Bugün size değişik bir tavuk pişirme tekniği anlatayım.
Piknikte arkadaş yaptı bize. Bildiğimiz tenekenin içinde tavuk pişirdi.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg830.imageshack.us%2Fimg830%2F6379%2Fa11dx.jpg&hash=888e98cadcf62b22b9f31f36eadad5cb446568f8)
Resimdeki gibi, bir tenekenin içinde pişiyor. Tavukları demir sopalara geçirip, toprağa sapladıktan sonra, üzerine teneke kapatılıp, kenarları toprakla besleniyor. Üzerinede taş konuyor. Hiç hava almıyor böylece. Kenarlarına ateş yakılıyor ve pişmeye bırakılıyor. Tavuğun içine de patates dilimleri, biber ve domates konuyor.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg204.imageshack.us%2Fimg204%2F1738%2Fa12pi.jpg&hash=5874fba972c4bfef5813a0cc163888a870767a14)
Teneke kaldırıldıktan sonra böyle bir görüntüsü oluyor.
Bu da şişten çıkmış hali...
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg402.imageshack.us%2Fimg402%2F2849%2Fa13bp.jpg&hash=9f6d03b6253d590dc746f101ef4f14e1ae853889)
Pikniğe giden herkese tavsiye ediyorum. Müthiş lezzetli.
Başka Bir Tarif
İznik'te göle karşı, nefisss "Tavuk Kapama"
Önceki yazımda, Bodrum dönüşü İznik'e uğradığımızı yazmıştım. Nefis bir lezzet ve enteresan bir pişirme yöntemiyle karşılaştığımızdan bahsetmiştim. Daha önceleri methini duymuş olsam da, ilk kez tattım ve de bayıldım. Bilmediğim bu pişirme yöntemiyle, kuyu tandırı aratmayan bir lezzet ve yumuşaklıkta olan tavuklar, adeta kemiklerinden dağılırcasına piştiler. Hem de sadece 40 dk. da. Biz tavuk kapamalarımızı, İznik Gölü kıyısında, nefis bir manzaraya karşı pişirdik ve yedik. Yapılışını sizler için aşama aşama görüntüledim.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg843.imageshack.us%2Fimg843%2F784%2Fa14yx.jpg&hash=cf604f345d80102aefd0efa948fab793efb71301)
Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi 30-40 cm uzunluğundaki tahta kazıkları iyice toprağa saplayın. Çok titizseniz, tavukları yerleştirmeden önce kazıkları folyo ile sarabilirsiniz.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg507.imageshack.us%2Fimg507%2F488%2Fa15g.jpg&hash=fd87b3bf90bc08709ab18dd2b362932a6c91ed51)
Bir saat öncesinden, kekik, kırmızı pul biber ve ayçiçek yağı ile marine ettiğiniz bütün tavuğu, şekildeki gibi kazığın üzerine oturtun.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg856.imageshack.us%2Fimg856%2F7258%2Fa16j.jpg&hash=2cc21cc4d0698b2fd5044ce2d1e1594e5b3e2cfe)[/url]
Ağzı tatamen açılmış 18 lt.lik, gıda maddeleri için kullanılan temiz bir tenekeyi, tavuğun üzerine kapatın. Hava almaması için etrafını kum ya da toprakla örtün.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg641.imageshack.us%2Fimg641%2F9168%2Fa17d.jpg&hash=9a52a76d44b199f437818ded46bcb09f2bdfda40)
Dört bir yanına ince odunlar yerleştirin. Üzerine biraz çalı çırpı ekleyip, tutuşturmak için de biraz alkol dökün ve ateşleyin. Tavuğun büyüklüğüne göre, ama en fazla 45 dk. hiç açmadan bekleyin. Zaman dolunca, seri hareket ederek önce, ateşleri tenekeden uzaklaştırın ve kalın bir bez yardımı ile tenekeyi yavaşça kaldırın. Nar gibi kızaran tavuğunuzu kazıktan çıkarabilirsiniz.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg847.imageshack.us%2Fimg847%2F9296%2Fa18t.jpg&hash=2949418a493f2395fa96a11660a8d72dcd6e8b62)
İşte bizleri bu lezzetle tanıştıran ve artık tavuk kapamanın kompedanı olan Sevgili Fatma. Sizler bu manzarayı bulabilir misiniz bilmiyorum ama, bu yöntem için uygun yeri bulduğunuz anda mutlaka deneyin derim.Teşekkürler Fatma, ellerine sağlık...