android telefonlarda çökmüş cihazlarda yapılmazı gerekenler

Başlatan faraday59, 18 Ocak 2020, 17:48:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

çökmüş dönüşen Android'i kurtarma rehberi!


Android'li telefonunuz, Custom ROM yüklerken veya sistem dosyalarını değiştirdikten sonra açılmaz hale geldiyse, onu nasıl kurtarabilirsiniz?
Android'li telefonunuzu kurcalarken, ROM yüklerken veya sistem dosyalarını karıştırırken bir şeyler yolunda gitmedi ve artık telefonunuzu açamıyorsunuz. Bir başka deyişle telefonunuz "tuğlaya" dönüştü, ancak panik yapmanıza gerek yok. Duruma göre değişse de, telefonunuzu kurtarma olasılığınız yüksek.

- Soft brick: Telefoununuz Android açılış ekranında sıkışıyorsa veya direkt olarak recovery ekranına geliyorsa, cihazınızın "soft brick" olduğu söylenebilir. Telefonunuzu açtığınızda bir hareket varsa, onu onarmanız kolay olacaktır.

- Hard brick: Güç düğmesine bastığınızda hiçbir şey olmuyorsa, yazılımsal çözümlerle telefonunuzu onarmanız genellikle mümkün olmayacaktır. Telefonunuz uyumsuz ROM veya kernel yükleme sonucunda hard brick'e dönüşebilir ancak bu duruma oldukça nadir rastlanır.

Telefonunuzda yaşadıklarınız "soft brick" tanımına uyuyorsa, genellikle şu yöntemlerden biriyle onu kurtarabilirsiniz:

Verileri temizleyip bir Custom ROM'u tekrar yükleyerek.
Xposed mod'larını recovery'den kapatarak.
Nandroid yedeğinize geri dönerek.
Fabrika imajını flash'layarak.
İhtiyacınız olanlar

Gerekli olan araçların hepsine muhtemelen halihazırda sahipsiniz, çünkü ROM yüklemek için kullandığınız araçlar size genellikle yetecektir. Burada en önemlisi, telefonunuzu root'larken yüklemiş olabileceğiniz custom recovery. Custom recovery'yi baştan yüklemeniz gerektiğinde TWRP'yi tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Kapsamlı bir recovery aracı olan TWRP, popüler cihazların çoğunu destekliyor.

Recovery'nin ardından, root'lamak ve sistem mod'larını yüklemek için kullanılan Fastboot ve ADB'ye ihtiyacınız var. Her ikisini de Android Developers sitesinden yükleyebilirsiniz.

Son olarak, bazı üreticilerin kullandığı özel imaj yükleme yazılımına ihtiyacınız olabilir. Bunu yapmanız şart ise Samsung için Odin'i, LG cihazları için LG Flash Tool'u, HTC için HTC Sync Manager'ı indirebilirsiniz.

1. Verileri temizleyin ve ROM'u tekrar yükleyin

Bu yöntemi bir ROM flash'ladıktan sonra telefonunuz açılmamaya başladıysa deneyin.

Soft brick ile karşı karşıya kalmanın nedenlerinden biri, ROM yüklemeden önce veri temizleme (data wipe) işlemini yapmamanızdır. Neyse ki bu sorunu kolayca ortadan kaldırabilirsiniz (ancak verilerinizi yedeklemediyseniz canınız biraz yanacak).

1. Telefonunuzu Custom recovery ile açın.

2. Wipe seçeneğini bulun ve Advanced Wipe'ı seçin.

3. Data kutusunu seçin (sistem, ART cache ve cache kutularını da seçebilirsiniz) ve onaylayın.

4. Custom ROM'u tekrar flash'layın.

Verileri temizleme işlemi cihazınızı fabrika ayarlarına döndürse de, normalde dahili depolamaya ve SD karta dokunmaz. Ancak yine de verilerinizi yedeklemenizde fayda var. Telefonunuzu baştan başlattığınızda Android kurulum ekranını göreceksiniz. Google hesap bilgilerinizi girdikten sonra uygulamalarınız otomatik olarak tekrar yüklenmeye başlayacak.

Burada isterseniz, android yedeğinizden verileri geri yükleyebilirsiniz

Xposed kaynaklı sorunları çözme



Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

2. Xposed modüllerini devre dışı bırakın

Bu yöntemi yeni bir Xposed modülü yükledikten sonra ön yükleme döngüsüyle karşılaştıysanız kullanın.

Xposed Framework, telefonunu modifiye etmek isteyenler için en iyi araçlardan biri, ancak aynı zamanda oldukça tehlikeli. Yüklemesi oldukça kolay olan modüller, bazen telefonunuzu tuğlaya çevirebiliyor.

Xposed Uninstaller'ı yüklemek için ADB Push'u kullanın: Sorunun en iyi çözümü genellikle Xposed Uninstaller'ı kullanmaktan geçiyor. Flash'layabileceğiniz bir zip dosyası sayesinde Xposed'u cihazınızdan kaldırabilirsiniz.

Xposed Uninstaller'ı indirdikten sonra komut satırında

adb push [xposed uninstaller.zip konumu] [hedef tam yol]

komutunu girin. Kopyalama işlemi tamamlandığında recovery'yi kullanarak dosyayı flash'layın.

Xposed modüllerini Recovery üzerinden devre dışı bırakma: ADB'yi kullanamıyorsanız, cihazınızı recovery modunda açın ve Advanced > Terminal yolunu izleyin. Şimdi /data/data/de.robv.android.xposed.installer/conf/disabled adında bir dosya oluşturun ve cihazınızı baştan başlatın. Artık Xposed'u devre dışı kalacak.

Bu yöntem, Xposed modüllerinin başlamasını engelleyecektir: Recovery modunda telefonunuzu açın ve File Manager'ı seçin. /data/data/de.robv.android.xposed.installer/conf/ klasörüne gidin ve modules.lst dosyasını silin. Şimdi cihazınızı baştan başlatın.

Bu çözümlerin hiçbiri modüllerin sisteminiz üzerinde yaptığı değişiklikleri geri almayacağından, sorunun kaynağı bu ise, bir Nandroid yedeğinden geri dönmeniz gerekecektir.

3. Nandroid yedeğinden geri dönme

Nandroid yedeğinden geri dönmek için Recovery'yi açın ve Restore seçeneğini kullanarak yedeği seçin ve işlemin tamamlanmasını bekleyin. Dilerseniz Nandroid yedeğinden sadece uygulamaları ve verileri de geri yükleyebilirsiniz. Bunun için Titanium Backup'ı kullanın

4. Fabrika imajını flash'lama

Şimdiye kadarki seçeneklerin hiçbiri işe yaramadıysa, telefonunuzun modeline göre fabrika imajını geri yükleme yöntemini araştırıp bulmanız gerekiyor. Bazı üreticiler imajları yayınlamadığı için, dosyaları resmi olmayan kaynaklardan bulmanız gerekebilir.


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Linkback: android telefonlarda çökmüş cihazlarda yapılmazı gerekenler
  • Gösterim 1,184 
  • Android Eğitim
  • 0 Yanıtlar


Payşatığım dosyaları telefonunuza yüklerseniz veya işlemleri uygularsanız tüm sorumluluğu almışsınız demektir.
Ben ve Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap ailesi hiç bir şekilde sorumlu tutulamaz.


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz