(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg41.imageshack.us%2Fimg41%2F9794%2Fbulgur.jpg&hash=8f9212352277a0394ae454bc1a406384beb720cd)
- Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksektir.
- Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, sinir ve sindirim sisteminin çalışmasında önemli rol oynamaktadır.
- Oldukça besleyici ve doyurucudur.
- Bulgurdaki besin değeri ekmek ve makarnadan daha yüksektir.
- Bulgurun raf ömrü diğer gıdalardan daha yüksektir.
- Kolesterol içermez.
- Radyasyonu emmez. Bu nedenle nükler savaş riskine karşı bazı ülkelerce stokta tutulan gıdaların başında gelir.
- Doymamış yağa sahiptir ve toplam yağ oranı düşük olduğu için sağlıklı bir besin maddesidir.
- Sahip olduğu besin özelliklerinden dolayı tek başına tüketilebilen bir üründür.
-İçerdiği folik asitten dolayı, çocuk ve hamile kadınlar için önemli bir besin kaynağıdır. Bebeklerde beyin gelişimi hamileliğin ilk üç ayında gerçekleşmektedir. Dolayısıyla hamileliğin ilk üç ayında folik asit yıkımı olmaktadır. Bu yıkıma karşı hamilelerin bol miktarda folik asit almaları gerekmektedir.
- Birleşmiş Milletler gıda yardım paketi içerisinde yer alır.
- Hububat ürünlerinin en büyük dezavantajı olan fitik asit (antinutrient) bulgurun sahip olduğu pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bulgurda bulunmaz.
- Yüksek mineral ve selülozdan dolayı besin emilimini hızlandırır.
- Kabızlığı önler ve bağırsak kanserini engeller.
- Vejeteryan beslenmeye çok uygun bir gıda maddesidir.
1995 yılında ABD' de yapılan bir araştırma sonucuna göre; "Bulgur,her gün yenmesi gereken bir gıdadır. "
BULGURİUM BESİN DEĞER TABLOSU 100 Gr için
KALORİ (ENERJİ) 350 Kcal
KARBONHİDRAT 69,8 gr
PROTEİN 12,5 gr
YAĞ 1,5 gr
KALSİYUM 40 mg
DEMİR 3,5 mg
VİT A - mg
VİT B1 0,40 mg
VİT B2 0,06 mg
VİT C 0 mg
NİASIN 4,30 mg
Bulgur Kansere Karşı [/b]
ABD Kanser Araştırmaları Vakfı, bulgurun içerdiği özellikler nedeniyle yararını vurgulayan bir makale yayımlar yayımlamaz, ABD'de bulgur tüketimi hızla arttı.
Ortadoğu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bulgur kullanım alanını genişletti. Bulgur protein, karbonhidrat, fiber gibi içerikleri sayesinde, giderek daha da önemli bir besin haline dönüşüyor. Üstelik çeşitli sağlık kuruluşlarının da vurguladığı gibi bulgurun kanser başta, çeşitli kronik hastalıklarla savaşta da gücü yadsınamaz.
Bulgurun kanserle mücadeledeki yeri keşfedilir keşfedilmez, Batı mutfağındaki yeri de sağlamlaştırıldı. ABD Kanser Araştırmaları Vakfı, bu besinin içerdiği özellikler nedeniyle yararını vurgulayan bir makale yayımlar yayımlamaz, ABD'de bulgur tüketimi hızla arttı. Yüzyıllardır Ortadoğu'ya ait bir lezzet olarak düşünülen bulgur, egemen Batı alemlerinin de gözünde mühtiş bir saygınlık kazanmış oldu. Bulgurun bu önlemez yükselişi, yeni tariflerin doğmasına yol açtı. Bizim kırk yıllık kadim dostumuz, sabah kahvaltılarında güne başlamadan yenilebilecek, neredeyse fast food tabir edilen yiyeceklerle boy ölçüşebilecek bir biçimde kullanılmaya başlanıyor. Büyük gişe hasılatı getiren bir Hollywood filminde sabahleyin bulgur çorbası ya da salatası yiyerek güne başlayan bir yuppie karakterine rastlarsanız, hiç şaşırmayın.
Bulgurun parlayışının bir başka çarpıcı nedeni de, bu lezzetli ve besleyici yiyeceğin aslında çok fazla sayıda yemekte kullanılabilir olması. Yani, mutfakta da yaratıcılığı destekliyor. Üstelik üç ayrı öğün için de size seçenek sunuyor. Baharatlarla, sebzelerle onun verdiği tadı arttırmak gayet mümkün.
YAŞAMINIZIN HER ADIMINDA LİFLİ GIDALAR...[/b]
Hızlı yaşam, stres, fast- food beslenmeye bağlı olarak artan yağ tüketimi ve dengesiz beslenme, şişmanlık gibi bir çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Özellikle azalan sebze meyve ve kuru baklagil tüketimi, vücutta birçok fonksiyonu olan lifli besin tüketiminin azalmasına neden olmaktadır.
Lif (posa) nedir, nerede bulunur ve ne kadar tüketmek gerekir?
Yiyeceklerin sindirilmeyen kısmına lif (posa) denir. Lif içeren yiyecekler, bağırsaklarda hacim oluşturarak hem tokluk hissi uyandırır, hem de bağırsak kanseri oluşum riskini azaltır. Ayrıca, diyet yapan kişilerde sıkça karşılaşılan kabızlığı önler ve kandaki yağların (kolesterolün) yükselmesini engeller. Kepek, yulaf, buğday kepeği iyi bir lif kaynağıdır.
Beslenmemizde bu denli önemli olan lifin günlük tüketim miktarı 20-35 gram arasında olmalıdır.
Zayıflama Diyetlerinde Lifli Gıdaların Önemi
Diyet yapan kişilerin başlıca şikayetleri, diyet sırasında yaşanılan kabızlık ve sürekli açlık hissidir. İşte bu durumda lif içeren yiyeceklerin tüketilmesi yaşanan bu sorunları ortadan kaldırmaktadır. Lifli gıdalar bağırsaklarda hacim oluşturarak uzun süre tokluk hissi verir. Böylelikle daha az kalori alıp, daha uzun süre tok kalmak mümkün olmaktadır. Ayrıca lif içeren yiyecekler bağırsakların çalışma hızını artırarak, hem bağırsak tembelliğini, hem de kabızlığı engeller. Bu nedenle özellikle diyet yapan kişilerin lifli gıdalar tüketmesi oldukça önemlidir.
Şeker Hastalığında Lifli Gıdaların Önemi
Lifli yiyeceklerin, şeker hastalarının beslenmesinde de oldukça önemli bir yeri vardır. Lifli yiyecekler, kan şekerinin ani olarak artmasını engeller ve yavaş yükselmesini sağlar. Bu nedenden ötürü, şeker hastalarının beslenme programları mutlaka lif içermelidir.
Kolesterol Açısından Lifli Gıdaların Önemi
Lifli gıdalar, kolesterolü emip içlerine hapsederek, bağırsakta emilimini azaltmaktadır. Özellikle sindirim sisteminin fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için karaciğerden on iki parmak bağırsağına safra asitleri akıtılıyor. Bu safra asitleri de kolesterolden üretilmektedir. İşte bu durumda lifli gıdalarla beslenmede, safra asitleri bu lifler tarafından emilerek vücut dışına dışkı ile atılmasını sağlamaktadır. Bu durumda da kanda yüksek olan kolesterol düzeyi kısmen düşmektedir.
Kansere Karşı Lifli Gıdaların Önemi
Lifli gıdaların tüketimi, sindirim sisteminde görülen özellikle kolon kanseri gibi oldukça tehlikeli olan kanser riskinin azalmasında da oldukça önemli bir rolü vardır. Kanser ve beslenme konusunda araştırma yapan EPIC isimli kuruluşun yapmış olduğu bir araştırmanın sonucunu göre; " 9 ülkede 400 bin kişi üzerinde ve 15 yılda gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre lifli yiyeceklerle beslenmeyi alışkanlık haline getirenlerde, öldürücü kolon ve rektum kanseri riski yüzde 40 azalıyor. Ayrıca 10 yıl süren ve 68 bin kadını kapsayan bir başka araştırmada ise yüksek miktarda lif içeren diyet uygulayan kadınlarda kalp hastalığı riskinde azalma olduğu saptanmıştır.""
Beslenmemiz için bu kadar önemli olan lifli gıda tüketmimizi nasıl artırırız?
Yeterli miktarda lif alabilmeniz için, öncelikle lif içeren ürünleri tercih etmeniz gerekir. Örneğin, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı, beyaz ekmek yerine kepeklii ekmek, şehriye çorbası yerine mercimek çorbası gibi. Ayrıca kurubaklagiller de iyii bir lif kaynağı olması nedeniyle mutlaka haftada en az 2 porsiyon tüketilmelidir. Ayrıca meyve ve sebzelerin de iyi bir lif kaynağı olduğunu unutmamak gerekir.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg7.imageshack.us%2Fimg7%2F9055%2F52657830.jpg&hash=0c421fdd3186b8c36a1fca98d6f1b06b421ffc51)
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg8.imageshack.us%2Fimg8%2F106%2F20532019.jpg&hash=18a64c8c1fae7171c116edda42f6fbd4333370f7)
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg34.imageshack.us%2Fimg34%2F774%2F40876308.jpg&hash=5c252470e62f15d0804e14e2ae19aa81d6570cc0)
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg8.imageshack.us%2Fimg8%2F4770%2F48205902.jpg&hash=6a14acccf1024dcb89af3764635bd695f4c13d41)
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg44.imageshack.us%2Fimg44%2F6341%2F17002737.jpg&hash=34f9738a28b2cd9af0d985efc8c1a45c446d399e)
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg44.imageshack.us%2Fimg44%2F3726%2F71309191.jpg&hash=5d40ccc8f0090cf6c22957bbae03c1ebb9d84a8e)
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg33.imageshack.us%2Fimg33%2F7567%2F34153726.jpg&hash=f4aa44a764266bd7c26f0099fe8c7a87acf75d6a)