Android Telefon Yazılım Rom Destek Teknoloji Sitesi

Genel Bölüm => yemek tarifleri => Konuyu başlatan: Tekyürek - 25 Ekim 2014, 16:27:12

Başlık: Arabaşı ve Arabaşı Çorbası
Gönderen: Tekyürek - 25 Ekim 2014, 16:27:12






 Arabasi  gelenegi binlerce yildir Iç Anadolu’ya özgü. Bazen Konyalilar,  Ereglililer, Yozgatlilar, Karamanlilar bazen de Kayserililer, bu ilginç  yemegin kendilerine has oldugunu iddia ederler. Içine limon ve yogun  sekilde pul biber karistirilarak sicak yenen arabasinin kivamini  tutturan kadin, bölgede en hamarat ev hanimi olarak görülür.

 Konya’da avlanan tavsan, keklik ve  kaz etinden yapilan arabasi, son yillarda avlanmaya getirilen  sinirlamalar ve yogun sehir hayatinin av meraklilarinin sayisini  azaltmasiyla, artik çogunlukla tavuk ya da hindi etinden yapiliyor.



 Bilmeyen pek çogunun yemeyi  basaramadiklari bu orijinal yemegi anlamakta zorlananlar da az degildir.  Maliyeti düsük oldugundan bir zamanlarin yoksul Anadolu’sunun  yaraticiligini temsil eder.





Arabaşı ve çorbası



Malzemeler:



 1 adet tavuk,

 1 tali kasigi kirmizi biber ve domates salçasi karisik

 3 tatli kasigi un,

 1-2 kasik sivi yag, tuz, limon suyu, bolca aci biber



Yapilisi:



 Tavugu temizleyip yikadiktan sonra düdüklünüze tavugunuzu koyun ve üzerini geçecek seviyede su ilave edin ve tuzunu koyun.  

 Ayri bir tavanin içinde 3 tatli  kasigi ununuzu pembelesinceye  kadar biraz kavurun ve soguduktan sonra  içine tavuk suyundan ilave ederek ayran kivaminda açin.

 Çorbayi yapacaginiz tencerenize  yagi ilave edin ve salçayi biraz kavurun bu asamada bolca acibiber ilave  edin. Sonrasinda üzerine 4-5 su bardagi tavugun suyundan ilave edin.  Kaynamaya baslayinca suyla incelttiginiz ununuzu azar azar çorbanizin  içine ilave edin.Tavuk etlerini didikleyerek onu da ilava edin. ve 5-10  dakika kaynatin. Ocaktan indireceginizde içine limon suyu ekleyin.





Hamuru için:



 1 tepeleme su bardagi un, 5 su bardagi su, tuz



Hamurun Yapilisi:



 Öncelikle tencerenize 3 su bardagi suyu ve tuzunu ekleyip kaynamasini bekleyin.

 Baska bir kapta 2 su bardagi suyu  ve unu içinde mikserle iyice çirpin ve kaynayan suyun içine yavas yavas  bir yandan da karistirarak dökün.

 Kaynayinca 15-20 dakika sürekli karistirarak kaynatin. Islem bittikten sonra islatilmis tepsiye dökün ve sogumaya birakin.



 Servis edeceginizde hamuru baklava dilimi gibi kesin ve ortadan, çorbayi koymak için yer açin. Tahta kasik ile alinan hamur tasa konan arabasi çorbasina batirilarak hamur çorba suyu ile çignenmeden yutulur. Mide ve barsak tembelligine çok iyi gelir. Kis aylarinda sikça yapilir.

(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg266.imageshack.us%2Fimg266%2F3456%2Fresim065ku9.jpg&hash=582f757c7e2bbd541fd8cffe695c552783437b6e)
EhPortal 1.39.6 © 2025, WebDev