Android Jtag nedir?

Başlatan faraday59, 01 Şubat 2020, 10:41:43

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kısaca Jtag Nedir?
Kısaca özetlersek elektronikte kullanılan flash belleklerin veya işlemcilerin bord üzerinden hiç sökülmeden borda üzerindeki JTAG pinlerine gerekli pinleri lehimleyerek komple silinip tekrar programlanması olayıdır. Her işlemci flaşın programlanmasına izin vermez veya board üzerinde böyle bir işlem için gerekli bağlantı uçları olmayabilir. Bu gibi durumlarda flash veya işlemci sökülürek ayrıca bir programlayıcı ile programlanır genelde zahmetli ve zor bir işlemdir genellikle bu noktalara jtag kabloları mikroskop altında lehimlenir.

Uzunca Jtag Nedir?
Zaman ilerledikçe teknoloji ve akabinde akıllı telefonlar gelişiyor ve isteklerimiz artıyor aldığımız bir cihazdan az sıkılınca farklı ara yüzler farklı özelliklere kavuşmak için elimizdeki android cihazla oynamaya başlıyoruz, evvelce root denen sistem yetkileri recovery denen gelişmiş menü ve custom yani kişilerce çekirdek veya kaynak kodlarıyla oynanmamış romları deniyoruz. Bu gibi işlemlere gereksinim duyuyorsanız sizde 3 şeyin olması kati gereklidir. "Zaman - İstek ve Para"

Peki Neden?
Bir işleme başlamadan evvel o iş hakkında bilgi toplamaya ayıracağınız zaman sizin riskinizi en aza indirger... Sonrasında yapacağınız işlem için zamanınız fazla gitmez...
İstek = merak istiyorsanız ve kesin kararlıysanız çıkan sonuçlara da katlanmak mecburiyetinde kalabilirsiniz bu da parayı çağırıyor neden parayı çağırıyor internette çoğu bilgi mevcut ama bazı bilgiler çok rahat ulaşılmıyor veya aranınca bulamıyor internette 50 kişini yaptığı sizde olmayabilir veya sonu hüsranla bitebilir...

Yeni seri cihazlar örnek olarak HTC'lerde kullanılan farklı firmaların EMMC yongaları genellikle standart Toshiba, Samsung ve SanDisk. Bu yonga üzerine üretilen cihazlarda genelde JTAG fuse - Jtag koruması mevcuttur.

Peki, nedir bu jtag koruması veya nedir bu jtag?

Sizi belki sıkacak bu yazıyı yine de okumanızı tavsiye ederim.

Kısaca özetlersek elektronikte kullanılan flaş belleklerin veya işlemcilerin kart üzerinden hiç sökülmeden, kart üzerindeki JTAG inlerine, gerekli pinleri bağlantı yaparak verinin (devrenin) duruma göre komple silinip tekrar programlanması olayıdır.

Her işlemci flaşın programlanmasına izin vermez veya kart üzerinde böyle bir işlem için gerekli bağlantı uçları olmayabilir. Bu gibi durumlarda flaş veya işlemci sökülerek ayrıca bir programlayıcı ile programlanır. Genelde zahmetli ve zor bir işlemdir ve telefonlarda olmaz çünkü çoğu devre silikonludur; sökülmez veya sökülse de programlamak çok zordur. Genellikle bu noktalara jtag kabloları mikroskop altında lehimlenir. Olaya biraz esprili bakarsak eve kapıdan değil de bacadan girip kapıyı açma bu işlemlere en iyi örnektir.

Şimdi Az-çok JTAG denen olayı anladık. Yeni cihazlarda JTAG koruması var evet jtag yapılabiliyor ama nasıl?

Loader dediğimiz dosyalar bu jtag korumasını açarak bize bir yol açıyor yani bacadan direk giremiyoruz ama aşağıya kanca salıp kapıyı açmaya çalışıyoruz. Loaderla cihazın RAM inden faydalanarak geçici download moduyla PC bağlantısı sağılıyoruz ve cihazı BOOT moduna alabiliyoruz. Boot modu cihazın yazılım yükleme için fabrikanın kendi koyduğu özel moddur.

Fakat Jtag koruması olan cihazlarda devreyi silemiyoruz diyelim ki HTC sensation veya desire HD'ye nette dolaşan bir custom romu yüklediniz. Herkes yükledi sorun yok, siz yüklediniz sorun çıktı. Neden? Çünkü herkes yüklerken cihazda bulunan yazılımla sizin yazılım aynı mıydı, boot sürümü aynı mıydı vs. buna benzer birçok şey etkendir.

Mesela HTC sensation ve i9000'larda custom romdan sonra IMEI gidiyor; HTCler de 355000000 gibi bir fabrika IMEI geliyor. i9000'lerde ise 0049 veya bomboş bir ekran geliyor... Nedeni attığınız romun devreyi yeniden programlıyor ve adres farklılıkları oluşunca cihaz sapıtıyor cihaz ilk açılırken bile binlerce işlem kontrol döngüsü başlıyor

i9000 gibi EFS dediğimiz cihazın ana kıstası oluşturan dosya sitemi muhakkak yedeklenmelidir. Bunun için birçok yazlım mevcuttur. Mühendislerin yine de yaptığı bir güzellik rom atarken eski EFS'yi yedekliyor olması buradan da cihazın EFS si kurtarılabilir ama HTC'lerde durum farklı, EFS yok. Bunun yerine farklı birimler mevcut.

Galaxy S2'lerde omap CPU var bu cihazlarda da cihaz tam brick olduğunda CPU bazen UYKU modu dediğimiz bir korumaya alıyor. CPU ölmüyor ama JTAG 'da cihazın CPU'suna erişilmiyor. Yani Jtag için gerekli olan sinyali CPU göndermiyor (izin vermiyor).

Örnek; Samsung i8320, nette dolaşan en büyük sorun mavi NAND hatası. Nedeni genelde android yüklemeye çalışırken NAND flaş devresinin fiziksel değil ama teknik olarak bozulması.

Tamir yöntemleri elbette var ama her cihazda aynı şekilde olmuyor. Bazı özel moviNAND hatsı giderme ROMları, mevcut download moduna giren cihazları düzeltebiliyor. Lakin her zaman değil. Nasıl düzeltiyor? Hatalı blokları imliyor veya bypass yapıp atlatıyor.

HD2 512 MB jtag 'da tam silinip tekrar programlanması, kullanılan aletlere göre 4 saat ile 20 saat arası değişiyor.

Örnek; Çin'den gelen toplama HD2ler de bir süre sonra yeniden başlatma sorunu başlıyor bu ısınmadan dolayı değil ama NAND flaştaki yazılımın bozulmasından. Elli kere ROM atsanız cihaz düzelmiyor. İlla NAND flaşın JTAG 'da tam olarak silinip tekrar programlanması gerekiyor. Yani HDD'nin tekrar formatlanması gibi.

Bu gibi yeni cihazlara işlem yapmadan evvel kesinlikle burada arkadaşlarımızın dediklerini harfiyen uygulayın ve test edilen romları yükleyin. JTAG zannedildiği kadar herkesin oradan buradan alet alıp da yapabildiği bir iş değildir! Dediğimiz gibi kimi bacadan kanca atar kimi halat atar.
Kaynak: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


yapılacak işlemlerden Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap sorumlu deyildir  konuya hakim deiyilseni kesinlikle denemeyiniz




Linkback: Android Jtag nedir?
  • Gösterim 1,261 
  • Android Genel Bölümü
  • 0 Yanıtlar


Payşatığım dosyaları telefonunuza yüklerseniz veya işlemleri uygularsanız tüm sorumluluğu almışsınız demektir.
Ben ve Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap ailesi hiç bir şekilde sorumlu tutulamaz.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz