Dün arkadaşımın stock Galaxy W cihazına CyanogenMod 9 ile Android 4.0.4 kurdum. Arkadaş son derece memnun kalınca ben de bunu forumda paylaşmak istedim. İlk anlatımım, umarım beğenirsiniz.
ÖNCELİKLE, BU İŞLEMLERİ YAPARKEN HERHANGİ BİR SORUNLA KARŞILAŞMANIZ BEKLENMİYOR. FAKAT TERS GİDEN BİR ŞEY OLURSA, BECEREMEZSENİZ, ODIN KULLANIRKEN YARIDA ELEKTRİĞİNİZ KESİLİRSE YA DA HERHANGİ BİR SORUN OLURSA, TÜM SORUMLULUK SİZE AİTTİR. YÜKLEYECEĞİMİZ ROM, HENÜZ STABİL DEĞİLDİR. HATALARLA KARŞILAŞABİLİRSİNİZ. ŞU AN ÇALIŞMAYAN YANLIZCA İKİ ÖZELLİK VARDIR: USB TETHERING VE FM RADYO.
İnternette (ne XDA, ne yeşilcin ne de başka bir site) böyle detaylı ve bütün bir anlatım var. Bu yüzden yaparken zorlandım ama eski telefonumdan kalan deneyim ile becerebildim. Maksat yeni Android kullanan arkadaşların başı ağrımasın.
1-) KIES'i Mac ya da PC'mize Kuruyoruz
Evet pek sevimli bir yazılım değil fakat bilgisayarımızda kurulu olması gerekiyor. Nedeni basit: Kies, cihazınıza uygun driver'ları bilgisayarınıza kurar, böylece Odin denilen yazılım cihazınızı tanıyabilir. İnternetten driver'ları ayrı bulabilirsiniz fakat benim tavsiyem bu.
Mac OS, Windows ve Linux için: http://www.samsung.com/tr/support/usefulsoftware/KIES/JSP (http://www.samsung.com/tr/support/usefulsoftware/KIES/JSP)
Bilgisayarımıza bunu güzelce kurduktan sonra cihazımızı bir kere orijinal kablo ile bağlıyoruz, Kies cihazımızı tanıyor ve driver'lar kuruluyor. Mac ya da PC'mizi yeniden başlatıyoruz.
Not: Kies'i ben driverlar kurulduktan sonra silme taraftarıyım. Çünkü özellikle Windows'ta sisteminiz iyi de olsa ağır çalışıyor.
2-) Telefonu Root Etmeliyiz
Telefonunuzu aldığınız zaman içerisinde Stock denilen Samsung yapımı orijinal firmware bulunur. Ne yazık ki bu FW'de sistem dosyalarına erişim yetkisi yoktur. Öncelikle bu yetkiyi cihazımıza kazandırmalıyız. Bunun için şu adresten: http://dl.dropbox.com/u/47601401/update.zip (http://dl.dropbox.com/u/47601401/update.zip) update.zip dosyasını indirip telefonumuzun hafızasının ana dizinine atıyoruz.
Not: Dosya .zip uzantılıdır. İçerisindeki dosyaları çıkarmıyoruz. Direk telefona atıyoruz.
Telefonumuzu kapatıyoruz. Ses açma, güç ve home tuşlarına aynı anda basıp, basılı tutuyoruz. SAMSUNG yazısını görünce elimizi Güç tuşundan çekiyoruz. Diğer iki tuşa ekranda Android görünene kadar basılı tutuyoruz. Androidi görünce elimizi tüm tuşlardan çekip, home tuşumuzun solunda yer alan Menu dokunmatik tuşuna basıyoruz. Şimdi Recovery moddayız. Burada ses kısma tuşuyla aşağı inip Apply update from SD card'ı seçiyoruz. Seçimi onaylamak için Home tuşuna basıyoruz. Yes diyoruz ve bir kaç saniyelik bir işlemden sonra cihazımız ROOT yetkisine kavuşuyor. Telefonu reboot edip, menüde SuperUser var mı bakıyoruz. Var ise tebrikler, ROOT'lu bir cihazınız oldu!
3-) CWM Recovery Kurulumu
CWM, cihazımızın Recovery moduna ekstra fonksiyonlar ekleyen bir yazılımdır. CM9 için en az CWM 5 sürümü gerekiyor. Öncelikle Odin v1.85'i ve Ancora.ops dosyalarını şu linkten: http://www.mediafire.com/?oknu0h5o7buhhrl (http://www.mediafire.com/?oknu0h5o7buhhrl) indiriyoruz. Bunları bir klasörün içine çıkarıyoruz.. Daha sonra CWM Recovery 5'i şu linkten: http://www.mediafire.com/?k5624thdnbou568 (http://www.mediafire.com/?k5624thdnbou568) indirelim.
Odin'i açıyoruz. Ancora.ops'yi OPS kısmına seçiyoruz. One package'i işaretliyoruz. One Package kısmına .tar.md5 uzantılı CWM dosyamızı gösteriyoruz.
Şimdi ses kısma, güç ve home butonlarına basılı tutuyoruz, devam etmek ister misiniz içerikli ekranı görünce ses açma tuşu ile devam diyoruz. Cihazımız download moda alınıyor. Orijinal USB kablomuzla bilgisayarımıza bağlıyoruz. Odin'de yukarıdaki büyük kutuların ilkinin altında sarı ışık yanarsa cihazı tanıdı demektir. Start diyoruz. Saniyeler içerisinde CWM Recovery yüklü bir cihazınız oluyor!
4-) Yedek Alıyoruz
Ben bu adımı atladım, ama ilk defa yapanlar atlamasın. Telefonu kapatıp, ses açma, güç ve home tuşlarına basılı tutuyoruz. Karşımıza CWM Recovery geliyor. Backup and Restore bölümüne gelip Backup diyoruz. Cihazımız 5 dakika gibi bir süre içerisinde yedek alıyor. Sonra cihazı reboot ediyoruz. Bu yedek dosyası genelde ClockWorkMode dosyasının içerisinde, Backup klasöründe olur. bunu güvenli bir yere alıyoruz. Bilgisayarınız gibi.
Diğer adıma geçmeden önce önemli verilerinizi yedekleyin.
5-) Sırada Dondurmalı Sandviç Var!
Zor kısmı becerdiniz sayılır. Şimdi Galaxy W için en son çıkan CM9 sürümü olan Alpha Build 7'yi şu linkten: http://www.mediafire.com/?5wdg6j7iencp07n (http://www.mediafire.com/?5wdg6j7iencp07n) temin ediyoruz. .zip uzantılı olacak, içerisindekileri çıkarmayın. Hemen ardından gapps.zip dosyamızı şu linkten: http://goo.im/gapps/gapps-ics-20120429-signed.zip (http://goo.im/gapps/gapps-ics-20120429-signed.zip) indiriyoruz. Bu ikisini cihazımızın /sdcard dizinine atıyoruz. Kapatıyoruz. Daha önce anlattığım gibi CWM Recovery Mode'a giriyoruz. Wipe Data Factory Reset ve Wipe Cache seçeneklerini uyguluyoruz. Install zip from SD card diyoruz. Önce CM9'u seçip kuruyoruz, hemen ardından gapps.zip dosyasını. Tekrar az önce anlattığım gibi Wipe seçeneklerini uyguluyoruz. Advenced'e girip Wipe Dalvik Cache ve Fix Permissions diyoruz. Cihazı reboot ediyoruz. İlk açılış uzun sürecektir. Cihazınız açıldı mı? Öyleyse kutlamaya başlayabilirsiniz! Çünkü tüm forumun savunduğu, cihazınıza desteği kesmiş Samsung'a rağmen her zamanki gibi ağır bir işletim sistemi olan Android'in 4.0 ICS adlı sürümünü kullanıyorsunuz!
Not: Bu CM'un stabil sürümü değildir. Ufak hatalarla karşılaşabilirsiniz.
Umarım beğenirsiniz, işinize yarar. Can sıkıntısı, böyle bir rehber hazırladım. İyi forumlar!