Atatürk'ün Yemek ve İçecek Takımlarının Resimli Anlatımı

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:35:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.



 



 

 



  Mermer Tepsisi[/i]



Yeşil  mermerden dikdörtgen şeklinde yapılmış kulpları beyaz nikelajlı metal,  tutma yerleri ise yuvarlak mermerden olan, özellikle kahve servisinin  ikram edilmesinden zevk aldığı bir tepsidir.

 

   



 

 

 Resimde  görülen porselen meyve tabağından altı adet olup, tabakların  kenarlarına ince bant halinde yaldızlı desen, orta kısımlarında ise  çeşitli renklerde iri çiçek ve yaprak motifleri işlenmiştir.

 

 





 Gümüş Tepsisi[/i]

Gümüşten yapılmış yuvarlak tepsinin ortasında çok köşeli geometrik şekiller, kenarlarında ise bitki motifleri bulunmaktadır.

 

 





Peçete Halkası

Gümüşten  yapılmış iki adet silindir şeklindeki peçete halkaların ortasında eski  yazıyla birisinde "G.M.K." diğerinde ise "L.G.M.K." harfleri  bulunmaktadır.







Yumurta Altlığı


Gümüş olan yumurtalığın ağız kenarı ve kaidesi çiçek yaprakları şeklinde sekiz girintilidir.







 



Tuzluğu

Gümüşten yapılmış  ve dikdörtgen biçimli tuzluğun tek yöne açılan kapağı kulpu ve dört  ayağı bulunmaktadır. Kapağın bir yanında kaşığın durması için yiv  yapılmıştır.







Meyve Çatalı - Bıçağı

Sapları  sedeften yapılmış madeni  meyve bıçak ve çatalın birer yüzü işlemeli  diğer yüzlerinde ise içiçe  "M.K." harfleri yazılıdır.



                    Atatürk'ün  İçecek Takımlarının Resimli Anlatımı



 

   











Fincanı






 Fincan takımı,  altı adet fincan ve tabaktan oluşmaktadır. Porselen fincan takımının  kenarlarında ince çizgi halinde, kulpları ise tamamı  yaldızlıdır. Fincan takımında beyaz  zemin üzerinde kırmızı renkli çiçek ve yaprak desenleri bulunmaktadır.  Porselen Kahvaltı Takımının sütlük  ve şekerliğinin kulpları  kapakları ve emziği sarı yaldızlıdır. Zeminleri beyaz renkte,   üzerlerinde ise kırmızı renkli çiçek ve yaprak desenleri bulunmaktadır.

 







 Gümüş  Kahvaltı Takımı

Gümüşten   yapılmış bu takımın takımın, ağız kenarları kabartma motifli,  şekerliği  ise iki kulpludur. Sütlük ve kremalık kapaksız olup takımın  diğer  parçaları kapaklıdır. Kahvaltı takımı kare tabanlı ve yuvarlak   ağızlıdır. Kremalık ise yuvarlak tabanlıdır.









 

Kahve Fincanı

Porselenden  yapılmış  ve zemin rengi beyaz olan, küçük kahve fincanıdır. Tabağının  kenarları  ve fincan ağzı sarı yaldız süslüdür. Fincanın gövdesinde eski  yazıyla  "G.M.K." harfleri verdır. Bohemiya marka Çekoslavak yapımıdır.









 

Şekerliği

Türkiye  İş Bankası Şişe ve Cam Fabrikası'  nca 29 Kasım 1935 tarihinde Atatürk'  e hediye edilen şekerlik mavi  renkli camdandır. Kapağı üzerinde  profilden görünümlü Atatük' ün  kabartması bulunmaktadır. Manevi Evladı  Prof. A. AFETİNAN tarafında  Anıtkabir Müzesi' ne hediye edilmiştir.









 

Şeker Maşası

Gümüş  şeker  maşasının her iki yanında yaprak motifleri şeklinde kabartma  işlemeler  bulunmaktadır. Bir tarafı üzerinde bulunan yaprak motifinin  içinde ise,  içiçe geçmiş "M.A" harfleri yazılıdır.  



 





 

İçki Takımı

Yuvarlak  gövdeli sarı renkli camdan  yapılmıştır. Ortasında "K.A." harflerinin  olduğu büyük kapaklı kâsesi ve  bir düzine kulplu bardağı bulunmaktadır.  Kâse ve bardaklar kesme  camdandır. Takımın kepçesinin yerleşe bildiği  kapak kenarında bir yivide  bulunmaktadır.



 





 

İçki Sürahi ve Kadehleri

Rus  Mareşali Voroshilov' un Atatürk' ü  1933 yılında ziyaretinde hediye  ettiği bir sürahi ve altı kadehli içki  takımıdır. Gümüş üzerine mine  işlemeleri olan,  bu takımın aralarında  sentetik akomarin,  yakut ve  topaz taşlardan süsleri bulunmaktadır.  Sürahi ve kadeh ayakları altıgen  şekillidir. Gövdeleri ise altıgen  şişkin karınlıdır. Sürahi dar  bayunlu olup kapağı zincirle ağız kenarına  bağlıdır.



 





 

Bira Kupası

Pembe  cam ve beyaz porselen yapılmış  yuvarlak kupa tabağı ve ince uzun bira  kupasıdır. Kapığı ve kulpu yaprak  ve çocuk başı kabatmalıdır. Kupun  dışı renksiz ve içi kırmızdır.



 





 

Kadeh ve Bardak Seti

Çeşitli  şekil ve ebatlarda, dördü ayaklı  olmak üzere altı adet cam içki kadehi  ve bardağından oluşmaktadır. Ağıza  yakın kısmı şerit şeklinde yaldızla  işlenmiştir. Atatürk'ün Manevi Kızı  Sabiha Gökçen Tarafından Anıtkabir  Müzesi'ne bağışlanmıştır.

       



Linkback: Atatürk'ün Yemek ve İçecek Takımlarının Resimli Anlatımı
  • Gösterim 1,955 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz