(https://www.replikacep.com/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg809.imageshack.us%2Fimg809%2F3981%2Fkekot.jpg&hash=80cee4171ca6fc9449ab6415391cbbb4252bc7d9) (http://img166.imageshack.us/i/kek.jpg/)
Kek Pişirirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin: Özellikle kullanılıyorsa katı yağlar oda sıcaklığında fakat eritilmemiş olmalı. Yumurta, süt veya yoğurtda aynı şekilde oda sıcaklığında olursa daha iyi sonuç alırsınız.
Kuru malzemelerinizin hepsini birlikte eleyin: Un, kabartma tozu, karbonat, veya diğer baharat (tarçın) gibi kuru malzemeleri birlikte elerseniz hem malzemelerin una iyice karışmasını sağlamış olursunuz, hemde elerken unu havalandırmış olduğunuz için daha güzel, ağızda dağılan bir kek elde edersiniz.
Malzemeleri ölçerken aksi belirtilmedikçe silme olarak alın. Tariflerde belirtilen 1 su bardağı ölçüsü Amerikan 1 cup ölçüsüne eşittir. Buda 237 ml'dir. Genel olarak 250 ml. su alan su bardağını çok fazla doldurmadan 1 cup ölçüsünü elde etmiş olursunuz.
Kalıpların hazırlanması: Kekinizi pişireceğiniz kalıpları hazırlarken en iyi ve emin sonucu almak için kalıplaımutlaka önce katı yağ ile veya spray ile yağlayın. Sonra bir miktar un serpip kabı silkeleyerek unun dagılmasını saglayıp kalan unu tekrar bosaltın.
Kek malzemelerinin karıştırılması: Kek yaparken malzemelerin ekleniş sıralarına göre birçok metod vardır. Kimi tarifler bütün malzemeleri bir seferde karıştırırken kimisi özel siıra ve metod uygular. Bu sıraya özellikle uyulması gerekir.
Eğer önce oda ısısındaki katıyağ ile şeker çırpılacaksa bunu tamamen krema haline gelene kadar iyice çırpıp ondan sonra diğer adıma geçmelisiniz.
Bazı tariflerde olduğu gibi önce yumurtalar ve şeker çırpılacaksa yine iyice kabarıp krema haline gelene kadar çırpmalı daha sonra ince şekilde akıtıp bir yandanda karıştırarak sıvıyağı karışıma yedirmeli, en sonda sütü ve unu dönüşümlü olarak biraz un biraz süt ekleyerek karışıma üç seferde yedirmelisiniz.
Keke unu ilave edip karıştırdıktan sonra kesinlikle daha fazla karıştırmayın, ağızda dağılan güzel bir kek olmasını engellemiş olursunuz.
Fırını en azından 10 dakika kadar önceden tarfite belirtilen ısıya getirip ısınması için bırakın. Keki genel olarak orta katta pişirin, ancak fırının performansı fırından fırına değişebileceğinden, pişirdikçe ayarını deneyimlerinize göre değiştirebilirsiniz. Pişirme hataları ve sonuçları ile ilgili daha fazla bilgi için kekte karşılaşılan hatalar ve nedenleri bölümüne bakabilirsiniz.
Keki fırına koyduktan sonra ilk 20 dakika kesinlikle fırının kapağını açmaktan sakının. Kek pişmeye başladığında hamur yerine kek gibi kokmaya başlayacak ve kokusu mutfağınızı dolduracaktır. Ondan sonra arada hafif açıp hızlıca kontrolünüzü yapabilirsiniz.
Kekin pişip pişmediğini anlamak için: Öncelikle üst kısmı tamamen kızarıp cıvıklığı gitmiş olmalı. Bu aşamadan sonra içinin piştiğini kontrol etmek için orta kısmına veya derin yerine kürdan batırıp çıkartın. Eğer kürdan temiz çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.