Bir sosyoloğun gözünden Türkiye

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 15:24:31

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ahmet Çiğdem, yakın dönem Türkiye tarihine bir sosyolog merceğinden baktığı  yazılarını bir araya getirdi.





Daha önce yayımladığı “Akıl ve Toplumun  Özgürleşmesi”, “Aydınlanma Düşüncesi”, “Bir İmkan Olarak Modernite”, “Taşra  Epiği” ile “Toplum: Kavram ve Gerçeklik” adlı kitaplarıyla tanınan sosyolog  Ahmet Çiğdem, şimdi de “D’nin Hâlleri Din, Darbe, Demokrasi” adlı kitabıyla  karşımızda.



Subjektif bir reddiye

Çiğdem, son on yıl içinde ağırlıklı  olarak Birikim dergisinde yayımlanan makalelerini gözden geçirerek bir araya  getirdiği kitapta, adından da anlaşılabileceği gibi 1980 yılından günümüze  uzanan süreçte siyasal ve toplumsal hayatımızı derinden etkilemiş üç temel  kavram olan din, darbe ve demokrasi üzerinden bir tarihsel değerlendirme yapma  çabasına girişmiş.

Yazarın ifadesiyle, üç bölümden oluşan kitabın birinci  bölümünde, Türkiye’nin yakın tarihini belirleyen dahili ve harici süreç ve  olguların analizi amaçlanıyor.

İkinci bölüm ağırlıklı olarak, bu tarihin  önemli bir aktörü olarak dinsellik ve bu dinselliğin merkezindeki bir yapı  olarak AKP’nin kimliği ve yapıp ettikleri üzerine yoğunlaşıyor.

Üçüncü ve  son bölüm ise yarının, Türkiye’nin ahvaline dair, subjektif bir reddiyeyi ihtiva  ediyor.

Söz konusu kavramları ele alırken sosyoloji biliminin perspektifini  elden bırakmayan Çiğdem, özellikle 2002 seçimlerinde AKP’nin iktidara gelmesiyle  Cumhuriyet paradigmasında meydana gelen radikal dönüşüm sürecini, hem  Cumhuriyet’in yapısal dinamiklerini, hem de AKP kadrolarının siyasal düşünce  serüvenini dikkate alarak inceliyor.

Şüphesiz Çiğdem’in ele aldığı tarihsel  dönem, Türkiye’nin AB üyeliği süreci ve 11 Eylül 2001 saldırısı gibi iki kilit  olgudan bağımsız değerlendirilemeyecek bir süreç.

Ahmet Çiğdem’in bu noktada  ulusal konjonktür ile uluslararası konjonktürü aynı anda ele almada ve  değerlendirmede gösterdiği yetkinliğe ayrıca dikkat çekmek gerek. Yakın  tarihimiz, hatta yakın geleceğimiz üzerine kafa patlatan kitapseverlerin  kaçırmaması gereken bir kitap.

Linkback: Bir sosyoloğun gözünden Türkiye
  • Gösterim 2,166 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz