemeye yarar.

Nesne penceresinde "Yeni Yarat" menüsünden eklenmek istenilen nesne seçildiğinde belgenize o nesnenin çalışma alanı boş olarak gelir. (Bazı programlarda sadece simge gelir, üzerine çift tıklamak gerekir.)

"Simge olarak göster işaretli olursa Nesne ekranda simge olarak gözükür. Nesnenin işletilmesi için üzerine çift tıklanır. Dosya ilişkili olduğu programla birlikte açılır.

"Dosyadan Yarat" menüsü seçildiğinde, daha sonra düzenlenebilecek şekilde dosyanın içeriği belgeye eklenir.

Yer İmi:

Dosyanın herhangi bir yerine sık sık ulaşmak istenildiğinde o bölüm imlenir. İmlenecek yere fare ile tıklanır. "Ekle"+"Yer imi" seçilirse aşağıdaki ekran gözükür.

"Yer_imi adı" kutucuğuna uygun bir isim yazılıp "Ekle" komut düğmesine basılır. Listede ekli bir yer imine gitmek için "Git" komut düğmesine basılır.











Dosya:

Daha önce yazmış olduğunuz bir dosyayı üzerinde çalıştığınız dosyaya eklemek için kullanılır. Dosya imlecin bulunduğu yerden başlayarak eklenir. "Ekle"+"Dosya"

Köprü (Alt+Ctrl+K):

Belgenizde bulunan bir sözcük ya da ifade üzerine tıkladığınızda internet'te bir sayfa açmak istiyorsanız ya da metin içinde "Yer imi" ile imlenmiş bir alana gitmek istediğinizde kullanılır.

Yazdığınız belge içerisinden İnternet'te bulunan bir sayfayı açmak için yapılacak işler şunlardır: Bağlanacak ifade seçilir: Ekle+Köprü seçilir. "Köprü Ekle" penceresi açılır. "Bağlanılacak URL veya dosya adı" metin kutucuğuna bağlanılacak web sayfasının adresi yazılır. "Tamam" komut düğmesine tıklanır. Seçilen yazının üzerine tıklandığında adresini yazdığınız web sayfası açılır.

Yazdığınız belge içerisinden başka bir belgeye Köprü olarak açmak için yapılacak işler şunlardır: Bağlanacak ifade (belge adı resim vs..) seçilir. "Ekle"+"Köprü"+"Gözat" tıklanır. "Dosyaya Bağla" penceresini kullanarak istenilen dosya seçilir. "Tamam" + "Tamam" komut düğmesine tıklanır. Seçilen yazının üzerine tıklandığında istediğiniz dosya açılır.

Dosyada Belirli Konum: Dosyanızın içinde daha önceden imlenmiş bir konuma gitmek için üzerine tıklanınca sayfa içinde gidilecek konuma Dosyada Belirli Konum (Seçmeli) metin kutusunun yanındaki "Gözat" komut düğmesine tıklanır. Yer imi penceresinden seçim yapılır. Tamam komut düğmesine basılarak çıkılır.

BİÇİM MENÜSÜ







Yazı Tipi...

Seçili Metnin Biçimlendirilmesi sağlar. Belgeyi biçimlendirmek için araç çubuklarından, Biçim menüsünün komutlarından ve yatay cetvelden yararlanabilirsiniz.

Yazı Tipi Sekmesi:

Biçim menüsünden Yazı tipi komutunu verince Yazı tipi iletişim penceresi açılınca pencerenin üst kısmındaki Yazı tipi sekmesini Yazı tipi Yazı Tipi Biçemi ve Boyut kaydırılabilir alanlarından yazıtipini, biçemi ve büyüklüğü tıklayarak seçebilirsiniz.

Yazı Tipi: Daha önce yazdığınız metnin Yazıtipini değiştirmek için Yazı tipi listesinin sağındaki Kaydırma çubuğunu kullanarak bilgisayarınıza yüklenmiş yazı tiplerinin listesi görülür. Gerekirse düşey kaydırma çubuğunu yukarı ya da aşağı doğru kaydırarak dilediğiniz yazıtipini bulun ve üzerine tıklayarak seçebiliriz.

Yazı Tipi Boyutu(punto): Yazıtipi büyüklüğünü değiştirmek için Yazıtipi büyüklüklerini gösteren bir liste bulunur. Gerekirse düşey kaydırma çubuğunu yukarı ya da aşağı doğru kaydırarak dilediğiniz büyüklüğü bulun ve üzerine tıklayarak seçebiliriz. İstediğiniz boyut sok ise listenin üzerindeki kutu içine klavyeden yazabilirsiniz.

Yazı Tipi Biçemi: Normal, Kalın, italik, Altı Çizili, Kalın italik seçeneklerinden dilediklerinizi seçebiliriz

Altı çizili açılır listesi, seçili metin için bir alt çizgi biçimi seçmenize olanak verir. Listenin sağındaki aşağı oku tıklayın ve bir alt çizgi biçimini seçebiliriz.

Renk açılır listesi, seçili metin için bir renk seçmenize olanak verir. Listenin sağındaki aşağı oku tıklayıp istediğimiz rengi tıklayarak seçebiliriz.

Efektler : Seçili metne özel bir efekt vermek isterseniz, Efekt seçeneklerinin önündeki onay kutusunu tıklayarak seçebiliriz. Yaptığınız seçimlerin sonuçlarını Önizleme alanında izleyebilirsiniz.

Karakter Aralığı Sekmesi

Pencerenin üst kısmındaki Karakter Aralığı sekmesini tıklayıp seçili metin içindeki harflerin Karakter aralıklarını düzenleyebileceğiniz bir sayfa görüntülenir. Karakterler arasındaki aralığı açmak ya da daraltmak istiyorsanız, Aralık ifadesinin karşısındaki açılır listenin sağındaki aşağı oku tıklayın ve Geniş ya da Dar seçeneklerinden birisini tıklayarak seçebiliriz. Karakterler arasındaki genişletme ya da daraltmanın ölçüsünü tanımlamak için Değer kutusuna tıklayın ve klavyeden bir değer yazın.

Karakterlerin normal konumdan daha yukarı ya da aşağı yazılması için, Konum ifadesinin karşısındaki açılır listenin sağındaki aşağı oku tıklayıp, yükseltilmiş ya da Alçaltılmış seçeneklerinden birisini tıklayarak seçebiliriz. Karakterlerin ne kadar yukarı ya da aşağı yazılacağını tanımlamak için Değer kutusuna tıklayın ve klavyeden bir değer yazın.

Yazıtipi Aralığı seçeneği, A ve V gibi karakterlerin birbirlerine yaklaştırılması içindir. İfadenin başındaki onay kutusunu tıklayarak seçip bu özelliği aktif duruma getirebiliriz. Bu özelliğin hangi büyüklükten sonraki yazı tipleri için geçerli olduğunu Nokta ve yukarısı ifadesinin önündeki kutuya yazın. Yaptığınız seçimlerin sonuçların Önizleme alanında izleyebilirsiniz.

Biçemlerin Kopyalanması

Kimi zaman, bir ifadenin biçimsel özelliklerini (yazıtipi, biçem, vb.) diğer ifadelere kopyalamak isteyebilirsiniz. Bunun için Standart araç çubuğundaki Biçim Boyacısı düğmesinden yararlanırız. Bir ifadenin biçimsel özelliklerini bir başka ifadeye kopyalamak için, Biçimini kopyalayacağınız ifadeyi seçelim. Standart araç çubuğundaki Biçim Boyacısı düğmesini tıklayalım. Biçimini değiştireceğiniz metni, fareyi sürükleyerek seçelim. Son seçtiğiniz ifade, ilk seçtiğiniz ifadenin biçimini alır.

Birden fazla ifadeye biçim kopyalamak isterseniz, Biçim Boyacısı düğmesini çift tıklayıp, biçimlendireceğiniz ifadeleri seçebiliriz. Biçimlendirme işiniz bittiğinde Biçim Boyacısı düğmesini yeniden tıklayarak devre dışı bırakın.

Paragraf

Paragrafları menü komutuyla biçimlendirmek için Biçimlendireceğiniz paragraf içine tıklayın ya da eğer birden fazla paragrafı biçimlendirecekseniz, bu paragrafı seçip Biçim menüsünden Paragraf komutunu ile. Paragraf iletişim penceresi açılır.

Girinti ve Aralıklar Sekmesi:

Paragraf ve satırların hangi düzen içinde bulunacaklarını belirler. Bu seçenekler;

Hizalama: Soldan, sağdan, ortadan ve iki yandan seçeneği vardır. hizalama düğmelerinden dilediğinizi tıklayın Bunlardan “Sola Hizala” düğmesi tıkladığımızda paragrafı ya da seçili paragrafları sola, Ortala düğmesi ortaya, “Sağa Hizala” düğmesi sağa, İki yana yasla düğmesi her iki marjdan hizalar

Girinti: paragrafın sol ve sağ marjlarının hangi noktalarda başlayacağını belirlememizi sağlar yani Sol veya sağ boşluktan sonra ne kadar boşluk bırakılacağı belirtilir. Sol ve Sağ kutularına santimetre cinsinden değer yazarak bunları belirleyebiliriz.

Özel: İlk satır, paragraf başını ayarlar. Asılı ise 1 Satır dıştan başlar. İkinci satır içten başlar. Paragrafın tersidir. Genellikle numaralandırmada kullanılır.

Aralık: paragraflar arasında önce ya da sonra ne kadar boşluk bırakılacağı belirtilir. 6 nk (nokta) yarım satır, 12 nk 1 satır boşluk bırakır.

Satır Aralığı: Satır aralığı Tek, 1.5, çift, En az, Tam, Çoklu biçimindedir. Kullanıcı istediğinde Değer kısmına klavyeyi kullanarak bir cm veya nokta cinsinden değer girebilir.Satır aralığı metnin satırları arasındaki dikey boşluğun miktarını belirtir. Word tek satır aralığını varsayılan olarak kullanır. Seçtiğiniz satır aralığı seçili paragraftaki metnin tüm satırlarını veya ekleme noktası içeren paragrafı etkileyecektir.

Bu seçenek Sonuçlar Tek En büyük yazı tipi için yeri olan her satır için satır aralığı, artı küçük bir miktar fazladan boşluk. Fazladan boşluğun miktarı kullanılan yazı tipine bağlı olarak değişir.

1.5 Satır Tek satır aralığının bir buçuk katı olan her satır için satır aralığı. Örneğin, 10 puntoluk metin 1.5 satır boşluk kaplıyorsa satır aralığı yaklaşık olarak 15 puntodur.

Çift Tek satır aralığının iki katı olan her satır için satır aralığı. Örneğin, 10 puntoluk metnin çift boşluk satırlarında satır aralığı yaklaşık olarak 20 puntodur.

En Az Word'ün en büyük yazı tipi boyutuna veya belirtilen boşluğa uymayacak olan grafiğe yer açmak amacı ile ayarlayabildiği en küçük satır boşluğu.

Tam Word'ün ayarlamadığı sabit satır aralığı. Bu seçenek tüm satırları eşit olarak yerleştirir.

Çoklu Belirttiğiniz yüzdeye göre arttırılan veya azaltılan satır boşluğu. Örneğin, satır aralığını 1.2'nin bir katına ayarlama boşluğu yüzde 20 arttıracaktır, satır aralığını 0.8'in bir katına ayarlarken boşluk yüzde 20 azaltacaktır. Satır aralığını 2'nin katına ayarlama satır aralığını Çift'e ayarlama ile eşittir. Değer kutusuna istediğiniz satır aralığını seçin veya yazın. Varsayılan üç satırdır.

Değer Seçtiğiniz satır aralığı miktarıdır. Bu seçenek Satır Aralığı kutusundaki En Az, Tam veya Çoklu seçeneklerini seçerseniz kullanılabilir.

Not: Bir satır büyük metin karakteri, grafik ve formul içeriyorsa Word o satır için aralığı arttırır. Tüm satırları eşit aralıklı yapmak için Satır Aralığı kutusundaki Tam seçeneğini tıklatın ve sonra Değer kutusu içindeki, satırda en büyük karaktere veya grafiğe uymak için yeterince büyük olan satır aralığını seçin. Karakterler veya grafikler hala kesik görünüyorsa Değer kutusundan daha büyük bir numara seçin.

Satır ve Sayfa Sonu Sekmesi

Pencerenin üst Kısmındaki Satır Ve Sayfa Sonu sekmesini Paragrafların sayfa üzerindeki konumlarını belirleyebileceğiniz bir sayfa açar. Seçeneklerden dilediklerinizin önündeki onay kutusunu tıklayarak seçebileceğimiz Sayfalandırma seçeneklerinin açıklaması şöyledir:

Tek Kalan Satırları Önle: Bir paragrafın son satırının yeni bir sayfanın başında ya da bir paragrafın ilk satırının sayfanın sonunda bulunmasını engeller.

Satırları Birlikte Tut: Paragraf aynı sayfada bulunmasını sağlar.

Sonraki ile Birlikte: Paragrafın bir sonraki paragrafla aynı sayfada bulunmasını sağlar.

Önceki ile Birlikte: Paragrafın yeni bir sayfanın başında yer almasını sağlar.

Sayfa Numaralarını Kaldır: Eğer satırlar otomatik olarak numaralandırılıyorsa (bkz. Madde imi ve Numaralandırma), seçili paragrafların satırları önüne numara eklenmez.

Heceleme yok: Seçili paragrafların satırları “-“(tire) ile hecele yapmamızı önler

Madde İmleri ve Numaralandırma

Madde imli veya numaralandırılmış listeyi yazarken otomatik olarak yaratmak için 1. veya bir boşluk veya sekmeyle izlenen * yazdıktan sonra istediğiniz metni yazın. Sonraki liste öğesini eklemek için Enter tuşuna bastığınızda, Word otomatik olarak sonraki numarayı veya madde imini ekler. Listeyi bitirmek için iki kez enter tuşuna basın. Listedeki son numarayı silmek için Geri Al tuşuna basarak da listeyi bitirebilirsiniz.

Madde imi veya numara biçimini eklemek veya madde imleri veya numaralar ile ilgili ayarlama değiştirmek için öğeleri seçin ve Biçim menüsünden Madde İmleri ve Numaralandırmayı tıklatın. Madde imli veya Numaralandırılmış sekmesini tıklattıktan sonra istediğiniz biçimi tıklatın. İsteğe bağlı ayarlamak için Özelleştire tıklatın ve sonra madde imi veya numara ile metin arasındaki uzaklığı değiştirin.

Word Madde İmlerini veya Numaralandırmayı tekrar tıklattığınızda yaptığınız değişiklikleri uygular. Madde imli liste yaratmak için kullanılır. İstenilen madde imi üzerine tıklanır. Penceredeki madde imi dışında bir madde imi kullanılmak isteniyorsa "Özelleştir" komut düğmesine basılır.

İmlenmiş Listeyi Özelleştirme:Madde İmleri Seçili paragraflara madde imleri ekler veya varolan madde imlerini kaldırır.

Madde imi karakteri: Paragraflar için Kullanmak istediğiniz madde imi karakterini seçmemize olanak verir.

Yazı Tipi: Seçili madde imleri için yazı tipi biçimlendirme amacıyla Yazı Tipi iletişim kutusunu açar. Madde iminin boyut, tip, renk, biçem vs gibi seçenekleri değiştirilebilir.

Madde imi: Farklı bir madde imi seçmek için Madde imi kullanabilirsiniz. Yeni bir madde imi karakteri tıklattığınız yerde Simge iletişim kutusunu açar.

Madde imi Konumu Girintisi: Madde imi ile kenar boşluğu arasındaki mesafeyi ayarlar.kısaca madde imi başlangıç girintisi olarak adlandırılır.

Metin Konumu Girintisi: Normal madde imi ile yazı arası uzaklık 0,63 cm'dir. Bu uzaklığı artırmak veya azaltmak için kullanılır. Madde eme ile metin arasındaki konumu belirlemeye yarar.Madde imi veya liste sayısının sonu ile metnin başlangıcı arasındaki istediğiniz uzaklığı belirtebilirsiniz.

Numaralandırılmış Listeyi Özelleştirme:

Numaralandırma Seçili paragraflara numara ekler veya varolan numaraları kaldırır.

Sayı biçemi: Sayı biçemikutusu Seçili paragraflar için numara biçemleri bulundurur.

Başlangıç: Gerekliyse Başlangıç kutusundaki listeden Seçili paragraflar için yeni başlama sayısı girebiliriz.

Sayı Biçemi: Numaralandırma grubuna düzenlenemez metin eklemek için Sayı biçemi kutusundaki vurgulanmış sayı grubundan önce ve sonra metni düzenleyebilirsiniz.

Sayı Konumu: Seçili madde imi ve numara için istediğiniz hizalama ve konumu tıklatın. Hizalama ayarı Hizalama yeri ayarına bağlıdır; örneğin, Ortala ve 2 cm seçeneğine tıklatma Word’ün liste sayısını sol kenar boşluğundan veya girintisinden 2 cm uzaklıktaki noktaya ortalamasıdır.

Numaralandırılmış Anahat Listesini Özelleştirme:

Bir çok düzeyli liste içinde, öğeleri numaralandırmak veya tek bir satıra birden fazla numaralandırma düzeyi dahil etmek için List Num alanını kullanabilirsiniz. Örneğin, liste öğesi 1.A) ise, List Num alanını, otomatik olarak a), b) ve aynı numaralandırma düzeyindeki ardışık öğeleri eklemek için kullanabilirsiniz.

Çok düzeyli listeler en fazla dokuz düzeye sahip olabilir. Biçim menüsünden madde imleri ve numaralandırmayı seçtikten sonra çoklu düzey aralarında geçiş için düzeyli numaralandırılmış öğeyi uygun numaralandırma düzeyine taşımak için öğe içinde bir yeri tıklatın ve sonra Biçimlendirme Araç Çubuğundaki Girintiyi Arttır veya Girintiyi Azalt komutlarını kullanabilirsiniz.

Yazarken numaralandırma düzeyini değiştirebilirsiniz. Yeni bir çok düzeyli paragrafa başladıktan sonra, liste öğesini daha düşük bir numaralandırma düzeyine indirgemek için Tab (sekme) tuşuna basın. Öğeyi daha yüksek bir numaralandırma düzeyine yükseltmek için Shift (üst karakter)+Tab (sekme) tuşlarına basın. Artık öğe metnini yazabiliriz numara veya madde imi biçimini ve her düzey için yazılan metni değiştirebilirsiniz.

Madde imi veya numara biçimlerini değiştirme:değiştirmek istediğiniz madde imini veya numarayı içeren paragrafları seçip, biçim menüsünden madde imleri ve numaralandırmayı tıklattıktan sonra değiştirmek istediğiniz Numaralandırılmış Anahat liste türü için ilgili sekmedeki özelleştir komutunu çalıştırın. Açılan ileti penceresinden istediğiniz biçimlendirme seçeneklerini seçebiliriz.

Düzey: 1 den 9 a kadar düzey bulunur. Düzenlemek istediğiniz düzeyi tıklatıp değişiklikleri yaptıktan sonra bu düzeyi Önizleme kutusunda görebilir ve seçebilirsiniz.

Önceki Düzey Numarası: Word un numaralandırma grubunun parçası olarak önceki düzeyden bir sayı içermesini istiyorsanız, içermesini istediğiniz sayının düzeyini tıklatın. Örneğin, Düzey 1 biçemini Düzey 4 numaralandırma grubuna eklemek için Düzey 1‘e tıklatın. Word önceki düzeyin biçemini içerir, hiçbir zaman Biçimini içermez. örneğin, Düzey 1 sayısı Bölüm A ise Word Düzey 4 sayısına sadece A biçemini ekler).

Düzeyi Biçime Bağlı: Seçili olan anahat numaralandırma düzeyine iliştirmek istediğiniz biçemi seçebilirsiniz veya numaralandırma düzeyine hiçbir biçem iliştirmek istemiyorsanız (biçem yok) düğmesini seçebilirsiniz. Biçem bir anahat numaralandırma düzeyi ile bağlandığı zaman, biçemle biçimlendirdiğiniz her paragrafı otomatik olarak numaralandırır.

Numarayı İzleyen: Liste numarası ve paragrafın ilk harfi arasından istediğiniz düzenlenemez karakteri düzenlemek için kullanılır. Varsayılan olarak, Word bir Sekme karakteri ekler.

Geçerli Biçimi Numaralandırma: Geçerli anahatlandırılmış numaralı listenin içindeki numaraları eşdeğer değerleriyle örneğin Yazı III‘ü Yazı 3 olarak değiştirir.

List Number alanını kullanarak oluşturduğunuz listeler için istediğiniz etiketi yazmak, Lıstnumber alanını çoklu anahat numaralarını tek bir satır üzerine dahil etmek için kullanılır. numaraları tek bir satır üzerinde bulunan birden fazla öğeye ekleyebilirsiniz. Örneğin, liste öğesi "1. A)" ise, "a)" için listnum alanını kullanabilirsiniz.

Linkback: A' dan Z' ye Word
  • Gösterim 2,390 
  • Programlar
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (2)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2260


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz