Android Güncellemeleri Neden Geç Veriliyor? Daha Erken Verilemez Mi? (Anket)

Başlatan Fuul oyun, 12 Nisan 2016, 02:08:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


                        

   Bildiğiniz gibi son dönemde Android tepe modellerinin aşırı pahalı satılması ama buna rağmen yazılım desteğinin kullanıcıların istediği düzeyde verilememesi sebebi ile özellikle Samsung kanadında çok fazla tepki topluyor. Dün itibarı ile Android N 7.0 Geliştirici Sürümü dağıtılmaya başlanmışken Samsung'un tepe modellerine hala 6.0 güncellemesi bile verilememiş durumda. Keza diğer üreticiler de yeni yeni güncellemelerini dağıtmaya başladılar.
   
   Güncellemelerin geç gelmesinin arkasında tek bir neden olmamakla birlikte üreticilerin kendi geliştirdikleri arayüzün komplike yapısı, ek donanım özelliklerinin ve bunlara bağlı yan uygulamaların fazlalığı, çok fazla modele destek vermeye çalışmak vb gibi sebepler bunların başlıcaları. Bölgesel farklılıklar ve buradan doğan yazılım farklılıkları da diğer bir etken olarak gösterilebilir.
   
   
   

   Güncellemeler Nasıl Yayılıyor?
   Öncelikle yeni bir Android sürümü çıktığında bunun telefon üreticileri tarafından işleyen süreci nasıldır onu açıklamak gerekli. Bu bağlamda Android N 7.0 üzerinden yola çıkacak olursak; Öncelikle geliştirme sürümleri yayınlanmaya başlayan yeni versiyon, telefon üreticilerinin yazılım geliştirme ekipleri tarafından incelenmeye başlasa da asıl çalışmalar nihai sürüm çıkmadan tam anlamı ile başlamaz. Zira nihai duruma gelene kadar bir çok düzeltme ve ekleme gerçekleştirilir geliştirici sürüme. Geliştiricilerin yaptıkları geri dönüşler sonucu hata düzeltmeleri de uygulanır. Nihai sürüme ulaşan 7.0 kernel kaynak kodları, telefon üreticileri tarafından alınır ve yazılım geliştirme ekipleri cihazlarının donanımlarına uygun olarak bu kerneli kendileri tekrardan derlemeye başlarlar. Öyle ki eğer yeni modelde bambaşka bir donanım eklentisi var ise ona özel olarak kernel üzerinde çalışma yapılmalıdır ki o donanım bütün fonksiyonları ile sorunsuz olarak çalışabilsin. Bu aşamada donanımları üreten firmalar da devrededirler. Zira donanım üreticisi telefon üreticisinden farklı bir firmaysa oradan da gerekli sürücüler alınır. Donanım uyumları sağlandıktan sonra arayüz çalışmaları başlar ve buna paralel olarak da uygulamaların geliştirmesi, güncellenmesi, onların saf sisteme entegrasyonu gibi farklı kategorilerde çalışmalar sürer. Bu işlemler yazılım geliştirme ekiplerinde farklı birimlerde yapılır ama bütün birimler birbirleri ile koordinasyonlu şekilde çalışmak zorundadır. Dolayısı ile birisinin yaşayacağı gecikme diğerlerini de etkileyeceğinden yeni sürümün çıkması bu tip aksaklıklar sebebi ile gecikebilmektedir. Benim tahminlerime göre de en fazla zaman alan kısım bu bölümdür. Geliştirmelerin ve entegrasyonlarının tamamlanması ile birlikte test süreci başlar. Test süreci öncelikle test cihazlarında, geliştirici ekibin kendisi ile başlar. Ciddi sorunlar görülmediği taktirde test ekibi tam anlamı ile test işlemlerini gerçekleştirmeye başlar. Yakın zaman da bu aşamanın sonlarına doğru artık gönüllü kullanıcılar da bu test sürecine katılabiliyorlar. Özellikle Samsung, yayınladığı uygulama ile bu sürece gönüllü olarak katılabilmenize olanak sağladı. Bütün testlerden sonra mümkün olan en az hata içeren güncelleme, cihazlara belli bir sıralama ile gönderilmeye başlanır. Bu sıralama genellikle yerelleştirme işlemini en çabuk şekilde bitirip sunan ülkelerden başlar ve ülke bazında devam eder.
   
   
   

   Güncellemeler Neden Geç Geliyor?
   Firmalar, varolan işletim sistemi ve yazılımlarını güncel tutmakla, hatalarını ve güvenlik açıklarını gidermekle yükümlüdürler ancak bunun da belli bir sınırı vardır. Bu sınır Google tarafından kendi Nexus modelleri için ilk zamanlarından bu yana iki yıl olarak belirlenmiştir. Diğer üreticiler de bu yıla sadık kalarak yeni çıkarttıkları tepe modellere iki yıllık bir süre boyunca güncelleme desteği veriyorlar. Bu politika Google ile yapılan karşılıklı mutabakatla mı sağlanmıştır yoksa firmaların kendi insiyatifinden kaynaklanan bir süre midir net bir açıklama yok. Ancak bu sürenin de tam olarak uygulanmadığı modeller piyasada mevcut.
   
   Güncelleme şartları bu şekilde iken doğal olarak piyasaya kısa sürelerde çok fazla cihaz pazarlayan Samsung içlerinde en dezavantajlısı, ama gelir ve ar-ge açısından da en avantajlısı konumunda bulunuyor. Diğer firmaların işi ise, piyasa sürdükleri bir elin parmaklarını geçmeyen tepe modelleri ile Samsung'a oranla daha kolay. Bu yüzdendir ki iki yıllık güncelleme desteği Samsung modelerinde sadece tepe modelleri için ciddiye alınan bir süre. Orta ve giriş seviyesi modellerinde hiç güncelleme almayanlar bile görülebiliyor bu açıdan bakıldığında.
   
   Güncelleme desteğine etki eden en büyük faktörlerden birisi üretici firmaların saf Android üzerine ekledikleri kendi arayüzleri, ek uygulamaları ve donanımların getirdiği ek özellikleri kullanacak fonksiyon geliştirmeleri. Bu açıdan bakıldığında LG ve SONY en avantajlı konumda bulunuyor. Zira kullandıkları arayüzler saf Android'e oldukça yakın. HTC ise bu iki üreticinin ardından geliyor diyebiliriz. Kullandığı arayüz bakımından en komplike yapıya sahip olan kuşkusuz Samsung'tur. Touchwiz ismi verilen arayüz, Android kodları içerisine o kadar işlenmiştir ki devre dışı bırakacağınız bir sistem bileşeni, bir kaç fonksiyonun sorunlu çalışmasına hatta çalışmamasına sebep olabilir. Yapılan arayüz geliştirmeleri kullanıcılar lehine çok büyük kullanım kolaylıkları sağlasa da optimizasyonun kötü olması ve entegrasyon sürecinin uzaması sonucu memnuniyetsizlikler de artmaya başlıyor. Touchwiz'in, son dönemde optimizasyon sıkıntıları olabileceğinin en alt seviyesine getirilmiş, kullanım ve performans açısından pek fazla sorunu kalmamıştır. Ancak entegrasyon süresi de bu gelişimle doğru orantılı olarak artmıştır. Sonuç olarak da varolanın üzerine iki yeni Android sürümü duyurulmasına rağmen hala bir üst sürüme geçiş sağlanamamıştır. Entegrasyonu nispeten daha kolay olan SONY, LG ve HTC ise Android 6.0 Marshmallow güncellemelerini daha önce dağıtmaya başlamıştır.
   
   Cihazlara eklenen ve özellikle Google tarafından varsayılan olarak destek sağlanmayan yeni özellikler de bir diğer faktör olarak ortaya çıkıyor. Buna verilebilecek en iyi örnek Samsung'un Note serisinde kullandığı S-Pen ve buna bağlı olarak kullanılan S-Note uygulamaları gösterilebilir. Bu ekstraların geliştirmesi, güncellenmesi, yeni sürüme entegrasyonu ve bu entegrasyonun kontrolü aşamaları sürece etki eden faktörler arasında gösterilebilir.
   
   Cihazların içerisinde yer alan ve satışa sunuldukları bölgeye göre değişiklikler gösteren kısımlar da uyarlama sürecine etki eder. Kullanılan dil, sosyokültürel yapı, coğrafik şartlar, yasal zorunluluklar vs gibi kısıtlamalardan dolayı üreticiler yazılımlarda bazı düzenlemeler yapmak zorunda kalabiliyorlar. Yapılan bölgesel anlaşmalar sonucu ön yüklü gelen uygulamalar buna örnek gösterilebilir. Ülkemizde ön yüklü gelen uygulamalar ile başka bir ülkede ön yüklü gelen uygulamalar arasında fark vardır. Buna benzer olarak operatör cihazlarına entegre gelen açılış animasyonları ve operatör uygulamaları, operatöre özel yazılımsal değişiklikler de bu kategoriye sokulabilir.
   
   
   Güncellemeler Nasıl Daha Çabuk Gelir?
   Yukarıda anlattığımız bütün faktörler bir araya geldiğinde ilk çıkışından uzun süre sonra kullanıcıya ulaşan bir güncelleme paketi elde ediliyor. Kullanıcılar açısından bu prosedürlerin bir önemi yoktu. Zira onlar paralarının karşılığı olan iyi cihazla birlikte iyi hizmeti de talep etmektediler. Hiçbir bahane de bu derece gecikmeyi açıklayamamaktadır. Her kullanıcının güncellemeden beklentisi farklı olsa da güvenlik güncellemeleri ve hata düzeltmelerinin haftalar hatta günler içerisinde giderilmesi gerektiği herkes tarafından ortak dile getirilen bir gerçektir. Yeni özellik yada fonksiyonlar gecikse de cihazın kullanımını, dolayısı ile de kullanıcı deneyimini kötü etkileyecek hatalar ve kişisel veri güvenliğini tehlikeye atacak güvenlik açıkları en önemli konulardandır. Google ile yapılan anlaşmalar gereği güncellemeleri ilk yayınlayan kaynak üreticilere bu konuda bir müdahalede bulunamasa da son zamanlarda çıkan haberler bu yönde yeni çalışmaların olduğu ve en azından önemli küçük güncellemelerin Google tarafından direkt olarak cihazlara uygulanması amaçlandığı şeklindedir. Büyük mobil cihaz üreticileri bu konuda ne kadar hevesliler bilmiyoruz. Ancak Google, bu konuyu da pratik hale getirmeye çalışıyor gibi görünüyor.
   
   
   Android Cihazlar Neden Apple Cihazlar Kadar Hızlı Güncellenemiyor?
   Her ne kadar yazı Android cihazlara özel olsa da bazı kullanıcılar hala Apple cihazları ile Android karşılaştırması yapacaktır ister istemez. Bunun için şöyle düşünebilirsiniz; Bilindiği gibi Google da her sene mobil cihaz pazarının üst sıralarındaki bir firma ile anlaşıp kendisine telefon ve tabletler ürettiriyor. Ortak çalışmanın ürünü olan bu cihazlar, Android'in geliştiricisi olan Google tarafından en saf sürüm yüklü olarak geliyor. Yeni güncellemeleri de en hızlı şekilde bu cihazlar alıyor. Şimdi bir düşünün; piyasada LG, HTC, Samsung, SONY, Huawei vb firmalar yüzlerce ve farklı farklı donanımlarda telefon üretmeseydi, Android işletim sistemi ile üretilen sadece altı adet Nexus cihazı olsaydı.. O zaman güncellemeler Android'e, Apple gibi hızlı mı gelmiş olurdu yoksa yine aylarca güncelleme mi beklenirdi? Cevabı bir önceki cümlelerde gizli. Dolayısı ile bir Android telefona 10.000TL para da verseniz o cihaz Nexus değilse ufak güncellemeleri hemen alma ihtimali olsa bile, yukarıda uzun uzun anlattığım süreçlerden dolayı hiçbir zaman büyük güncellemeleri hemen alamayacaksınız.
   
   
   
   
   
   
   Kişisel Yorum: Cihaz sorunsuz çalıştıktan sonra benim için kullandığım sürümün 5.1.1 yada 6.0.1 olması çok da önemli değil. Burada asıl önemli olan konu, 10-15mb boyutunda dosyayla halledilebilecek ciddi güvenlik açıklarının bile aylar sonra yapılması yada hiç yapılmaması, gelen güncellemenin sorun çıkarttığı durumlarda hemen akabinde yeni bir güncelleme ile bunun düzeltilememesi ve verilen iki yıllık güncelleme sözünün sürekli ertelenen tarihlerle asimile edilmesi. Beceremiyorsanız açık açık ben bu cihazı güncelleyemem, beklemeyin diyecek kadar cesaretli olunması gerekli.
                     
                  
                  

Linkback: Android Güncellemeleri Neden Geç Veriliyor? Daha Erken Verilemez Mi? (Anket)
  • Gösterim 1,486 
  • Android ve Cihaz Haberleri
  • 0 Yanıtlar




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz