Bal'ın gerçeği ile sahtesi nasıl ayırt edilir?

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:20:08

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.



 

 Gerçek balı ayırt etme  konusundaki kamuoyunda dolaşan bilgilerin önemli bir kısmı ise gerçek  değil. Fırat Üniversitesi Arıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali  Kutlu, balda bulunan glikoz oranının hiçbir zaman dışarıdan bakıldığında  anlaşılamadığını vurguluyor.



 Bunu ancak laboratuvar ortamında  yapılacak tetkikler belirleyebiliyor. 'Ucuz etin yahnisi yavan olur.'  sözü burada da geçerli. Gıda mühendisleri, ucuza satılan balda mutlaka  hile olduğunun altını çiziyor.



 Uzmanlara göre, 2,5 kilogram balın  10 TL'ye satılması mümkün değil. Bunlara bal demenin imkanı yok. Sadece  şekerden elde edilen ve bala benzeyen ürünler.



 Kutlu, bu tür ürünlere bal aroması  veya bir miktar süzme çam balı katıldığını anlatıyor. Kutlu,  kovanlardaki arı sayısının 80 bin civarında olması gerektiğini söylüyor.



 Kıştan çıkan arılara baharda şurup  vermenin de doğal olduğunu anlatıyor ve "3. aya kadar şurup verilebilir.  Bal ise 7. 8. ayda elde ediliyor. Yani 3. ayda verilen şekerin emaresi  kalmıyor.



 Şeker burada yavrunun büyümesi  amacıyla veriliyor. Bazı üreticiler balın alındığı dönemde de şeker  veriyor. Bu ticari ahlaka sığmayan bir durum.



 Mısır şurubu, glikoz, reçel, üzüm  şurubu ve pekmez vs. arıya ne verseniz arı bunu bala dönüştürür.  Tüketiciler birlik ballarını tercih etmeli.



 Arıcılar birliğinin paketleme  tesislerinden alınacak bal, en güvenilir baldır. Göz kararı, sündürme ve  dolaba koyma yoluyla balın gerçekliğini kontrol etmek imkânsız.



 Bal dolaba konmaz. Dolaba konulduğu  zaman bal oradaki nemi hemen içine çeker. Yüzeyinde bir tabaka oluşur. O  tabaka oluştuğu zaman bal şekerleşir. Bu, yanlış bir uygulamadır. Bu  yöntemle balın gerçekliği anlaşılmaz." diyor.



 ***



 Baldaki şekeri belirlemek için başvurulan geleneksel yöntem



 Çiçek balı ile şeker karıştırılmış  balı birbirinden ayırt etmek için kibrit çöpünün üstüne konulacak kadar  bir bal damlası ışığa tutularak içerisinde şeker olup olmadığı ayırt  edilebilir.



 Bal damlası şiddetli bir ışık  kaynağına tutulur. Sarkmaya başlayan bal damlasında ışıklar sol tarafta  toplanırsa çiçek, sağ tarafta toplanırsa şeker karıştırılmış baldır.



 Ancak sağ tarafta toplanan ışık her  zaman şeker karıştırılmış bal anlamına gelmez, bazen kaynağı çam ve  farklı bitkiler olan ballar da ışığı sağ tarafta toplar.



 Bizim için önemli olan aldığımız  balın çiçek balı olmasıdır. Onun için alacağımız balın ışığı mutlaka sol  tarafta toplanmalıdır.



 ***



 Türk arıcısının emeği çalınıyor



 Ziraat Yük. Müh. Bahri Yılmaz (TAB Yönetim Kurulu Başkanı):



 "Bizim arıcılar olarak sloganımız;  insanlara kalıntısız ve katkısız doğal arı balı yedirmek. Bu arıcıların  sorumluluk anlayışının bir gereği. Bunu Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS) ile  sağlamış bulunuyoruz. Dört milyon arı kovanının her birinde bir barkot  numarası var.

 Merkezi olarak bilgisayar ortamında  izlenerek kavanozdan kovana kadar izlenebilir arıcılık yapıyoruz. Bal  arıları balı doğal kaynaklardan yapar.



 Bal dışı ürünler tamamen sahtecilerin işi. Devletin laboratuvarları var, bal analizleri yapılıyor. Alo Gıda 174 hattı var, şikâyet edebilirler.



 Türk arıcısının emeğine saygı  duymayan, yasal boşluklardan yararlanan sahte adamlar var. GDO üretilmiş  glikozları balmış gibi satıyor olmaları, hatta ihraç bile etmiş  olmaları Türk balına imaj kaybettiriyor. Balı yalnızca bal arıları  yapar, sahte bal olmaz."



 ***



 Sahte bal yoktur



 Türkiye Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Fahri Saylak:



 "Büyük bir denetim yetersizliği  var. Dedektif gibi çalışıyoruz, yapay balları satanları tespit ediyoruz.  İlgili kuruma bildiriyoruz. Kurum işlem yapmıyor. Öncelikle bu denetim  sorununun çözülmesi gerek. Piyasada sahte bal yoktur, insanların yaptığı  bal vardır. Çünkü arı hiçbir zaman sahte bal yapmaz."



 ***



 Gerçek balla sahtesini ayırmanın yolları



 - Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal şekerlenmez.



 - Gerçek balın çok özel, esans gibi  hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatırken  bu koku daha yoğun algılanır.



 - Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.



 - Gerçek bal, şerbet gibi aşırı  tatlı değildir. Glikozlu bal daha tatlıdır. Bal ağza alındığında birkaç  tür tat alınır. Yapay ballarda düz, tek bir tat olur.



 - Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardır.



 - Bazı üreticiler şekerden elde edilen ürüne, süzme çam balı karıştırıyor. Çam balı ucuz olduğu için bu işte kullanılıyor.



 - Balı dolapta bekletme yöntemi  doğru değildir. Yapısı itibarıyla her zaman nemi çeker. Üzerinde tabaka  oluşur. Sonra kristalleşir. Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez.
Linkback: Bal'ın gerçeği ile sahtesi nasıl ayırt edilir?
  • Gösterim 2,187 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz