Bazı odin kurulum ayarları hakkında bilgi

Başlatan Fuul oyun, 12 Nisan 2016, 03:41:19

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


                        
PIT Nedir?
   
   
   PIT dosyaları, en basit haliyle partition haritalarıdır. Karışık mı geldi? Pekala daha anlaşılır bir şekle sokalım. Android cihazlarda bir veri alanı barındırırlar, ve dosyalarınız, işletim sisteminiz tıpkı bilgisayarınızda olduğu gibi buraya yüklenir. Buraya kadar sorun yok. Fakat Linux işletim sisteminde -bilenler bilir- işletim sistemi kurmak biraz farklı olabilir. İşletim sisteminin kendisi için ayrılacak disk alanı, ön bellekleme alanı, takas alanı v.b gibi bir çok partition, yani tek disk üzerinde temel bölümleme yapılabilir ve işletim sistemi bu bölümleme mantığına göre kurulur ve ilgili alanları düzenleyip kullanmaya başlar. Yani bir Android ROM kurarken PIT dosyası ile bunu yapmanız, yeni kurulumu seçtiğiniz PIT dosyasının haritasına göre yapacaktır.
   
   Seçilen PIT dosyası neyi değiştirir?

   
   Bir çok kullanıcı, web sitesi, forum v.b her bir ROM sızıntısında 512.PIT ya da 803.PIT gibi dosyalar önerirler ya da beraberinde dağıtırlar. Dikkat etmişseniz internet otamında iki farklı türde ROM'lar bulunur, biri tek dosyadan oluşur, diğeri ise 3 dosyadan. İşte 3 dosya şeklinde olan ROM'lar CSC, PDA ve MODEM bileşenlerini ayrı ayrı sağlar. İşte bu noktada Cihazınıza bunları nereye, hangi alana ve ne şekilde kuracağı bilgisi verilmelidir, işte bunu da PIT dosyası yapar.
   
   Dolayısıyla bir PIT dosyası dosyalar için ayrılan disk bölümlerini belirlemekten başka hiç bir işe yaramazlar. Kimi daha fazla takas alanı açar (ki birkaç MB'lık bir fark bile değildir), kimi işletim sistemi için daha fazla alan ayırır. Yani hangi PIT'i seçtiğinizin hiç bir önemi yoktur. Hiçbir zaman size gözle görülür farklar sağlamayacağı için PIT seçimi kuruluma rehberlik etmekten başka işe yaramayacaktır.
   
   Fakat bazı ROM'lar doğası göreği disk üzerinde özel alanlara ya da özel boyularda alanlara ihtiyaç duyabilir, elbette ki o zaman ilgili PIT dosyasını kullanmanız şart olacaktır. Son olarak eğer hangi PIT'i kullanacağınızı bilmiyorsanız, 512.PIT çoğu zaman sorun çıkartmayacaktır.
   
   Android ROM yüklerken PIT seçmek ya da seçmemek neyi değiştirir?

   
   Öncelikle kurulumda tek dosyalık bir ROM yükleyecekseniz, PIT dosyası seçmenizin bir anlamı ve işlevi yoktur. Öte yandan 3 dosyalık ROM kurulumu yaparken de eğer Re-Partition seçeneğini işaretlemezseniz, partition'lar yeniden yapılanmayacağ için PIT dosyalarını kullanmanın yine bir anlamı ve işlevi yoktur.
   PIT dosyası seçmeden de 3 dosyalı ROM kurulumu yapabilir miyim?
   
   Elbette ki! Eğer yeniden partition yapılandırmayacaksanız bunun hiç bir anlamı olmadığını tekrar hatırlatalım.
   
   ODIN'de Re-Partition seçeneği ne işe yarar?
   
   Yukarıda bahsettiğimiz gibi, PIT dosyaları partition yapılandırmasında harita / kılavuz görevi görürler. Re-Partition seçeneğini seçerek bir kurulup yaptığınızda Anroid, seçtiğiniz PIT dosyasının tercih ettiği şekilde diski biçimlendirir ve kurulur.
   ROM kurarken, Re-Partition işaretlemek ya da işaretlememek neyi değiştirir?
   
   Re-Partition temelde iki amaçla işaretlenir;
   
   Diskin partition dizilimi değiştirmek (örneğin 803.PIT ile kurulu bir sistemi 512.PIT haritasıyla yeniden biçimlemek)
   Tıpkı bilgisayarlardaki FDISK komutu gibi, partition'ları yani tüm diski kazıyıp yeniden yaratmak. Bu, çoğu zaman her yeni ROM kurulumunda geçmişten tek bir kırıntı bile kalmasını istemeyenlerin tercihidir.
   
   WIPE ne anlama geliyor?

   
   Bazı ROM kurulumlarında, WIPE'lı seçenekler görebilirsiniz. Bunun anlamı tüm verileri silip yeni / temiz bir kurulup yapacağıdır. Unutmayın WIPE, tertemiz bir kurulum getirir, öyle ki telefon rehberinizden resimlerinize kadar herşey temizlenir!
   
   Bootloader, Secondary Bootloader SBL tüm bunlar ne anlama geliyor?
   

   Hiç kafanızı karıştırmadan basitçe anlatalım. Bootloader'lar tüm işletim sistemlerinde bulunan ve "cihazı" işletim sistemiyle bağlayan ilk açılış dosyalarıdır. Örneğin ilk Galaxy S'lerde yaşanan 3 Buton Sorunu, bir Bootloader problemiydi. Yani bu komut tanımı daha Bootloader üzerinde yoktu. Bazı ROM'lar köklü değişiklikler içerebilir, örneğin ekran kullanım algoritmasını ve mantığını değiştirebilir, işte bu aşamada bu ROM mutlaka bir SBL, Bootloader ile dağıtılır ki yeni işletim sisteminin cihazı kullanma mantığı da daha ilk açılışta eşleşmiş olsun.
   
   Kurulumda ODIN'de Phone Bootloader Update seçeneğini işaretleyip işaretlememek neyi değiştirir?

   
   İşte sık sorulan ve cevabı her seferinde yanlış verilen bir soru! Eğer ODIN'de kurulum sırasında Phone Bootloader Update'i işaretlemezseniz bu Bootloader güncellemesi sadece o seferlik olacaktır. Yani 3 buton sorununu gideren bir Bootloader yüklediğinizi varsayalım, Phone Bootloader Update'i işaretlemezseniz, evet yine de 3 buton sorunu ortadan kalkacaktır, fakat ta ki yeni bir kuruluma kadar! Ardından telefon aynı Bootloader'a geri dönecektir.
   
   Bir başka değişle Phone Bootloader Update, o bootloader'ı bir daha aynı şekilde bir başkasıyla değiştirene kadar kalıcı hale getirir. Yani bazılarının dediği gibi "işaretleseniz de işaretlemeseniz de aynı şey" değildir!
   
   ROOT nedir? Nasıl yapılır?
   

   
   Bildiğiniz gibi Android, Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Linux kullanıcı hakları ve yetki seviyeleri konusunda en hassas işletim sistemidir. Eğer Android dahil bir Linux işletim sisteminde derinlemesine bazı ayarlar yapmak ve sisteme müdahelelerde bulunmak istiyorsanız, ROOT seviyesinde bir kullanıcı hakkına sahip olmanız gerekecektir. Neredeyse tüm cep telefonları ve tabletlerde Android, ROOT seviyesi -normal olarak- engellenmiş seviyede gelmektedir. Bunu harici müdahalelerle aşmanız gerekecektir. Bu konuda yine Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap sayfasından bilgi alabilirsiniz.
   
   ROOT hakkına sahip olmak bana ne sağlar?
   
   ROOT hakkıyla Android cihazınıza "kernel" seviyesinde müdahale etmeniz mümkün hale gelir. Değiştirilemeyen hiç bir ayar kalmaz, sıradan telefonlarda sıradan uygulamaların "ayar" yetkilerinin çok ötesine geçebilirsiniz. Örneğin Android cep telefonunuzun sesini hiç olmadığı kadar fazla açabilir, ya da basit uygulamalarla DNS ayarlarınızın değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.
   
   "Bricked" ne demektir?
   
   Android bir cihaza yeni ROM (firmware) yüklerken eğer herhangi bir hata oluşursa, örneğin bağlantı kablosu çıkarsa, sistem kilitlenirse v.s telefon yazılımlar olarak çökebilir. Bu duruma Soft Brick adı verilir. Çok kullanılan Samsung Galaxy S cep telefonlarının Bricked olduğu ekran sabit kalan cep telefonu ve bilgisayar ikonlarından kolayca anlaşılabilir. Çözümü ise neden bağlı olduğundan net bir yanıt vermek çok zordur. Pili çıkartıp 5 dakika kadar bekledikten sonra tekrar takmak, telefonu Download ya da Recovery modunda açmaya çalışmak veya bir JIG aygıtı kullanmak akla gelebilecek ilk yöntemlerdir.
   
    alıntıdır
   
   umarım yardımcı olur
                     
                  
                  

Linkback: Bazı odin kurulum ayarları hakkında bilgi
  • Gösterim 1,500 
  • Android Eğitim
  • 0 Yanıtlar




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (1)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz