(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg404.imageshack.us%2Fimg404%2F5604%2F2j0h6qe.jpg&hash=7d48c824c8b3e19955dba428708f0c3fdb106e5a) (http://img404.imageshack.us/i/2j0h6qe.jpg/)
Ahatapot Güveç
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg72.imageshack.us%2Fimg72%2F5240%2F0fish224cy.gif&hash=6daf0e65c0dcbfe880b8188a75b181e76cc9558b)
Malzemelerİrice bir ahtapot
Arpacık soğanı
Sarımsak
Domates
Limon
Biber
Maydanoz
Nane
Dereotu
Tereyağı
Tuz ve Karabiber
Hazırlanışı
Enfes bir güveç yapmak için çok taze ve irice bir ahtapota ihtiyaç var.Yeni avlanmış ve buzdolabına girmemiş olması şart.
En zahmetli kısmı ahtapotu dövmek.Başkaca bir yumuşatma metodunu uygulamayın.Bazı tariflerde görüyorum deepfreeze koyup bekletmek haşlamak gibi yumuşatma metodları uygulanıyor.Dövmek dışındaki yöntemler ahtapotun lezzetini bitiren tembel işi tekniklerdir.
Hangi usulde yaparsanız yapın ahtapot mutlaka dövülmelidir.Dövme işinde yorulursanız arkadaşlarınızdan yardım isteyin.En az 1 saat çok sert darbelerle dövülmelidir. 15 dk sonra tamam ahtapot köpürdü artık yumuşamıştır diye bırakmayın.
ahtapotu temizleyip küp küp doğradıktan sonra mutlaka büyükçe toprak bir güveç bulun.İçine bolca arpacık soğan soğan koyun.8 - 10 diş bütün sarımsak 10 tane ortaboy kabukları soyulmuş küp doğranmış domates 1 tane kabuğu soyulmuş ve tavla zarı gibi doğranmış limon acı seviyorsanız 10 tane kadar sivri biber sevmiyorsanız çarliston da olur.Toplamı 1 demet kadar maydanoz taze nane ve dereotu karışımı doğrayın.Tuz ve karabiber ekleyin.Yarım sigara paketi kadar tereyağ koyun.1 tane defne yaprağı ve 1 bardak su ekleyin
Malzemeler tamam.Güvecin kapağını kapatın.Biraz unla suyu karıştırın ve yumruk büyüklüğünde bir hamur yapın.Bu hamurla güvecin kapağının kenarlarını hava almayacak şekilde sıvayın.Sadece buharın çıkabileceği küçük bir delik bırakın.
Sonra çıkın bahçeye bir çoban ateşi yakın ateş köz olunca güveci oturtun közün üstüne .Sakın acele etmeyin ağır ağır pişirin.Ateş zayıfladıkça kenarında yakacağınız odunların canlı közünü güvece dayayın.Tahmini 15 - 2 saat gibi sürede pişirin.Süre yaklaşınca kapakta bıraktığınız küçükdelikten çıkan buhardan küçük bir parça ekmeği ıslatıp atın ağzınıza pişip pişmediğini size kendisi söyler.
Piştiğine emin olunca alın ateşin üstünden açın kapağını koyun masanın ortasına tabaklarınıza azar azar alın soğutmadan.Eğer soğursa tekrar güveci koyun ateşin üstüne ısıtın.
Sakın ola yanında rakıyı unutmayın.
Afiyetler olsun..........
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg140.imageshack.us%2Fimg140%2F6033%2Fwcld9z.jpg&hash=86f144f03676163dddd9a5eb52fca84f164ff1a4) (http://img140.imageshack.us/i/wcld9z.jpg/)