Baki

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 01:44:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Baki, ozanlar sultanı, divan  edebiyatının ünlü ozanı

Gerçek adı Abdülbakî  Mahmud'dur;

O'na Sultanüş-Şua-ra yani,"Ozanlar Sultanı" da  denir.



1526 yılında İstanbul da doğan Türk ozanı Baki 1600 yılında lstanbul  da öldü.

XVI. yy. Divan edebiyatının ünlü ozanlarından Bakî ,Fatih camisinde  görevli yoksul bir müezzin olan babası Mehmed Efendi tarafından, çocukluğunda  saraç çıraklığına verildi; Bakî, bu işi bırakıp genç yaşta medreseye girmeyi  başararak çağının tanınmış bilginlerinden ders aldı. Medrese öğreniminin yanı  sıra edebiyatla da ilgilendi; yazdığı şürlerle dönemin ünlü ozanlarından Zatînin  ilgisini çekti; dostluğunu kazanarak söyleşilerine katıldı.  



Yaşının üstünde bir olgunlukla kaleme aldığı kaside ve gazelleriyle  ünü kısa sürede yayıldı. 1554'te Nahçivan seferinden dönen Kanunî Sultan  Süleyman'a sunduğu kasidesi padişah tarafından çok beğenilen Bakî, 1555 yılında  hocası Kadızade Şemseddin Efendi Halep kadılığına atanınca, onunla birlikte  gitti; bir yıl sonra da İstanbul'a döndü.

Şiirden hoşlanmayan Rüstem Paşa'nın  ölümünden sonra sadrazam olan Semiz Ali Paşa dönemi, Bakî için parlak bir  dönemin başlangıcı oldu. 1561'de danişmentliğe, 1563'te müderrisliğe atandı.  Yıllarca Kanunî Sultan Süleyman'ın koruduğu Bakî, padişahın ölümünden duyduğu  acıyı, ünlü Kanunî Sultan Süleyman Mersiyesi'yle dile getirdi.  

Selim II tahta çıkınca, hemen onun için bir "cülus kasidesi" yazdı  ama, bunun bir etkisi olmadığı gibi, bir kaç ay sonra Muradpaşa medresesindeki  görevinden de alındı. 1569' da yeniden aynı medresenin müderrisliğine getirildi  ve Sokullu Mehmed Paşa'dan destek  gördü.



Murad IH'ün tahta çıkmasından sonra (1574) Süleymaniye (1575) ve  Edirne Seli-miyesi (1576) müderrisliğine getirilen Bakî, 1579-1585 yılları  arasında sırasıyla, Mekke, Medine ve İstanbul kadılıklarında bulundu; 1585-1587  arasında Anadolu kazaskerliği yaptı. 1587'de bu görevden ahndı ama, 1590'da aynı  göreve yeniden atandı; bir süre sonra Rumeli kazaskerliğine getirildi; üç ay  sonra da emekli oldu. 1595'te Mehmed Ifl' ün tahta çıkmasından sonra,  şeyhülislam olmak için çok uğraştıysa da bu isteğini yerine getiremeden,  hastalanarak öldü.



Sanatı

Yeteneğini, bilgisini düzenli bir  çalışma yöntemiyle birleştiren Bakî daha on dokuz yaşındayken usta bir ozan  olduğunu kanıtlamıştı. Yaşamı Osmanlı Devleti'nin görkemli çağında geçen ozanın  kaygısız, eğlenceli günlerinin izleri, şiirlerine de yansımıştır. Engin bir din  bilgisi olmasına karşın, geleneğe uymayarak dinsel konulardan uzak kalan Bakînin  şiirlerinin özünü, yaşamın güzellikleri ile bu güzellikleri yitirme duygusu  oluşturur.



Saray çevresinde konuşulan dili, büyük bir ustalıkla  kullandığı aruz vezniyle kaynaştırmayı bilmiş, sözcükleri, dilin doğal yapısını  zorlamadan dizeler içinde eritmede başarıh olmuştur. Şiirlerinde coşkunluğa yer  vermeyen, durgun ve sessiz bir söyleyişin güzelliğini yakalayan Bakîye verilen  Sultan-üş-Şuara takma adı, güçlü üslubunun, incelikli imge gücünün yanı sıra,  bir bakıma, dile olan egemenliğinden kaynaklanır. Kasideler de yazmış olan  ozanın, Divan' inin büyük bölümünü sesve söz oyunlarıyla bezediği gazeller  oluşturur.



Divan edebiyatının en güçlü temsilcilerinden biri  olan Bakî, kendinden sonra gelen birçok ozanı etkilemiştir. Divan  dışında.arapçadan yaptığı çeşitli çevirileri vardır.
Linkback: Baki
  • Gösterim 1,645 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz