en iyi güveç adresleri...[/b]
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg107.imageshack.us%2Fimg107%2F4729%2Fguvecbnk3.jpg&hash=37d6a0029c184cbf592d54253d48ca2472a1ac7b)
Et yemekleri açısından çok zengin olan Türk mutfağında güveçle hazırlanan yemeklerin özel bir yeri var.
Gerçi güveç adı verilen toprak kaplarda pişirilen tek yemek et değil; tavuk ve balığın da güveci yapılıyor. Ancak yine de et, bu yemek çeşidinin başlıca malzemesi. Fırına verilen güvecin altına geleneksel olarak kuyruk yağı döşeniyor.
Ancak günümüzde sağlıklı beslenmeye verilen önem sonucu, kuyruk yağı kullanmadan da çok lezzetli güveç yemekleri hazırlayan mekanlar var. Bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’de en iyi güveç yemeği yenilen lokantaları sorduk. Ortaya, Türkiye’nin her yerinden, lezzetini yıllardır bozmadan koruyan geleneksel lokantalardan oluşan bir liste çıktı.
* - * - * - *
İstanbul..
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg227.imageshack.us%2Fimg227%2F1764%2F838hx2.jpg&hash=88e3257db40744f366312f7fe040abe39535708f)
GÜVEÇÇİ ABDULLAH
Üsküplü Abdullah Efendi’nin dede mesleği olan aşçılığı Türkiye’de devam ettirmesiyle 1944’te Çemberlitaşâ€™ta açıldı. Yıllar sonra burası kapanmak zorunda kaldı ama torunu Tevfik Koç, 2005’te Fenerbahçe’de ve 2007’de Etiler’de bu geleneği canlandırdı. Yaklaşık 40 çeşit güveç yemeğinin yapıldığı mekanda en çok tercih edilenler arasında bol sebze ve yağsız kuzu etinden yapılan Abdullah Usta Güveci, kuşbaşı eti, arpacık soğanı, sarmısak ve bol domatesle hazırlanan Üsküp Kebabı, levrek dolma, somon güveç ve patlıcanlı özel sosla sunulan Asmalı Köfte var. Bunların her biri en az beş saat elektrikli taş fırında pişiriliyor. Güveççi Abdullah’ın en önemli özelliği şarabı bile toprak bardaklarda sunması. 50 YTL’ye sınırsız içkili bir yemek yemeniz mümkün. Ayrıca her cumartesi-pazar 16.5 YTL’ye sınırsız çayla birlikte kahvaltı da veriliyor.
İSTANBUL / Tel: 0216-347 77 97
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg385.imageshack.us%2Fimg385%2F7549%2Fborsacl9.jpg&hash=458b92beeda2eb1e93bf7a3e065375683f67590a)
BORSA RESTORAN
Borsa Restoran, 1927 yılında açıldığında, İstanbul Bahçekapı’daki Zahire Borsası’ndan aldı adını. 1983 yılında Sirkeci’ye taşınan Borsa Lokantası bazı iç nedenlerle kapanmak üzereyken Rasim, Tahsin ve Ali Reşat Özkanca kardeşler tarafından satın alındı. Bundan sonra da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, Taksim ve Eminönü’nde şubeler açıldı. İşadamları ve gurmelerin uğrak yeri haline gelen Borsa’nın güveçteki yemekleri de çok beğeniliyor. Güveçte yaz ve kış türlüleri, nohutlu-patlıcanlı pilav ve güveçte kuru fasulyesi tercih edilenler arasında. Jüri üyelerimizden Yalçın Manav özellikle kuru fasulyelisini tavsiye ediyor.
İSTANBUL / Tel: 0212-219 21 21
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg107.imageshack.us%2Fimg107%2F7103%2Fferiyetm5.jpg&hash=093b148be446be1d1f6c982545768c684ad8e8f9)
FERİYE RESTORAN
1997 yılında İstanbul Ortaköy’de açılan Feriye Osmanlı mönüsüyle tanınıyor. Yoğurt terbiyesiyle pişirilen pazı yaprağında lagos sarması, sakızlı levrek yahnisi, incik yahnisi, dana kuyruklu kuru fasulye, rezeneli balık ve vişneli etli yaprak sarması Feriye’de güveçte yapılan en lezzetli yemekler arasında. Jüri üyelerimizden Güngör Uras özellikle pazı yaprağında lagos sarmasının denenmesini tavsiye ediyor. Fırında hazırlanmış sakız sütlacını tatmanızda da fayda var. Feriye’nin sahibi Vedat Başaran, yemeklerin sunulduğu güveçlerin her birini tarihte üretilip bulunmuş olanlara bakılarak, özel olarak yaptırtıyor. Feriye’de içki dahil tek kişilik fiyat yaklaşık 80-120 YTL.
İSTANBUL / Tel: 0212-227 22 16
* - * - * - *
Ankara..
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg84.imageshack.us%2Fimg84%2F196%2Ftamektepkm6.jpg&hash=ce5e62fd585ce268977706a461b15bee0453c761)
TAŞ MEKTEP RESTORAN
Tarihi Taş Mektep Restoran, Beypazarı Belediyesi tarafından işletiliyor. 19. yüzyıldan kalma mekanda Beypazarı kültürünün tanıtılması amacıyla, sadece yöresel yemeklere yer veriliyor. Beypazarı güveci aşçı Şevket Kuran’ın elinden çıkıyor. Güveçte sadece etli pilav yapılıyor. Mevsime göre etin türü değişiyor. Şu anda sığır eti kullanılıyor. Yemek odun ateşinde 5 saat pişiyor. Fırında bir günde 40 güveç yapılabiliyor. Bu da günde en fazla 600 kişiye güveç verilebileceği anlamına geliyor. Küçük kapta sunulan porsiyon, 5 YTL. Restoran, Beypazarı’ndan Ankara’ya da büyük porsiyonlar halinde güveç gönderiyor. 15 kişilik 60 YTL’lik bu güveçler, Beypazarı-Ankara otobüslerine veriliyor ve otobüsün güzergahının geçtiği noktalardan alınıyor. Restoran, iki bahçesi ve iki katıyla 420 kişilik. Tel: 0312-762 76 06.
ANKARA / Tel: 0312-762 76 06
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg385.imageshack.us%2Fimg385%2F1477%2Fyrkhanfp9.jpg&hash=d541eb19d5f5b0091965294511e968375cefb5af)
YÖRÜKHAN GÜVEÇ
Yöresel yemekleriyle tanınan yedi yıllık lokantayı Erol-Nurcan Karataş çifti işletiyor. Mutfağı Nurcan Karataş yönetiyor. Mönüde kuzu güveç, Kütahya güveç, sebze güveç, güveçte kuru fasulye, güveçte kapama yer alıyor. Çeşitler günlük olarak değişiyor. En çok tercih edilen domates, soğan ve et ağırlıklı Kütahya Güveç. Yemeklerin hepsinde Muğla’dan getirtilen sızma zeytinyağı kullanılıyor. Kapama ise etin kendi yağında pişiyor. Salça kullanılmıyor. Güveç olarak, Manisa Salihli’nin Gökeyüp Köyü’nde üretilen kara güveç kullanılıyor. Karataş çifti, diğer güveçlerde toprak kokusu olabileceğini söylüyor. Etli güveçler 10, sebzeli güveçler 4 YTL’den başlıyor. 75 kişilik mekanın şark köşesi de bulunuyor.
* - * - * - *
İzmir..
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg227.imageshack.us%2Fimg227%2F5849%2Fbegendikfs1.jpg&hash=adeb1ab817f4b1e4ef4a3b2290ce12e51b3b927f)
BEĞENDİK ABİ LOKANTASI
Urla’da 1999’da açılan Beğendik Abi Lokantası, güveci ve yöresel yemekleriyle hemen kendini kanıtladı. Urla’nın tarihi Malgaca Pazarı’ndaki küçük mekan yetmeyince, aynı yerde daha büyük bir yere taşındılar. Lokantayı eşi Abdurrahman ve oğlu Hikmet Kaygusuzer’le birlikte işleten Handan Kaygusuzer, pişirdiği güvecin çok sevilmesini, etin domates ve kendi suyunda yaklaşık üç saat pişirilmesine bağlıyor. Her gün farklı mönü sunan Handan Kaygusuzer, sebze ve otların seçiminde çok titiz. İsteğe göre dana eti, kuzu eti, kuzu incik ve oğlak etinden yapılan Urla güveç porsiyonu 7, Urla kirde kebabı 7, incik kebabı 7, Arnavut ciğeri 7, İzmir köfte 6, kadınbudu köfte 6, güveçte kuru fasulye 5, Urla bamyası 5, kuzu etli arapsaçı 6, ot kavurma 5, kuzu etli enginar 6, kabak çiçeği dolması 6, yaprak sarma 5 YTL. Tel: 0232-754 20 71.
İZMİR / Tel: 0232-754 20 71
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg84.imageshack.us%2Fimg84%2F8066%2Fkismetpk8.jpg&hash=dec0966dfbc15a33c687c9b68fa490f32b269679)
KISMET LOKANTASI
İzmir’de tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde Küçükdemirhan’da 1967 yılından beri hizmet veren Kısmet Lokantası 100 kişilik. Türk mutfağından 40 çeşit yemeğin hazırladığı Kısmet Lokantası’nda günde ortalama 500 kişi yemek yiyor. Urlalı Hasan Çağan’a ait, oğlu Taylan Çağan’ın işletmesini üstlendiği mekanda yemekler sabah 07.00’de yakılan, alttan odun ve kömürle kızdırılan, tabanı dört santim döküm olan fırında pişiriliyor. Osmanlı mutfağından alınma, Ege otları ve etle yapılan yemekler sızma zeytinyağı ve tereyağıyla pişiriliyor.
İZMİR / Tel: 0232-489 18 14