Ekonomi Nedir?

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 00:39:01

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ekonomi Nedir?

 

 
Ekonomi;

 

        - Para kullanılarak ya da para kullanılmadan insanlar arasında değişim          işlemlerine neden olan faaliyetlerin;

 

        - İnsanların çeşitli mallar üretmek ve bunları tüketmek üzere toplumun           çeşitli üyelerine bölüştürmek için kıt ya da sınırlı üretim  kaynaklarını          hangi biçimde kullandıklarının;

 

        - İnsanın, günlük geçimini kazanırken ve yaşamından zevk alırken;

 

        - İnsanlığın tüketim ve üretim etkinliklerini nasıl düzenlediğinin;

 

        - Servetin incelenmesidir.

 

        Bu tanımlara binaen, şu şekilde genel bir ekonomi tanımı yapılabilir:           "Ekonomi; insanların ve toplumların para kullanarak ya da para           kullanmadan zaman içinde çeşitli mallar  üretmek ve bunları bugün ve          gelecekte tüketmek üzere, toplumdaki  bireyler ya da gruplar arasında          bölüştürmek için, kıt üretim  kaynakları kullanmak konusundaki          tercihlerini inceler."

 

        Modern ekonomi biliminin ilk görevi, üretimin, işsizliğin, fiyatların  ve          bunlara benzer olayların davranışını tanımlamak, açıklamak ve           aralarındaki ilişkiyi saptamaktır.





Ekonomi, insanların yarattığı  değerlerin ve ülkelerin zenginliklerinin          nasıl ortaya çıktığını;  bunların nasıl bölüşüldüğünü inceleyen bir          toplum bilimidir.

 

        Fiyatların neden inip çıktığı, neden bazı firmaların ötekilerden daha           fazla kâr ettiği, bir hükümetin hangi vergileri toplayacağına nasıl           karar verdiği ekonomi alanında ortaya çıkan bazı soru türleridir. Bu           soruları yanıtlamaya çalışan ekonomi bilimiyle uğraşan kişilere           iktisatçı adı verilir.

 

        Hemen hemen herkes çocukluk döneminden başlayarak her istediği şeye           sahip olamayacağını, istekleri arasında bir seçim yapması gerektiğini           öğrenir. Benzer bir biçimde çok zengin bir sanat koleksiyoncusu da           dünyadaki bütün değerli tabloları satın alamayacağını bilir. İşte           iktisatçılar insanların sınırsız  olduğunu varsaydıktan isteklerini          sınırlı gelirleriyle nasıl  karşıladıklarıyla; yaptıkları seçimler için          ne kadar çalışmaya ve para harcamaya hazır olduklarıyla ilgilenir.

 

        Ekonomi biliminde insanların satın aldıkları şeyler mallar ve hizmetler          olarak  iki bölüme ayrılır. Mallar ekmek, araba gibi nesnelerdir.          Hizmetler  ise bankacılık, sigorta ve televizyon programları gibi          hizmetlerdir.  Bu mal ve hizmetleri satın alan kişilere tüketici denir.          Mal ve  hizmet yaratma süreci üretim olarak adlandırılır. Buğday üreten           çiftçi de öykü yazarı da üretim sürecinde yer alır.

 

        Üretimde kullanılan ve üretim güçleri olarak bilinen üç temel öge          vardır. Üretimin temel ögelerinden biri işgücüdür.          İnsanlar işgüçlerini kullanmazlarsa hiçbir üretim olmaz. İkinci ana öge,          doğal üretim gücü olarak da tanımlanan topraktır.  Toprak          hem tarımsal üretim, hem de kentleşme ve sanayi için  gereklidir.          Ekonomide toprak kavramı aynı zamanda petrol, madenler ve  öteki          hammaddeler gibi doğal kaynakları da içerir. Üretimin üçüncü  ögesi sermayedir. Sermaye üretimde kullanılan makine, fabrika gibi          malvarlıklarını ve üretimi gerçekleştirmek için gerekli olan parayı          içerir.

 

        Yalnızca işgüçlerini satarak üretime katkıda bulunanların gelirine           "ücret" ya da "maaş"; topraklarını kiraya verenlerin gelirine "rant" ya           da "kira"; sermaye sahiplerinin gelirine de "kâr" denir. Sermaye           sahipleri kârlarının bir bölümünü, daha çok üretebil*mek için yeni           makine ya da fabrika almaya yatırırlar. Mal ve hizmet üreten firma ya da           şirketler sanayi olarak bilinen grup içinde toplanır. Otomobil, giyim,           ilaç gibi mal üreten sanayilere yapım sanayileri; bankacılık, turizm           gibi hizmet veren sanayilere ise hizmet sanayileri denir.





Ekonomi, mal ve hizmet üretiminin ve bu üretimin  bölüşülmesi sonucunda ulaşılan toplumsal tatminin en üst düzeyde  gerçekleşmesinin toplumsal kanunlarını saptamaya çalışan bir bilimdir.

  Ekonomi dersi muhasebenin ilk ve önemli konularından biridir. Hatta ekonomi ayrı bir bölüm ve branş olarak ta incelenmektedir.
Linkback: Ekonomi Nedir?
  • Gösterim 2,139 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz