Konservenin Tarihçesi | Konserve Yapılışı

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 16:23:25

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.



K
[/i]ONSERVE     NEDİR?



Hammaddelerin yıkama, ayıklama,  soyma, doğrama, haşlama veya kızartma gibi ön işlemlerden geçirildikten  sonra, gerekli ilaveler (yağ, sos, salamura v.b.) yapılarak doldurulup  kapatıldığı hava sızdırmayan metal kutu veya kavanozlarda yüksek ısılara  tabi tutulması ve böylece içinde olması muhtemel tüm  mikroorganizmalardan arındırılması sonucu gıda maddesinin soğuk ortamda  kalması gerekmeksizin bozulmadan yıllarca dayanmasını sağlayan işlemlere  ve bu işlemler sonucu çıkan ürünlere konserve denir.







   







Nicolas Appert



 İlk konserve cam kavanoz içinde 1804 yılında Nicolas Appert  tarafından yapılmıştır. Geniş ağızlı bir cam kavanoz içine konserve  edeceği besini koyan APPERT, kavanozun ağzını bir mantar tıpa ile gevşek  olarak kapatmıştır. Hazırlanan kavanozdaki besinin üzerinde bulunan  havayı almak için kavanozu 30. 60. dk. Kaynatmakta olan su içinde  tutmuştur. Daha sonra mantar tıpayı sıkıca kapattıktan sonra kavanozdaki  konserve edilen maddenin uzun süre dayandığını görmüştür.



 O yıllarda bu şekilde hazırlanan konserveler uzun deniz yolculuklarında kullanılmıştır.

 

urand

 

1810 yılında İngiliz Peter Durand şişe yerine teneke kutuyu kullanmıştır. Elde edilen konserve ,"Kutu Konservesi" adını almıştır. 1815 yılında Fransız Pierre Antonie  Anbilbent teneke kutuya yapılan konserveyi geliştirerek daha ucuza mal etmeyi başarmıştır.



 Bu sırada yapılan konservelerde  kullanılan kutuların ağzı lehimle kapatılmaktaydı. Elde edilen kutu  konserveleri cam kavanozdaki konservelere göre hem daha ucuz hem de  taşıma kolaylığı açısından daha kullanışlı idi.



Anbilbent





Ancak  teneke kullanıldığı ve kutuların ağzı lehimlendiği için besinlerin  içinde çözünmüş olarak bulunan kurşun, kalay, demir iyonlarına rastlamak  mümkündü. Sözü edilen bu ağır metal iyonları zehirlemeye neden  olduğundan sağlık açısından büyük bir engel teşkil etmekteydi.



İngiliz William Under Word Amerika'nın Boston kentinde ilk konserve fabrikasını kurdu. 1821 yılında kurulan bu konserve fabrikasından sonra İngiliz Thomas Kensett  New York'ta denizanası, istiridye, karides gibi su ürünlerini konserve  etti. Yine aynı kişi konserve yapmanın özel iznini Amerika hükümetinden  almayı başardı.



1840-1860 yıllarında Amerika'da  konservecilik teknolojisi makine, işletme ve teneke kutu üretimi  açısından büyük gelişme göstermiştir. 1847 yılında Acen Tailor 2 parçalı sıvama kutu yapma tekniği geliştirdi. 1849 yılında Steveson lehim yapan makineyi icat etti. 1852 yılında Shiyer otoklavı bulmuştur.





Steveson



 

Hızla gelişen konserve  teknolojisinin yanında,  bazı kötü niyetli kişiler,  gelişen teknolojiyi  kullanarak ahlak dışı para kazandılar.



Konserve kutularının içine su veya taşları doldurarak konserve diye halka sattılar.



Bunun üzerine 1907 yılında Amerika'da kurulan "Milli Konservecilik Derneği" üretilen konservelerin kontrolünü yapmaya başladı.



1912-1918 yılları arasındaki 1.  Dünya Savaşında bol miktarda konserve tüketildi. 1921 yılında meyve suyu  ve çocuk maması konserveleri üretildi. 1940-1945 yıllarında Amerikan,  İngiliz ve Fransız orduları yiyeceğinin 2/3 si konserve edilmiş  ürünlerdi.


Linkback: Konservenin Tarihçesi | Konserve Yapılışı
  • Gösterim 2,114 
  • yemek tarifleri
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (4)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2800

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2015

Yanıtlar: 0
Gösterim: 3181


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz