Mayo & Bikini'nin tarihi

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:33:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Artık herkes rahatça giyiyor ama bikini ilk çıktığında Avrupa'da büyük tepki almış.

Tanıtım için giyecek manken bulunamamış.

 

 



 

 



Bikini ilk kez  1946 yılında Fransız Louis Réard tarafından yaratıldı. İki parçalı plaj  giysisi tasarlamadaki ilk girişim ise Sicilya, Piazza Armerina'da Villa  del Casale'deki mozaiklerde resmedildiği gibi en az bin 600 yıl önceye Roma zamanına kadar uzanıyor. Adı için Pasifik Adası'nın bir zinciri olan Bikini Adası'ndan esinlenilen bikini, nükleer tahribi birinci sayfadan indirdi ve herkes tarafından tartışılır hale geldi.



Çok sayıda  skandalla gündeme gelen ve o dönemin ünlü modellerinin giymeyi  reddettiği bikininin Paris'in merkezinde Piscine Deligny'de  gerçekleştirilen lansmanında model olarak Casino de Paris'in nü dansçısı kullanıldı.

Bikinide hafif  ipekli kumaş ve dokuma kumaş tercih edildi. ABD hükümeti, savaş  çabalarına destek olsun diye kadınların mayo kumaşlarının yüzde 10  azalmasını emretti. Duruma el koyan kilise, bikiniyi İtalya, İspanya ve Portekiz'de yasaklandı, Fransızlar bile teredütte kaldı.

Brigitte Bardot, 'Ve Tanrı Kadını Yarattı'adlı  filmde bikininin dekoratif potansiyelini gösterdiğinde henüz 1950'li  yılların ortaları bile değildi. Birden bire bikini, seksi bir giysi  olarak St. Tropez'den İtalyan Riviera'ya kadar tüm mayo mağazalarında  yerini almaya ve hatta sayı olarak yeterli gelmemeye başladı.  Atlantik'in diğer yakasında Marilyn Monroe ve Rita Hayworth, ilk bikini  giyenler arasında yer aldı. 1957'de Jayne Mansfield ise Life Magazine'e  kapak oldu. 1961'de tanınmayan bir şarkıcı Brian Hyland, 'Itsy Bitsy Teeny Weeny Yellow Polka Dot Bikini' adlı parça ile en üst sıralara yerleşti.Bikini artık seri üretime geçmişti. Bond kızı Ursula Andress,  1963'te kalçasında tabanca kılıfı ve av bıçağı aksesuarları ile  denizden çıktıktan sonra bikini, Avrupa plaj yaşamının ayrılmaz bir  parçası oldu.Islakken yaklaşık 3.6 kilogram

 

 



 



1930'lu yıllarda  örgü yünden yapılmış tek parça bir plaj giysisi, ıslakken yaklaşık 3.6  kilogram ağırlığındaydı. 1946 yılında Réard, bikinide hafif ipekli kumaş  ve dokuma kumaşı kullandı. 1950'lerde tekstüre edilmiş naylon dokulu  ilk plaj giysileri kullanıldı. 1958'de ise lycra icat edildi. 1960'ların  sonunda naylon ve lycra kullanılarak yapılan ilk plaj giysileri, Avrupa  plajlarında boy göstermeye başladı. Bu plaj giysileri, kuru iken sadece  100 gram, ıslak olduklarında ise 175 gram ağırlığındaydı. 1972 yılında  Munih Olimpik yüzücülerinin giydiği hafif mayolar, naylon ve lycra ile  yapılan 'ikinci deri' diye de tabir edilen yeni bir mayo çeşidine ilham  kaynağı oldu. G-string ise ilk defa Brezilya plajlarında görüldü.

Bazı çevrelerin 'asma yaprağından beri dünyanın en devrimci giysisi' olarak  tanımladığı bikini, 60. yaşını kutluyor. 1946`daki ilk çıkışındaki  skandal yaratan izlenimini artık kaybetmiş olsa da kadın giyiminin  vazgeçilmez parçası haline gelen bikini, çekiciliğini ve cazibesini  koruyor. Mayonun tarihçesini kaleme alan yazar Olivier Saillard,  bikiniyi 'Mayoların en sade ve en küçüğü: İplerle bir mayoyu oluşturan 4 adet üçgen' olarak tanımlıyor.

İkinci Dünya  Savaşı`ndan sonra dünyanın en küçük mayosunu yaratmaya girişen Fransız  Louis Reard`ın icadı, 5 Temmuz 1946`da Paris`teki Molitor havuzunda  tanıtılmış, bundan 5 gün önce Pasifik`teki Bikini adasında  Amerikalılar'ın nükleer denemesine atfen de bikini adını almıştı. Moda  ve Tekstil Müzesi`nin programlamasından sorumlu olan Saillard, o  zamanlar bikiniyi tanıtmayı hiçbir mankenin kabul etmediğini belirttiği  açıklamasında, 'Bu kadar küçük bir mayo bir skandaldı' diyor ve sadece bir dansözün bikiniyi tanıtmayı kabul ettiğini söylüyor. Vatikan tarafından kınanan bikini, uzun yıllar skandal yaratmıştı. `Ülkeler ve hatta Fransa`nın bazı bölgelerindeki belediyeler bile bikiniyi yasaklamıştı` diyen Saillard, bikininin zaferinin kadınların statüsünün değişimine eşlik ettiğini belirtiyor.

O dönemin süper modelleri bile "Ben bunu kesinlike giyemem, aşırı derecede ahlak dış!" diyerek bikiniyi Paris Moda Show'unda giymeyi reddetmiş. Reard da düşünmüş taşınmış ve "Bunu giyse giyse zaten hiçbir şey giymeyen biri giyer"  demiş ve bikiniyi Micheline Bernardini adındaki revü kızına giydirmiş.  Brigitte Bardot, bikiniyi "Ve Tanrı Kadını Yarattı" filminde giyince ise  patlama yapmış.

Şimdilerde  g-string, tanga, mayokini, şortkini, topless modellerinin olduğunu  düşünürsek 60 yıl içinde bikini kültürünün nereden nereye geldiğini  hayretle izleyebiliriz.



Habertürk
Linkback: Mayo & Bikini'nin tarihi
  • Gösterim 2,518 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2181

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2066


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz