Leziz Çiğ Köfte Yapmak İçin Püf Noktaları

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 16:26:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.





 

  İyi  çiğ köfte nasıl yoğrulur? malzeme nasıl seçilmeli? Yanında ne içilmeli?  Çigköftenin hamur gibi cıvık ya da tersine sert olması nasıl  engellenir? işin ustasından incelikler:      

Şanlıurfalı ustalar, çiğ köfte yoğurmanın püf noktalarını açıkladı.



Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları; 8 kişilik çiğ köfteye 4 su bardağı  köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş veya çekilmiş yağsız kırmızı et, 6  yemek kaşığı kuru isot (pul biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber  ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1  tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.



Ustalar, lezzetli bir çiğ köftenin nasıl yoğrulacağını ise şöyle anlattı:



"Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir.



Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot,  tarçın, karabiber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak  yoğrulmaya başlanır. İyice karışınca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş  alınarak yoğrulmaya devam edilir.



Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaşça bastırılarak bulgur  yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ  köfteye önceden hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe  ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur.



Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır."







SİNİRLER TEMİZLENMELİ MUTLAKA İSOT KULLANILMALI



Çiğ köfte yapımındaki püf noktaları da açıklayan usta eller şu ince noktalara dikkat çekti:



 "Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğ köfte  yapılmadan önce ezilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede  mutlaka Şanlıurfa isotu kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kırmızı  etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kırmızı et dövülerek  veya macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir"



AZ OLURSA SERT ÇOK OLURSA HAMUR OLUR




"Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır çok yoğrulursa hamur olur"



ÇİĞ KÖFTEYE YAZIN BUZ KONULMALI



"Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğ köfteyoğrulurken buz  kullanılmalıdır. Çiğköfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir.  Çiğköftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir" tavsiyelerinde  bulundu.
Linkback: Leziz Çiğ Köfte Yapmak İçin Püf Noktaları
  • Gösterim 1,929 
  • yemek tarifleri
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1961

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1983

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2073

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1779


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz