Mantar Sote[/i](https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg36.imageshack.us%2Fimg36%2F6711%2Fpaddenstoel49.gif&hash=d77090d01155079613bcf34665b832ae8ae65646)
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg535.imageshack.us%2Fimg535%2F1044%2Fmantar.jpg&hash=5fb0b0494280e4aaff1bbe1e186b851ffc173ff6)
(Pilavımın nasıl kalıp gibi durduğuna dikkatinizi çekerim (https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.forumgercek.com%2Fimages%2Fsmilies%2Fkiki.gif&hash=3013e8af8803ab7b68be59dd62811330de9ec687))
Mantar soteyi çok severim, haftanın 3 günü olsa yerim(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.forumgercek.com%2Fimages%2Fsmilies%2Fsmiley.gif&hash=ca522b1643bd74db9ee58b82a5b45bc9cac035d9) Malzemelerde yine miktar vermiyorum, istediğiniz kadar kullanın size kalmış.
Malzemeler
Mantar
Soğan
Sarımsak
Karabiber
Tuz
Zeytinyağ
Hazırlanışı
Mantarlar pişerken çok fazla su bırakıyor, yıkanırken de çok fazla su çekiyor. Bu sebepten dolayı mantarları yıkamak yerine kabuklarını soyun.
Kabukları soyulan mantarları ince ince doğruyoruz. Soğanı da ay şeklinde doğruyoruz (ince doğranması şart değil). Tavaya zeytinyağımızı koyduktan sonra soğanları tavada bir müddet kavuruyoruz, kavurma işlemi sırasında sarımsakları da ilave ediyoruz. Daha sonra soğanlarımıza mantarları ilave ederek beraber kavurma işlemine devam ediyoruz. Mantarlar yumuşadıktan sonra tuzumuzu ve karabiberimizi ilave edip bir müddet daha kaynattıktan sonra ocaktan alıyoruz (fazla pişirmeyin). Pişerken tavanın üzerini kapatmayın ki, suyunu salmış olan mantarın suyu çeksin.
Mantar sotenin yanına yakışan yine pilav oluyor, ben de öyle yaptım zaten. Servis tabağımıza alıp bir güzel afiyetle yiyoruz.
Bu yemeğin soğanı ne kadar bol olursa, lezzeti de o kadar güzel oluyor. Yani cimrilik yapmayın.
Mantar soteye kremada ilave edip pişirebilirsiniz. İsterseniz ince dilimlenmiş tavuk eti de koyabilirsiniz, tabii önceden biraz pişirilmesi gerekiyor. Yada bu şekilde bir et yemeğinin yanına garnitür olarak da yapabilirsiniz. Fakat mantarı bu şekilde pişirdikten sonra ete falan ihtiyaç yok, et niyetine yiyin çok lezzetli oluyor.
Gelelim şimdi mantarın faydalarına
Bakın Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz ne demiş:
‘’Zehirli mantarların öldürücü olabildiğine, zehirli olmayanların çok değerli, vücut için çok faydalı bir besin maddesi olduğunu’’ söylemiş.
‘’Mantarın içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde yaşlanmayı geciktirdiğini, beyin ve sinir sistemini alzheimer gibi hastalıklardan koruduğunu’’ belirtmiş.
Mantarın, bitkisel besinler içinde en besleyicilerden biri olduğunu, ete yakın oranda ve çok değerli bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, vücut için gerekli aminoasitlerin tümünü bulundurduğunu belirtmiş.
Mantarın büyüme, gelişme, hastalıklardan korunma açısından önemli yararlar sağladığını, yağ içeriği bakımından fakir olması nedeniyle kalorisinin düşük olduğunu ve şişmanlatmadığını, bu özelliği ile kilo vermek isteyenlerin diyetinde yer alması uygun bir besin maddesi niteliği taşıdığını söylemiş.
Vitaminler açısından da çok zengin olan mantarın B grubu vitaminleri, A vitamini, K ve özellikle zengin bir D vitamini kaynağı olduğunu ''Özellikle en başta büyüme gelişme çağındaki çocuklar ve kemik erimesi açısından daha büyük risk altında olan kadınlar olmak üzere her insanda kemik ve dişlerin sağlığını sürdürme açısından, bu zengin D vitamini kaynağı çok daha büyük önem taşımaktadır'' demiş.
Mantarın mineraller açısından da çok iyi bir besin olduğunu ''Mantar kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, çinko ve bakır içerir. Tüm bu özellikleri ile kansızlığı, kalp damar hastalıklarını, tansiyon yüksekliğini, inme, astım, romatizmal hastalıklara yakalanma tehlikesini, migreni, diş çürüklerini ve kemik erimesini önler ve vücudun bağışıklığını güçlendirir. Mantar, hem vitamin hem de mineral içeriğiyle yaşlanmayı geciktirir, beyin ve sinir sistemini alzheimer gibi kronik hastalıklardan korur. Sodyum miktarının düşük olması nedeniyle tansiyon yüksekliği ve kalp damar hastalığı bulunanların da yiyebileceği, iyi bir besindir’’ demiş.
Yorulmaz, ayrıca mantarın içindeki çinko içeriğinin cildi güçlendirdiğini, yaraların iyileşmesini hızlandırdığını ve vücudun hastalıklara direncini artırdığını belirtmiş.