(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg2.imageshack.us%2Fimg2%2F8889%2Fkestane.jpg&hash=bb7a61a2f172641f36f0b6114c33d6519ad39397) (http://img2.imageshack.us/i/kestane.jpg/)
Kestane Şekeri
Kestane şekerini evde yapmak zahmetli bir iş ama, saatlerce uğraşmaya kesinlikle değiyor.
Fazla uzatmadan hemen uyarılar:
Yalnız başınıza bu işe girişmeyin. Aksi takdirde bir kilo kestane için en az 2 saat hazırlama süresini göze almalısınız. Eğer iki hatta üç kişi olursanız çok daha kolay ve çabuk oluyor.
Revakın ölçüsüyle oynamayın. Tecrübe ile ispatlanmıştır; eğer şerbet ince olursa kestane şekeri olmuyor. Elimizdeki tarifte şerbet yerine ‘revak’ terimi kullanılmıştı. Yöresel mi yoksa kestane şekerinin şerbetine has bir isim mi bilemedik.
Bulabildiğiniz en iri kestaneleri kullanın.
Keseleri tamamen soğumadan açmayın; kestaneler dağılıyor. Hatta bir gece revakın içinde bekletin. Kestanelerin renkleri koyulaşıyor ve özleniyorlar.
Eğer bulabilirseniz çok taze kestane kullanın. Hatta yakınınızda kestane ağaçları varsa, sabah erken toplayıp, aynı gün içinde kaynatın.
Malzemeler
1 kg. iri kestane
1,5 kg. şeker (arzu edilirse vanilya) ve 4 bardak su
minik karelere kesilerek kullanılmak üzere bir tülbent bağlamak için ip
1- Kestaneleri yıkayıp bir tencereye koyun. 15 dakika ılık suda bekletin. Ateşin üzerine alıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan 2 dakika sonra bir kestaneyi açıp, zarlarının kolay soyulup soyulmadığını kontrol edin.Kestaneler henüz yumuşamamışken ama iç zarları soyulabilecek hale geldiğinde ateşten alın (kaynama süresi yaklaşık 5 dakika). Kestaneleri süzün ve ılık suyun içine koyun. Dış kabuklarını ve iç zarlarını iyice temizleyin. Soyarken kestanelein dağılmamasına dikkat edin.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg235.imageshack.us%2Fimg235%2F4228%2Fkestanesekeri2.jpg&hash=82d0a0768ed3170752656a29cf5e5fffc698ef9f) (http://img235.imageshack.us/i/kestanesekeri2.jpg/)
2- Tülbenti küçük karelere bölün. Her parçanın içine 3 kestane koyun ve sıkıca bağlayın. Keselerin içinde çok boş yer kalmasın, yoksa kestaneler dağılıyorlar.
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg235.imageshack.us%2Fimg235%2F2682%2Fkestanesekeri3.jpg&hash=27292929002aa169cb037ea384d4e7f30f965d5e) (http://img235.imageshack.us/i/kestanesekeri3.jpg/)
3- Derin ve yayvan bir tencerede 1,5 kg. şekeri 4 bardak suda ısıtın. Kaynamaya yakın keseleri tencereye koyun. Bir taşım kaynatıp, ateşi çok hafife alarak 2 saat pişirin. Tencere iyice soğuduktan sonra keseleri çıkarıp açın. Kestaneleri bir tepsiye alın ve tenceredeki revakı kestanelerin üzerine gezdirin
(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg2.imageshack.us%2Fimg2%2F2716%2Fkestanesekeri4.jpg&hash=275dd29615d3a7426aeda7990b29b373e639598e) (http://img2.imageshack.us/i/kestanesekeri4.jpg/)