Altın Oranın Esrarı..

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:32:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.





[/b]



Mimar Sinan;  Mimar Sinan'ın da bir çok eserinde bu altın oran görülmektedir. Mesela  Süleymaniye ve Selimiye Camileri'nin minarelerinde bu oran  görülmektedir.















Papatya Çiçeği;

Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur.





 



 

Tavşan; İnsan kafasında olduğu gibi tavşanda da aynı özellik vardır.





 



 

Milattan Önce yapılan Mısır Piramitleri; Her bir piramidin tabanının yüksekliğine oranı evet yine altın oranı veriyor.







 





Tüm bunların ortak özellikleri  kendi ölçülerindeki, aynı denge yasaları çevresinde benzer oranlara  sahip olmalarıdır. Bu orana ise altın oranı adı verilmektedir. Altın  oran Fibonacci isimli İtalyan matematikçinin bulduğu bir dizi sayıdır.  Bu sayılar Fibonacci sayıları olarak da adlandırılmaktadır.









   yaparken altın orana göre belirlenmiş insan vücudunu ölçü almışlardır.  Günümüz mimarlarının en önemli başvuru kitaplarından biri olan  Neufert'te de altın orana göre belirlenmiş insan vücudu temel  alınmaktadır.







 





İnsan Bedeninde Altın Oran;İnsan  Bedeninin çeşitli kısımları arasında var olduğu öne sürülen ve yaklaşık  altın oran değerlerine uyan "ideal" orantı ilişkileri genel olarak bir  şema halinde gösterilmektedir.







 





İnsan  vücudunda altın orana verilebilecek ilk örnek; göbek ile ayak  arasındaki mesafe 1 birim olarak kabul edildiğinde, insan boyunun  1,618'e denk gelmesidir. Bunun dışında vücudumuzda yer alan diğer bazı  altın oranlar şöyledir:



Parmak ucu-dirsek arası / El bileği-dirsek arası,

Omuz hizasından baş ucuna olan mesafe / Kafa boyu,

Göbek-baş ucu arası mesafe / Omuz hizasından baş ucuna olan mesafe, Göbek-diz arası / Diz-ayak ucu arası.









 İnsan Elinde Altın Oran;Parmaklarımız  üç boğumludur. Parmağımızın tam boyunun İlk iki boğuma oranı altın  oranı yani 1.68 sayısını veriyor. Yalnız bu kural baş parmağımız  dışındaki parmaklarımızda geçerlidir. Ve orta parmağımızın serçe  parmağımıza oranı da bize altın oranı vermektedir.









 

 

İnsan Yüzünde Altın Oran;İnsan  yüzünde de Altın oranı görmekteyiz.Yüzde görülen altın oranın elde  görülen altın oran gibi ölçümü yapılamamaktadır. Çünkü yüzdeki altın  oran bilim adamları ve sanatkarların beraberce kabul ettikleri "ideal bir insan yüzü" için geçerlilik göstermektedir.







 

 

Fotoğrafta ise dişlerin birbirleri arasındaki Altın oranı görmekteyiz. Uzun çizgilerin kısa çizgiye oranı altın orana denk gelmektedir. Bunlar bir dişçinin dikkate alabileceği en ideal oranlardır.

Bunların dışında insan yüzünde yer alan başka altın oranlarda bulunmaktadır;

Yüzün boyu / Yüzün genişliği,

Dudak- kaşların birleşim yeri arası / Burun boyu,

Yüzün boyu / Çene ucu-kaşların birleşim yeri arası,Ağız boyu / Burun genişliği,Burun genişliği / Burun delikleri arası,

Göz bebekleri arası / Kaşlar arası. Bizlere altın oranı vermektedir.









 

Akciğerlerdeki Altın Oran;Akciğeri  oluşturan bronş ağacı, asimetrik bir yapıdadır. Örneğin soluk borusu  biri uzun birisi de kısa olmak üzere iki bronşa ayrılmaktadır. Ve  buradaki bölünmeler asimetrik bir yapıdadır. Bu bölünmelerin hepsinde  kısa bronşun uzun bronşa olan oranı bize Altın oranı vermektedir. (1,68)





 



 

Altın Dikdörtgen ve Sarmallardaki Tasarım;  Uzun kenarı 1,618 birim kısa kenarı 1 birim olan bir dikdörtgen altın  dikdörtgendir. Bu dikdörtgenin kısa kenarının tamamını kenar kabul eden  bir kare ve hemen ardından karenin iki köşesi arasında bir çeyrek çember  çizelim. Kare çizildikten sonra yanda kalan küçük bir kare ve çeyrek  çember çizip bunu asıl dikdörtgenin içinde kalan tüm dikdörtgenler için  yapalım. Bunu yaptığınızda karşınıza bir sarmal çıkacaktır. Doğada bu  sarmallara ayçiçeği ya da kozalaklardaki dizilimleri örnek olarak  verebiliriz.









 

Deniz Kabuklarındaki Tasarım;Deniz kabuklarındaki eşsiz tasarımı  inceleyen bilim adamları Bir deniz kabuğunun büyüme sürecinde, aynı ve  değişmez orantılara bağlı olarak genişlemesi ve uzamasından yola çıkarak  deniz kabuğundaki orantıların altın oranı verdiği görülmektedir.









 

İşitme ve Denge Organında Altın Oran;İnsanın  iç kulağında yer alan Cochlea (Salyangoz) ses titreşimlerini aktarma  işlevini görür. İçi sıvı dolu olan bu kemiksi yapı, içinde altın oran  barındıran _=73 derece 43´ sabit açılı logaritmik sarmal formundadır.









 

Sarmal Formda Gelişen Boynuzlar ve Dişler;Filler  ile soyu tükenen mamutların dişleri, aslanların tırnakları ve  papağanların gagalarında, örümcek ağlarının sarmal bir yay şeklinde  yapılandığını görmekteyiz, burada da altın orana rastlanır. Eperia  örümceği de ağını daima logaritmik sarmal şeklinde örer.











 

Mikrodünyada Altın Oran;Geometrik  şekillerde üçgen, kare beşgen ve altıgende altın kuralını gördüğümüz  gibi. Bu saydığımız şekiller değişik şekillerde biraraya gelerek yeni  üç boyutlu geometrik şekiller oluşturmaktadırlar ve bu oluşan  şekillerde de altın oranı görülmektedir...Dodekahedron ile ikosahedron,  tek hücreli deniz yaratıkları olan ışınlıların silisten yapılma  iskeletlerinde de ortaya çıkar.









 

DNA'da Altın Oran; Canlıların tüm fiziksel özelliklerinin  kodlandığı DNA'larda da bir orantı mevcuttur. İşte bu orantılarda altın  orana dayandırılmaktadır. DNA'lardaki iki sarmal içerisindeki uzunluğun  oranı bize altın oranı vermektedir.









 

Uzayda Altın Oran; Evrende, yapısında altın oran barındıran birçok spiral galaksi bulunur.









 

Kar Kristallerinde Altın Oran; Kar  kristallerinde de altın oranlar mevcuttur.Üzerinde birçok matematiksel  deneyler yapılan kar kristallerine çıplak gözle bile baktığımızda kısalı  uzunlu kollarında altın oranı görebilmekteyiz.









 



Fizikte Altın Oran;Her  alanda olduğu gibi fizikte de altın oranı görebiliyoruz. Örnek olarak  cam tabakalarla yapılan deneyde ortaya çıkan ışıkların birbirine olan  oranını verebiliriz.
Linkback: Altın Oranın Esrarı..
  • Gösterim 2,205 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (4)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz