Arabasi gelenegi binlerce yildir Iç Anadolu’ya özgü. Bazen Konyalilar, Ereglililer, Yozgatlilar, Karamanlilar bazen de Kayserililer, bu ilginç yemegin kendilerine has oldugunu iddia ederler. Içine limon ve yogun sekilde pul biber karistirilarak sicak yenen arabasinin kivamini tutturan kadin, bölgede en hamarat ev hanimi olarak görülür.
Konya’da avlanan tavsan, keklik ve kaz etinden yapilan arabasi, son yillarda avlanmaya getirilen sinirlamalar ve yogun sehir hayatinin av meraklilarinin sayisini azaltmasiyla, artik çogunlukla tavuk ya da hindi etinden yapiliyor.
Bilmeyen pek çogunun yemeyi basaramadiklari bu orijinal yemegi anlamakta zorlananlar da az degildir. Maliyeti düsük oldugundan bir zamanlarin yoksul Anadolu’sunun yaraticiligini temsil eder.
Arabaşı ve çorbası
Malzemeler:
1 adet tavuk,
1 tali kasigi kirmizi biber ve domates salçasi karisik
3 tatli kasigi un,
1-2 kasik sivi yag, tuz, limon suyu, bolca aci biber
Yapilisi:
Tavugu temizleyip yikadiktan sonra düdüklünüze tavugunuzu koyun ve üzerini geçecek seviyede su ilave edin ve tuzunu koyun.
Ayri bir tavanin içinde 3 tatli kasigi ununuzu pembelesinceye kadar biraz kavurun ve soguduktan sonra içine tavuk suyundan ilave ederek ayran kivaminda açin.
Çorbayi yapacaginiz tencerenize yagi ilave edin ve salçayi biraz kavurun bu asamada bolca acibiber ilave edin. Sonrasinda üzerine 4-5 su bardagi tavugun suyundan ilave edin. Kaynamaya baslayinca suyla incelttiginiz ununuzu azar azar çorbanizin içine ilave edin.Tavuk etlerini didikleyerek onu da ilava edin. ve 5-10 dakika kaynatin. Ocaktan indireceginizde içine limon suyu ekleyin.
Hamuru için:
1 tepeleme su bardagi un, 5 su bardagi su, tuz
Hamurun Yapilisi:
Öncelikle tencerenize 3 su bardagi suyu ve tuzunu ekleyip kaynamasini bekleyin.
Baska bir kapta 2 su bardagi suyu ve unu içinde mikserle iyice çirpin ve kaynayan suyun içine yavas yavas bir yandan da karistirarak dökün.
Kaynayinca 15-20 dakika sürekli karistirarak kaynatin. Islem bittikten sonra islatilmis tepsiye dökün ve sogumaya birakin.
Servis edeceginizde hamuru baklava dilimi gibi kesin ve ortadan, çorbayi koymak için yer açin. Tahta kasik ile alinan hamur tasa konan arabasi çorbasina batirilarak hamur çorba suyu ile çignenmeden yutulur. Mide ve barsak tembelligine çok iyi gelir. Kis aylarinda sikça yapilir.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg266.imageshack.us%2Fimg266%2F3456%2Fresim065ku9.jpg&hash=582f757c7e2bbd541fd8cffe695c552783437b6e)