(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg502.imageshack.us%2Fimg502%2F5168%2Frterter.jpg&hash=012011800d2954d5496e0219d583ce3ef788ef08)
Eti ocağa ilk koyduğunuzda önce harlı ateşte suyunu salması sağlanır, daha sonra ocağın altı kısılır, kapağı kapatılır ve bu şekilde salan su çektirilerek et pişirilir.
Et pişirilirken sert olmaması için tuz en son ilave edilir.
Taze et buzdolabının alt rafında 2 gün dinlendirilip, daha sonra kullanılır.
Eti buzdolabında saklamanın birkaç yöntemi vardır. Öncelikle eti kullanım amacına göre kıymalık, haşlama, pirzolalık gibi birer pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine, yayvan olacak şekilde yerleştirilip, derin dondurucuya konur.
Bu şekilde etinizi 3 ay süre ile saklayabilirsiniz.
Derin dondurucudan aldığınız eti buzdolabının alt rafına indirip, buzu çözüldükten sonra kullanın.
Et saklamanın bir diğer olu da eti kavurmaktır. Et, suyunu salıp yeniden çekene dek kavurun. Ocaktan almaya yakın baskın olacak şekilde tuz ekleyin. Tuz saklama süresini uzattığı gibi ağır et kokusunu da önlemektedir. Soğuduktan sonra porsiyonlar halinde buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuda 3 ay saklayabilirsiniz.
Etin Kısımları…
Kuşbaşı: Arka but kısımlarından elde edilir. Taze etin dokusu sert olduğundan pişirildiğinde etiniz sert olur. Bu sebeple 2 gün buzdolabında dinlendirip kullanmaya özen gösterin.
Kıyma: etin sert kısımları kıyma yapımına daya uygundur. Kıyma, yağlı ve yağsız olarak ikiye ayrılır. Yağsız kıyma etin kol ve bacak kısımlarından, yalpı olanı ise kaburga üstü etten elde edilir.
Küşleme: Arka but kemiğinin iç kısmında bulunan, kemiğin yanında yer alan 100-15- gramlık ete küşleme denir.
Pirzola: Kaburga kemiğinden elde edilir. Pirzola alırken pembe renkli olmasına, kemiğin küçük ve kıkırdak dokunun sert olmamasına özen gösterin. Dövülen pirzolanın suyu uçtuğundan önceden dövülmemesi gerekir.
Gerdan: boyun kısmından elde edilir. Gerdan alırken küçük baş olmasına dikkat edin. Pişirme sırasında iliğini çıkartırsanız, ağır et kokusunu önlemiş olursunuz.
Ciğer: Ciğer alırken üst dokusunun kuru ve zar kısmının buruluk olmamasına dikkat edin. Ciğer kesildiğinde içinde siyah gözenekler olmamalıdır. Bahar aylarında ciğer daha lezzetli olur. Ciğeri derin dondurucuda 2 gün süre ile saklayabilirsiniz.