(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg84.imageshack.us%2Fimg84%2F6411%2Fsmlakerda.jpg&hash=e9fe6e82c36eedc26abd99c5f05e2b96d145ec51) (http://img84.imageshack.us/i/smlakerda.jpg/)[/b]
Lakerda'nın hikayesi
Malaga kıyılarında fakir bir Musevi balıkçı yasamaktadır. Adı Behmuaras, soyadını ise bilmiyoruz. Şimdiye dek hiç kayıtta da rastlanmadı.
İşte bu balıkçı her gün balığa çıkar, tuttuklarının yarısını satar, diğer yarısınıda eve, ailesine götürürdü. Üç çocuğu vardı ve en küçükleri en çok ton balığını severdi.
Balıkçı da onun ton balığı yemesine özellikle dikkat ederdi.
Oysa bu balık her zaman yakalanamazdı, çünkü bunun için çok açılmak gerekirdi.
1326 yılının bir Sabat (cumartesi ve Museviler için kutsaldır) günü karisinin tüm itirazlarına karsın, çocuğu için ton balığı avlamasi gerektigini söyleyerek yine balıga çıktı.
Balıkçı o günden itibaren iki ay boyunca hiç ton balığı yakalayamadı. Bunun üzerine oturdu ve Allah'ına dua etti:
'Allah'ım ne olur çocuğuma ton balığı ver. Beni de affet, Sebat’ta çalıştığım için.' Ertesi kutsal Persembe günü, sefer tora açıldığı gün, yine balıga çıktı.
Bu kez büyük bir ton balığı sürüsüne rast geldi ve tam 30 balık yakaladı. Ve Allah’ına yine dua etti. Sonra 'Ben' dedi , 'bunları satmaktansa tuzlarım ve saklarım'.
Önce balıkları temizledi, kafaları hariç altı eşit parçaya ayırdı. İliklerini çıkardı, soğuk suda bekletti. Kanını süzdürdü ve tam 25 gün tuzda sıkıca sakladı.
25 gün sonra tuzdan çıkarılan ve çok sonraları da Yunan Musevileri tarafından yapılan bu yiyecek 'lakerda' idi. Lakerda ismi İspanyolca kökenlidir ve aslı ' la kerrida' dır; 'istenen/istedikten sonra ' anlamında.
Bu öykü Toledo şehrinin balık halinin duvarlarında asılıdır.