İhracat Hakkında Hersey

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 00:38:54

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İhracat Hakkında Hersey





 İhracat: kişi ve kuruluşlarca üretilen mal ve hizmetlerin yurtdışına satılmasıdır. İhracat kısaca dışsatım demektir.

 

 

 İHRACAT

 

 1. İhracatın Tanımı: İhracat, kişi ve kuruluşlarca üretilen mal ve hizmetlerin yurtdışına satılmasıdır. İhracat kısaca dışsatım demektir. İhracat en geniş anlamıyla, bir ülke sınırları içerisinde serbest dolaşımda bulunan malların ve hizmetlerin başka ülkelere satılmasıdır.

Dar anlamda ise ihracat, yabancılara ya da Türkiye dışında yerleşik Türklere yapılan mal satışlarını ve söz konusu malların bu amaçla yurt dışına gönderilmesidir.

 2. İhracat Yapabilecekler: İhracat yapabilmek için herhangi bir belge veya izin sertifikası almak gerekmemektedir. İhraç edeceği mala göre ilgili ihracatçı birliğine üye olan, gerçek usulde vergiye tabi gerçek ve tüzel kişi tacirler, Esnaf ve Sanatkar Odalarına kayıtlı olup üretim  faaliyetiyle iştigal eden esnaf ve sanatkarlar ile joint-venture 2 ya  da daha fazla tüzel kişinin bir araya gelerek, kararlaştırdıkları  belirli bir yatırım projesi için birlikte hareket etmek için oluşturdukları ortak işletme yapısına, joint venture denir.

  Buna göre, İhracatçı Birliğine üye olmak isteyen tacirlerden, İhracatçı Belgesi yerine, Ticaret Sicil Gazetesi ve Tek Vergi Numarası sahibi olduğunu tevsik eden (belgeleyen, doğrulayan) belgeler istenilmektedir. İhracatçı Birliğine üye olmak isteyen Esnaf ve sanatkarlardan ise, Tek Vergi Numarası mükellefliği yanında, üretim faaliyetiyle iştigal ettiklerini Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu'ndan alacakları bir belge ile tevsik etmeleri istenmektedir. Joint-venture ve konsorsiyumlar ise, Tek Vergi  Numarası mükellefliği olduğunu tevsik eden belge ve durumlarını  belirtir ortaklık sözleşmesini İhracatçı Birliğine tevdi (verme) ederek  üye olacaklardır. İhracatçıların, yukarıdaki şartlar dışında,  gerçekleştirecekleri ihracat sırasında ihtiyaç duyacakları bazı belgelerin temini için başvuracakları Ticaret ve sanayi odalarına veya esnaf ve sanatkar odalarına üye olmaları gerekmektedir.

 

 

 3. İhracat Sözleşmesi: Dış ticaret işlemleri alıcı ve satıcının sözleşme yapması ile başlar. Yaygın olarak benimsenen ticaret prensiplerine göre bir tarafın ileri sürdüğü şartları karşı tarafın yazılı olarak  kabul etmesi halinde geçerli bir sözleşme yapılmış olur. Sözleşmede,  tarafların yükümlülükleri ve haklarının kesin bir biçimde şarta  bağlanması gerekir. Malların bir yerden başka bir yere taşınmasında  hangi tarafın ne yükümlülüğü olduğu, yükümlülükler yerine getirilmediği  takdirde risklerin nasıl bölüşüleceği, taşıma sırasında malların  kaybolması ve hasar görmesi halinde riskin hangi tarafa ait olacağı  hususları sözleşmede açık olarak yer almalıdır.

 

Alım-satım konusu sözleşmelerin yazılı olarak yapılması gerekir. Yazılı  sözleşmeler, tarafları bağlamalarının yanı sıra, herhangi bir  anlaşmazlık durumunda da ispat evrakı özelliği taşımaktadırlar. Sözlü  anlaşmaların ise bağlayıcılığı yoktur. Uygulamada, sözleşmelerin belli şekli olmayıp, firmalar çoğunlukla kendi hazırladıkları matbu formları kullanmaktadırlar. Bunun yanında bazı firmalarda fiyat  tekliflerini proforma fatura aracılığıyla sunmakta, bu proforma  faturaya istinaden yapılan sipariş ile de sözleşme doğmuş olmaktadır.

  Sözleşme hangi şekilde yapılırsa yapılsın, sözleşme metni, net ve  detaylı olmalı ve her iki tarafça da istenen hususları kapsamalıdır. Bir  ihracat sözleşmesinde aşağıdaki hususların mutlaka taraflarca karara  bağlanması gerekir:

  - Tarafların İsim ve Adresleri

- Malın Cinsi ve Özellikleri

- Malın Miktarı

- Gözetim

- Malın Fiyatı

- Malın Teslim Yeri ve Zamanı

- Ödeme Şekli

- Ödeme Yeri ve Zamanı

- Lisans ve İzinler

- Ürünün Garantisi

- Sigorta

- Mücbir Sebepler

- Teslimde Gecikme

- Tarafların İmzası

 

 

 4. İhracat Prosedürleri: İhracat ile ilgili yapılması gereken işlemler ve düzenlenmesi gereken belgeler,

- İhracat yapılacak ülkeye,

- İhracat şekline,

- İhraç edilecek ürüne göre değişmektedir.
Linkback: İhracat Hakkında Hersey
  • Gösterim 2,070 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz