REPLİKA TELEFONLARDA ROMLARLA İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKENLER

Başlatan sendegel, 26 Aralık 2013, 19:51:49

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Android telefon alarak akıllı telefon dünyasına adım atan birçok kişi er geç ROM yükleme ile ilgili şeyler duymaya başlayacak ve bir şekilde rom yükleyecek ya da yükletecektir. Bu orijinal ya da replika telefon alanlar için geçerli bir kuraldır.

Yeni başlayan arkadaşlar için formun içinde kaybolmaması zaman kazanması ve ana hatlarıyla konuyu derli toplu görebilmesi için böyle bir yazı yazma gereği duydum. Bu yazı daha çok orijinal telefonlar için değil replika telefon romları için bilmeniz gerekenleri içerecektir.

Android ROM Nedir?
Kabaca Telefon, tablet gibi cihazların yazılımının paketlenip tek bir dosya haline getirilmiş haline ROM denir. Ancak imaj (flash tol romlara) ya da yedek alınmış (cwm ya da nandroid) romlar da vardır ve bunlar karşınıza tek dosya olarak çıkmayacaktır. Bu rom çeşitlerini yazamın ileriki bölümünde ele alacağım. Android cihazınızı ilk aldığınızda üzerinde yüklü gelen bir işletim sistemi vardır. Bu işletim sistemi elbette ki Linux tabanlı Android işletim sistemidir. Ancak Linux işletim sisteminden de çok farklıdır. Kısaca romları Bilgisayarınıza yüklediğiniz işletim sistemine benzetebiliriz. Yani bilgisayara Windows Linux gibi işletim sistemi yüklüyorsak; android telefonlara da ROM yüklemek zorundayız.

Yapılışına Göre Rom Çeşitleri:

Android romlar yapılışına göre ikiye ayrılırlar;

A) Stock Rom: Telefon üreticisinin ürettiği telefonun üzerinde gelen romlara stock rom adı verilir. Stock romlarla ilgili ayrıntılı bilgiye özellikle internetten ulaşabilirsiniz. Ben burada bizi ilgilendiren replika telefonlardaki stock rom yapısı ve bilmemiz gereken noktalara değineceğim.

1- Replika telefonlarda stock rom:

1A) Orijinal telefonlarda üretici belli ve kurumsallaşmış bir firma yapısında olduğu için firmaların ürettiği stock romlara internetten ulaşabilirsiniz. Ancak replika telefonlarda böyle bir şansınız yok denecek kadar azdır. (burada kurumsallaşmış birkaç replika telefon üreticisini ayrı tutuyorum) Çünkü replika telefonlarda üretici birkaç parti bu bu telefonlardan üretir üzerine yaptığı stock romu yükler ve piyasaya sürer. Daha sonra stock rom güncellemesi yapmaz.

2A) Üretici firma her telefonun farklı donanım yapısı, farklı özellikleri ve farklı kullanım seçenekleri doğrultusunda farklı rom üretir. Bu nedenle her telefonunu romu farklı olacak ve aynı işlemciye sahip olsa bile başka bir firmanın ürettiği telefona ait rom diğerine uymayacaktır.

Peki biz bu durumda ne yapmalıyız?
a- Öncelikle telefonunuz ile birlikte gelen stock romunuzu kesinlikle yedeklemeniz gerekiyor. Çünkü bu stock roma tekrar ulaşmanız çok zor olacaktır. Ayrıca; telefonunuz kapandığında ya da yüklediğiniz başka bir rom işinizi görmediği zaman bu yedeğiniz sizin çan kurtaranız olacaktır. Böyle yedek almayan arkadaşların telefonlarının aylarca kapalı kaldığını hatta hiç açılmadığını unutmayınız. Bunun için harcanan emek ve zaman kaybını söylemeye bile gerek duymuyorum.
Yedek nasıl alacağım diye bir soru soracak olursanız: Bununla ilgili olarak birçok seçenek karşınıza çıkacaktır. Ancak ben size en çok kullanılan iki yöntemi önereceğim.

A1- Doriod Tool Yedek: Aşağıdaki linkte bununla ilgili videolu anlatım mevcut;
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



b- Yukarıda 1B bölümünde anlattığım gibi her telefonun romu farklıdır. Yanlış bir rom yükleme telefonunuzun susmasına neden olacağı için her roma hemen atlamayınız. Öncelikle telefonunuzun özelliklerini kesinlikle bilmeniz gerekiyor. Yüklemeyi düşündüğünüz romun özellikleri ile telefonunuzun özelliklerinin bire bir örtüşmesi gerektiğini unutmayınız.
Telefonumun özelliğini nereden bileceğim diyorsanız bunu telefonunuza kuracağınız sistem programları (Mobilunçle Tool, Android system info gibi) ya da Bilgisayarda bulunduracağınız (Doriod Tool gibi) programlarla öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki resimde bunlara örnek görebilirsiniz.



B) Custom Rom: Üreticinin hazırladığı rom harici kişi/kişiler tarafından hazırlanan romlara custom rom adı verilir. Custom romlar stock romlarda görülen eksik/hataları düzeltmek telefonun performansını artırmak, hızlandırmak, daha az pil kullanımını sağlamak, sistem uygulamalarını olmayan ya da eksik dil sorununu çözmek (örneğin Çince uygulamaları Türkçeye çevirmek) vb. nedenlerle üretilir. Bu romlar sizin beklentinize cevap verebildikleri gibi isteklerinizi tam karşılayacak diye bir kural yoktur. Hatta bazı custom romlar stock romlardan bile daha kötü olabilir. Aynı zamanda romların iyi ya da kötü olması kişiden kişiye de değişebilir. Ancak bu olumsuz ihtimallere karşın Custom romların çoğunluğu birçok derde deva olmaktadır.
Bu formda yer alan romların neredeyse tamamına yakını custom romlardır. Replika telefonlara Stock rom güncellemesi olmadığı için kullanıcılar genellikle bu Custom Rom yüklerler. Hatta bir bakıma başka seçenekleri de pek yoktur.
Burada unutulmaması gereken çok önemli bir nokta var. Replika telefonların bir çok üreticisi ve modeli vardır. Önceden de belirttiğim gibi her rom her telefona uymaz. Custom rom yapan kişiler genellikle amatör kişilerdir (asıl işleri bu değildir) Bu insanlar da sanıldığı kadar çok değildir. Hiçbir karşılık beklemeden salt insanlara yardımcı olmak için bu romları üretirler. Ancak kullandıkları ya da eline geçen telefonların romlarını yapabilirler. Yeni model bir telefonun custom romunu hemen bulmak neredeyse imkansızdır. Ya da her telefonun custom romunu bulacaksınız diye bir kural da yoktur. Replika telefonların bazılarının Custom romlarına internette az da olsa rastlanabilir. Ancak bu romların bazılarının Türkçe desteği olmadığı gibi yetersiz de olabilir.

Telefon alırken en dikkat edeceğiniz kuralların başında yazılım desteği yer almaktadır. Telefon alacağınız kişi ya da kuruma telefonun yazılım desteği olup olmadığını mutlaka sorunuz ve bu garantiyi alınız. Genellikle ülkemizdeki satıcılar telefonun hiçbir teknik özelliğini bilmedikleri gibi geçtim donanım desteğini yazılım ile ilgili hiçbir sorumluluk almamaktadır. Böyle bir telefon almak pazardan çürük domates almak gibi olacaktır. Telefonunuzu tam verimli kullanamayacağınız gibi ilerde oluşacak olası hatalara karşı hazırlıksız yakalanmanıza, bir sürü farklı rom arayışına girmenize risk almanıza ya da telefonunuzun kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Özellikle ben ilerde bunlarla uğraşamam diyorsanız. Custom romu olan ya da olabiliyorsa custom rom yüklü telefon almanızı öneririm.

Yüklenişine göre rom çeşitleri:

Romlar paketlenme ya da imaj alma durumlarına göre farklılıklar gösterebilmektedir. Doğal olarak bu romların telefona yüklenmesi de farklı olacaktır. Ana hatlarıyla replika telefon romlarını ikiye ayırabiliriz:

1- Flash Tool romlar: Rom telefonda oluşturulduktan sonra imaj alınarak yapılan romdur. Bu rom Doriod Tool ya da Gscript gibi programlarla oluşturulurlar. Bu romda tek zip ya da tek paket dosya halinde olmaz. Telefona yükleme Flash Tool programıyla gerçekleştiği için Flash Tool rom olarak adlandırılmaktadır.

Bu romun içeriğinde:
preloader.bin, DSP_BL (bu dosyalar yükleme komutları ile ilgili bilgiler içerir)
logo.bin, recovery.img, uboot.bin (bu dosyalar telefonun modları ve açılması ili ilgilidir)
system.img, data.img (userdata.img), cache.img (Telefonun dosyalarının bulunduğu imajlar)
nvram.img (imei bölümünün imajı)
Bu dosyalar ana hatlarıyla bunlardır. Ancak telefonun ve romun durumuna göre farklılıklar gösterebilir. (eksik ya da fazla dosyalar olabilir)

Aşağıda Flash tool rom içeriği ve bunun flash Tool programında görünümünü içeren resim örneğini inceleyebilirsiniz.


2- CWM romlar: Telefonun SD kartına atılarak yine telefonun CWM modunda yüklenmek üzere hazırlanmış (paketlenmiş) romlardır. (TWRP mod ve bu moda yüklenen romlar da vardır. Daha fazla karışıklık olmaması adına şimdi buna girmeyeceğim) Bu romları yüklemek hem daha kolay hem de Flash tool romlara göre daha az risklidir. (Ancak bu rom telefon tamamen sustuğu zaman işe yaramazlar o zaman flash tool rom yüklemek gerekir. Ya da aşağıda anlatacağım CWM modu yükleyip sonra bu tür bir rom yüklemeniz...)
Telefon bize geldiği zaman CWM mod oluşmamıştır ve aşağıdaki resimde görüldüğü gibi Turuncu renktedir. Bu moda telefonunuz kapalı iken power (açma kapama) ve ses+ (ses açma) Bazı telefonlarda ses- (ses kısma) tuşlarına aynı anda basara ulaşabilirsiniz.


Telefonunuz bu şekildeyse CWM romları yükleyemezsiniz. Önce telefonunuza CWM mod yüklemek zorundasınız. Bu işlemi de iki şekilde gerçekleştirmeniz mümkün ya aşağıdaki yöntem ile CWM modu Telefonunuzda oluşturabilirsiniz.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Ya da telefonunuza uygun CWM recovry.img dosyasını telefonunuza yükleyebilirsiniz. (bunu flash tol ya da mobiluncle programıyla gerçekleştirebilirsiniz)

Bunları gerçekleştirdikten sonra telefonunuzun cwm modu aşağıdaki gibi mavi renkli olacaktır.


CWM modunuz bu şekildeyse artık rom yükleyebilir ya da kendi yedeğinizi alabilirsiniz.
CWM romlar karşımıza genellikle iki şekilde çıkarlar:

2a- Zipli tek paket romlar: Bu romlar tek paket halinde ziplenerek bizim karşımıza çıkarlar. Aşağıda bu romun zipli hali ve içeriğini inceleyebilirsiniz. (Bu romu yüklemek için içeriği sizi ilgilendirmiyor. Bilgi amaçlı verdim)


Bu romu yüklemek için Zipli halde SD kart ana dizinine atıyoruz. Sonra Telefonunumuzu CWM moda açıyoruz. "İnstal Zip form SD" bölümünden ana dizine attığımız romun seçtikten sonra gelen bölümde  "yes" diyerek telefonumuza romu atmış oluyoruz. (Romu atmadan önce eski romun kalıntılarını yok etmek için sırasıyla "wipe/data reset" ve "wipe cache partition" işlemini yapmayı unutmuyoruz)

2b- Nandroid romlar: Bu rom telefon üzerinde yapılan düzenlemeden sonra alınan yedek şeklinde oluşturulur. Tek paket şeklinde karşımıza çıkmasa bile CWM moda yükleme yapma kolaylığı sağlar. Ancak yükleme şekli zipli rom gibi değildir. Bu rom imaj ve zipli dosyalardan oluşur. Aşağıda bu roma örnek resmi inceleyebilirsiniz.


Bu romu önce SD kartımızın clockworkmod/backup (sdkartınızda bu klasörler yoksa kendiniz oluşturunuz) içine klasör şeklinde atınız. Daha sonra Telefonumuzu CWM moda açınız. "Backup and restore" bölümünün içinde "restore" bölümünü seçtikten sonra backup klasörü altında yer alan roma ulaşınız bu romu seçtikten sonra yine "yes" diyerek romu telefonumuza yükleyiniz.

Form da romlara:
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yapölümünden "MTK Telefonlara Ait Rom Firmware Yazılım" bölümünden telefonunuzun özelliğine göre ulaşabilirsiniz.



Umarım bu yazı rom ile ilgili kafanızda oluşan resmi daha net bir hale getirmiştir.
Bu yazı ile ilgili düşüncelerinizi (beğeni teşekkür ve eleştirilerinizi) aynı zamanda Rom ile ilgili kafanıza takılan genel soru/sorunları burada yazabilirsiniz ancak rom isteklerinizi aşağıdaki linkte belirtseniz daha iyi olur.
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Not: Bu yazı alıntı değil, şahsıma aittir ve sadece bu formda yer almaktadır. Bu yazıyı başka site/sitelere vereceklerin  kaynak  belirtmelerini rica ediyorum.

SENDEGEL
Linkback: REPLİKA TELEFONLARDA ROMLARLA İLGİLİ BİLMEMİZ GEREKENLER
  • Gösterim 6,456 
  • MTK Ortak Konu Paylaşımları
  • 0 Yanıtlar




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz