Mustafa Kemal Paşa'nın Fenerbahçe Spor Kulübünü Ziyareti

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:40:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Mustafa Kemal Paşa'nın Fenerbahçe Spor Kulübünü Ziyareti. [/b]

 

(3 Mayıs 1918)

 

Yıl 1918,  Birinci Dünya Savaşı bütün hızıyla sürmektedir. Düşman donanması,  Mustafa Kemal'in başında olduğu, savunduğu Çanakkale Boğazı'nı geçememiş  ve tam bir yenilgiye uğramıştır. Artık Mustafa Kemal'i başka cephelerde  başka savaşlar beklemektedir. Bu arada cepheden İstanbul'a kısa bir  tatile gelmiştir ve Fenerbahçe Kulübü'nü ziyaret etmek istemiştir. Bu  istek bizzat o yıllarda Anafartalar Kahramanı olarak anılan Mustafa  Kemal'den mi gelmiştir, yoksa yakın arkadaşı Fenerbahçe Kulübü Başkanı  Sabri Toprak mı onu yönlendirmiştir bilinmemektedir.

 

Tarih 3 Mayıs  1918. Savaş Osmanlı Devleti'nin başkentinde direkt olarak hissedilmese  de sokaklarda gezen üniformalıların çokluğu bunu anımsatmaktadır.

Öğleden sonra  Moda'dan Kuşdili'ne giden yolda iki kişi yürümektedir. Bunlardan biri  sivil kıyafetli sarı saçlı mavi gözlüdür. Bu, Anafartalar Kahramanı  Mirliva (Tuğgeneral) Mustafa Kemal Paşa'dan başkası değildir. Yanında  İttihat ve Terakki Partisi Genel Sekreteri ve Büyük Atamız'ın en sevdiği  arkadaşlarından birisi olan Sabri Toprak bulunmaktadır. Mustafa Kemal  Paşa bu kez de Yıldırım Orduları Grubu Komutanı olarak Filistin  Cephesi'ne giderken birkaç günlüğüne İstanbul'a uğramıştır.





   



   







       





"Fenerbahçe  Kulübü'nün her tarafta mazhar-ı takdir olmuş bulunan asarı mesaisini  işitmiş ve bu kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti tebrik etmeyi vazife  edinmiştim.

 

 

Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebriklerimi buraya kayd ile mübahiyim."[/i]

Ordu Kumandanı

M. Kemal

3.5.1334 (3.5.1918)

 

 







 

"Fenerbahçe  Kulübünün her tarafta beğenilip değer verilen, ortaya çıkmış eser ve  çalışmalarını duymuş ve bu kulübü ziyaret edip bu işte emeği, yardımı  olanları tebrik etmeği görev edinmiştim.[/i]

Bu görev ancak bugün yerine getirilebilmiştir. Takdir ettiğimi ve kutladığımı buraya kaydetmekle övünüyorum."[/i]

 

Ordu Kumandanı[/i]

M. Kemal







     

Son olarak kulüpten ayrılmadan önce limonata içen Ulu Önder Fenerbahçe Kulübü'nde yaklaşık iki saat kadar kalmıştır.

 

"Fenerbahçe'ye sonsuz muvaffakiyetler (başarılar) dilerim, Allahaısmarladık"

diyerek kulübten ayrılmıştır.

 

 

 

 

Atatürk Fenerbahçe Kulübü'ne Yardım Ediyor:[/b]

 

5 Haziran'ı 6  Haziran 1932'ye bağlayan gece Fenerbahçe'nin Kuşdili'nde ki ahşap  lokalinde yangın çıkmıştır. Kulüp binası içindeki, tarihsel fotoğraflar,  tüm branşlara ait malzemeler, kulübün tüm evrakları, kütüphane ve  mobilyalar bina ile birlikte tamamen yanmıştır. Çok az eşya  kurtarılabilmiştir.

Fenerbahçe Kulübü yuvasız kalmıştır.  Gazeteler yardım kampanyaları açar. Örneğin Cumhuriyet Gazetesi her gün  bağış yapanları adları ile yayınlar. 20 Haziran 1932 pazartesi günü  yapılan bağışlarla o güne kadarki bağış toplamının 791 Lira'yı bulduğunu  Cumhuriyet Gazetesi'nden öğreniyoruz. 21 Haziran 1932 Salı gününe ait  2917 no'lu Cumhuriyet Gazetesi'nin 1. sayfanın sağ üst köşesinde bir  haber dikkati çekmektedir."Gazi Hazretleri Fenerbahçe'ye 500 Lira teberru ettiler."



   



   

Atatürk bu tür harcamalarını  kesinlikle hep kendi maaşından, hesabından yapardı. Gazeteyi  incelediğimizde 10-12 günde yapılan toplam bağış miktarının 791 Lira  olduğu görülüyor. Atatürk tek başına 500 Lira göndermiş ve miktar bir  anda 1300 Lira'ya çıkmıştır.



 





     



   



   





     





     

 



   



Fenerbahçe Kulübü'nde Atatürk büstü:



 

 







     



   



   





     General Harrington Kupası[/b]

 

Fenerbahçe’nin  işgal kuvvetlerine karşı en büyük zaferlerinden biri de “General  Harington Kupası” maçıdır. Maç 29 Haziran 1923 günü, Taksim Stadı’nda  çok büyük bir seyirci topluluğu önünde oynanmıştır.

Türk gençleri  işgal kuvvetleri ile spor, özellikle de futbol sahalarında büyük bir  rekabete girişmiştir. İşte Fenerbahçe’de, bu her sınıftan düşman  birlikleri içinde pek çok tanınmış futbolcusu bulunan, İngiltere ve  Fransa liglerinin hemen hemen en ünlü takımlarında forma giymiş  futbolculardan oluşan birbirinden güçlü takımlarla maçlar yapmış ve  oynadığı 50 maçın 41’ini kazanıp, 4’ünde berabere kalarak işgal altında  bezmiş, ezilmiş Türk halkının yüreğinde bir nebze olsun teselli ve umut  tohumları yeşertmiştir.







     

Tüm çabalara  rağmen bir şey elde edememiş olmak, işgal ordularının İngiliz  Başkomutanı General Harrington’u oldukça öfkelendirmiştir.  Fenerbahçe’ye; hiç olmazsa futbol sahasında acı bir darbe indirebilmek  için elinden geleni yapmaktan geri kalmamıştı. Başkomutan Harrington  amacına ulaşabilmek için ortaya altın madalyalar konulmuş bir turnuva  düzenlenmiş ve turnuva sonunda üç takım ön plana çıkmıştı: Irish Guards,  Grenadiers Guards ve Goldstream Guards... Bu üç takımın en seçkin  elemanları sıkı bir çalışmaya tabi tutulmuştu.

“Gardler  Muhteliti Türk kulüplerine meydan okuyor. Galibine, Başkumandanın adını  taşıyan büyük bir kupa verilecek bu maça Türk kulüpleri diledikleri  gibi takviye de alabilirler.”

Fenerbahçeliler  bu meydan okumanın direkt olarak kendilerini hedef aldığını hemen  anlamışlardır. Ve yine gazeteler aracılığı ile hemen gereken cevabı  vermişlerdir:

“Fenerbahçe Kulübü yalnız kendi kadrosuyla bu maçı şartsız olarak kabul eder.”

İstanbul’da büyük bir  heyecan uyandıran bu maç 29 Haziran 1923 günü, Taksim Stadı’nda çok  büyük bir seyirci topluluğu önünde oynanmıştır. Bu maçı izlemek üzere  â€œIron Duck Zırhlısı” ile özel olarak gelen Malta Valisi Lord Plummer’de  İşgal Orduları Başkomutanı General Harrington’la birlikte şeref  köşesindeki yerini almıştır. Şeref köşesinin önündeki masanın üzerinde  de maçın galibine verilecek olan “General Harrington Kupası”  durmaktadır.

 

Fenerbahçe bu tarihi maça, hiç gol yemeden İstanbul şampiyonluğunu kazanan şu ünlü kadrosuyla çıkmıştır:

Şekip Kulaksızoğlu  - Hasan Kamil Sporel, Cafer Çağatay - Kadri, İsmet, Fahir - Sabih,  Alaeddin Baydar, Zeki Rıza Sporel, Ömer Tanyeri, Bedri Gürsoy.

“Heyetimiz namına hepinizi meserretle tebrik eder, gözlerinizden öperim.”



diye bir kutlama telgrafı gönderilmişti.

 

 

 



   1- Zaman Tünelinde Fenerbahçe, Alp Bacıoğlu, İleri Yayınevi 2007. Sayfa:10-43

2- Cem Ertuğrul, NTV-MSNBC

3- "Fenerbahçe" Dergisi Mart 2003,
Linkback: Mustafa Kemal Paşa'nın Fenerbahçe Spor Kulübünü Ziyareti
  • Gösterim 2,098 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2069

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2227

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1998


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz