Çorum'un Yöresel Yemekleri

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 16:23:40

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Keşkek[/i]

[/b]



Malzemeler



(6 kişilik)

500 gr yarma (gendirme)
500 gr koyun eti
2-adet soğan
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı biber
11 su bardağı su


Hazırlanışı

Yarmalar  akşamdan ıslatılır. Güveç tencereye (Toprak tencere) 2 kaşık yağ  konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Et, biber, salça, tuz 1 su bardağı  sıcak su ilave edilerek 15 dakika kaynatılır. Yarma yıkandıktan sonra 10  su bardağı sıcak ile birlikte tencereye ilave edilir.



Kaynamaya  başladıktan sonra ateş kısılır. Tencerenin kapağı kapatılıp hamurla  kapağın etrafı kapatılır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır,  buhar çıkması için kısık ateşte 2 saat pişirilir.



Not: Geleneksel  bir çorum yemeğidir. İl merkezinde ve ilçelerde de yapılmaktadır.  Genellikle ramazan aylarında sabah erken saatlerde güveç tencerede  hazırlanıp fırına verilir. Turşu ve salata ile birlikte servis yapılır.



















İskilip Dolması







Malzemeler



(8 kişilik )



2 kg pirinç
1,5 kg et
500 gr tereyağı
5 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
15 su bardağı su
5 adet kuru soğan


Hazırlanışı



Pirinçler tuzlu  suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr  tereyağı konulur. 3 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiberle  birlikte pirinçler ilave edilir. Tencerede 5 dakika kavrulur. Üzerine  bir su bardağı su eklenip tencerenin kapağı kapatılıp dinlenmeye  bırakılır. (30 dk) Et yağ ile kızartılır. Soğanlar ince kıyılarak  tencereye atılır. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra tuz ve karabiber  ilave edilir. Kalan sıcak su ilave edilir. Et kaynamaya başladıktan  sonra üzerine sacıyak yerleştirilir. Üstüne temiz bir tepsi  yerleştirilir. Pirinçler temiz bir bez torbaya konularak tepsinin üstüne  yerleştirilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kapak kenarları hamurla  sıvanır. Bir parmak sığacak kadar delik bırakılır. (Buhar çıkması için)  kısık ateşte 4 saat pişirilir. Sıcak servis yapılır. Yanında turşu,  ayran, komposto, salata ile servis yapılabilir.



Not: Çorum’un  İskilip ilçesinde yapılmaktadır. Düğünlerde dolmacı adı verilen aşçılar  tarafından hazırlanır. Halen bu gelenek devam etmektedir.













 
Mantı





Malzeme



(
4 kişilik )1 kg un
1 kg kıyma
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça veya varsa domates
150 gr margarin
2 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 su bardağı su
2 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
4 diş sarmısak
1 adet kuru soğan


Hazırlanışı



Mantı 2 çeşittir.



 1-
Kuru Mantı

2-
Sulu Mantı









Kuru Mantı



 
Un,  tuz, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.  Üzerine ıslak bez örtülerek yarım saat dinlendirilir. 2 yumak yapılır.  Yufkadan kalın olacak şekilde hamur açılır. Kıymanın içine soğan  rendelenir. Tuz karabiber, maydanoz karıştırılır. Yufka bardak ağzıyla  kesilir. İçine kıyma konulup, 6 kulaklı olacak şekilde bükülür.  Yağlanmış tepsiye dizilip kızartılır.

Margarin, tuz, salça, kırmızı biber, karabiberle birlikte 2 su bardağı  su ilave edilerek sos hazırlanır. Tepsinin üzerine dökülüp 10 dakika  pişirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.





 Sulu Mantı



Hamur  aynı ölçülerde hazırlanır. Hamur kare şeklinde kesilir. 4 kulaklı  olacak şekilde bükülüp kızartılır. İçine kıyma konulmaz. Kaynamakta olan  suya atılarak sulu olacak şekilde pişirilir. (15 su bardağı kadar su  kaynatılır. İçine 1 yemek kaşığı tuz atılır.) Tencereye margarin  konulur. Eridikten sonra kıyma ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar  kavrulur. Soğan rendelenir. Tuz, karabiber, kırmızı biber, salça ilave  edilerek 5 dakika kavrulup pişen mantıların üzerine dökülür. Sarımsaklı  yoğurt hazırlanır. Tabakların üzerine dökülür.



Not:
Geleneksel  Çorum yemeklerindendir. Özellikle ramazan ayları gelmeden önce çok  miktarda mantı kızartılıp hazırlanır. Özel günlerde ve isteğe göre her  zaman yapılabilir. Hazırlanıp servise sunulması 1 saat kadar sürebilir.













Çatal Aşı





Malzemeler



(6 kişilik )



1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (tkırmızı toz)
1 çay kaşığı nane
6 su bardağı su


Hazırlanışı

 

Tencereye yağ  konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Pempeleşinceye kadar kavrulur.  Nane, biber ilave edilir. 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca  mercimek ilave edilir. 20 dakika kaynayınca 3 bardak sıcak su ilave  edilip, yarma eklenir. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tuzu  eklenir. Ateşi kısılır. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra servise  hazırdır.











 

 Çorum Baklavası

[/i]([/b]Gül Burma)





Malzemeler



(6 kişilik )



500 gr birinci kalite un
2 adet yumurta
1 çay bardağı zeytinyağı
150 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı su
200 gr ceviziçi
200 gr nişasta
500 gr şeker


Hazırlanışı



Büyükçe bir  leğene 2 yumurta kırılır. İçine yarım çay bardağı zeytinyağı, sirke,  yoğurt, bir çay bardağı su, yarım çay bardağı tuz eklenerek hamur  yoğrulur. Üzerine ıslak bez örtülüp, yarım saat dinlendirilir. Hamur  yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır. Üzerine nişasta  serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar temiz bez üzerine  serilerek hafif kurumaya bırakılır. Açılan yufka 10 cm eninde paralel  olarak kesilir. İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde  burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde kuruması için bir gün  bekletilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülerek fırında kızartılır. Yarım  kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir. Şerbet kıvamını  alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine  dökülür.Soğuduktan sonra servis yapılır.



Bu baklava değişik şekilde de yapılabilir.



Hamurlar açılıp  kurumaya bırakıldıktan sonra bir tane yufka iki tane oklava yan yana  getirilip, yufka sarıldıktan sonra oklavanın iki tarafından elle  büzdürülerek getirilir. Buna da burma baklava denir. Tek farkı ilkinde  yufka tek şerit halinde kesilip içine ceviz konulup gül şeklinde sarılıp  dizilmesi diğerinde ise tek yufka içine ceviz konulup oklava yardımıyla  bükülerek boyunun kısaltılarak burma şeklini almasıdır. Aynı şekilde  bir gün kurumaya bırakılır. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp fırında  kızartılır. Şerbet dökülür servis yapılır.



Not:Çorum’un  yöresel tatlılarındandır. Genellikle düğünlerde, bayram hazırlıklarında  yapılır. Çorum geneli ve ilçelerinde de eskiden beri yapılmaktadır.













Cızlak







Malzemeler



1 litre süt
2 tane yumurta
yarim su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı seker
2 yemek kaşığı tuz
* 1 tane maya


 Yapılışı



Süt ılıtılır maya şeker ve sütle eritilir

Diger malzemeler ilave edilir bozadan daha

cıvık akıcı bir hamur elde edilene kadar un ilave edilir

Hamur elde edilir mayalanması icin kenara aınır

Mayalanan hamurdan kepce yardımıyla

yaglamıs teflon tavaya dökülür arkalı önlü pisirilir

Sonra tereyağ ile yağlanır,

İster sade ister icine bir şeyler konularak yenilebilir.




Linkback: Çorum'un Yöresel Yemekleri
  • Gösterim 2,345 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (1)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2054


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz