Nohutun Faydaları

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 16:24:29

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sarımtırak çiçekli bir yıllık tarım bitkisidir. Sebze olarak yenildiği gibi leblebi yapılarak da yenilir.







Nohutun faydaları  : Nohudu yemeklerde yemek; büyük gıda verir. Nohut, anne sütünü ve  meniyi artırır. Fakat bir miktar yel peyda eder. Nohut'u hususiyle siyah  ve kırmızısını kaynatıp suyunu içmek; mesana taşını kırıp sürer. Nohutu  madünüs ile birlikte kaynatıp suyunu içmek; lohusa kadınlara iyi gelir.  İdrar eder ve temizler.



Nohut insan cildini temizler. İnsan olan uyuz, temreği'yi tuzlu balgam'ı  vesair huşunatı gidermek için; nohutu uyuz köküyle suda kaynatıp adı  geçen hastalıklara sürüp yıkamalıdır. Burçak nohut'u, böbreklerde,  dalakda ve ciğerde olan tıkanıkları açar ve temizler. Kulak artlarındaki  şişleri, haya ve yumurta şişlerini yumuşatır. Eğer nohut ununu bal ile  karıştırıp irili ufaklı irinli çıbanlara ve temreğiye vursalar; iyi  eder. Nohut, iştihayı artırır. Erlik suyunu çoğaltır. Nohut vücudu  semirtip şişirir. Hamur içinde maya gibidir. Gerek kuru iken ve gerek  kavrulmuş yani leblebi iken yeseler; balgamlı olan hıldları kaynatıp  keser.



Eğer nohutu sirke içinde tam bir gece ıslatıp aç karına yiyerek ertesi  günü geç vakte kadar bir şey yemeseler; solucan ve kurtları öldürür.  Siyah nohuttan içseler; karındaki çocuğu düşürür. İstiskaya ve ciğered  tıkanıklık olmakla meydana gelen sarılığa fayda eder. Eğer nohudu iki  yemek arasında veya yemek içine katıp yeseler; mideden tez iner ve iyi  hazm olur.



Nohud kanı artırır ve vücud derisini kuvvetlendiir. Pişmiş siyah nohut  yelleri çıkarır, karnı yumuşatır. Nohut yenirken ve yendikten sonra  üstüne su içmemelidir.Zira kuvvetini giderir ve şişirir.



Eğer yağını vücuda sürseler nohut'un; kaşınmayı giderir. Siyah nohut  böbrek taşını kırar. Sidiği idrar temesi, diğer nohut çeşitlerinden daha  fazladır. Soğuk hastalıklara, rutubetden olan mafsal ağrılarına gayet  faydalıdır.

          Baklavadan daha popüler[/b]



[NOHUT DÜRÜMÜ]

 

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Gaziantep kebapları ile meşhur bir şehir olmasına rağmen, kebabın  gölgesinde kalan bir yiyecek daha var ki, her sokak köşesinde onu  görmeniz mümkün. Sabah kahvaltısında, öğle yemeğinde akşam  atıştırmasında önünde kuyruklar oluşan dürümcülerde satılır. Tadını  bilenler için kebaptan daha değerli bir yiyecektir.



Çoğumuz onu leblebi, nohutlu pilav yada yemeklerin içine konulan bir  malzeme olarak görürüz. Oysa o Gaziantep'te dürüm kültürünün baş tacı.  Damak tadının düşkünü Gazianteplilerin vazgeçilmezlerinden. Neyden mi  bahsediyorum. Çoğumuzun ne olduğunu bile bilmediği " Nohut dürümünden."

Gaziantep'te her sokak köşesinde karnınızı ucuza doyurabileceğiniz bir  dürümcü mutlaka vardır. Bütün dürümcülerde genelde nohut dürümü bulunur.  Ama bazı dürümcüler vardır ki onlar sadece nohut dürümü satarlar. Nohut  dürümü o kadar yaygınlık kazanmış ki, klasik nohut dürümü yanında  farklı teknik ve malzemelerle pişirilen "sançes" gibi özel nohut  dürümleri de var.



       



Gaziantep dışından gelip burada memur olan birisine her sabah dükkanının  önünden geçtiği Gaziantepli dostu. "Gel sana nohut dürümü söyleyeyim "  diyor. Her sabah memur bu teklife teşekkürle cevap veriyor. Bu sürekli  devam eden teklifler karşısında bir gün dayanamayıp "Dostum ben nohut  dürümü istemiyorum, beni bu kadar seversen kebap söyle "diyor.  Gaziantepli bunun üzerine " Biz nohut dürümünü sevdiklerimize  ısmarlarız" diyor.



     



Gaziantep'te her köşede bir nohut dürümcüsü görmemiz mümkün. Ancak  bunlardan bazıları var ki yıllardır sadece nohut dürümcülüğü ile  uğraşıyorlar. Öyle ki nohut dürümünde marka olmuş durumdalar. Bunlardan  biri olan eski halde, bugün ki Şırahanın karşısındaki Pazar yerinde  bulunan yılların dürümcüsü Adil ustaya Misafir olduk.



Adil Usta Gaziantep'in en eski dürümcülerinden. Ondan öğrendiğimize göre  ilk Nohut dürümünü Zengin Ağa isimli birisi 1940 lı yıllarda yapmış.  Zengin Ağa Haşladığı Nohutları sokak aralarında el arabasında satarmış.  Adil Usta, Zengin Ağanın yiğeni ile Nohut pişirmeyi, ondan öğrenmiş.  Zengin ağanın yiğeni ile beraber Nohut dürümcülüğüne başlamışlar.



Adil Ustanın Nohut dürümcüsü Mekanın da öğle saatlerinde dürüm yemek  için kuyruklar oluşuyor. Nohut dürümü ucuz olması sebebi ile dar  gelirlilerin en çok uğradığı yerlerin başında geliyor. Ancak nohut  sadece dar gelirlilerin değil aynı zamanda zenginlerinde vazgeçilmez  yemeklerinde. Gaziantep Milletvekillerinden Mustafa Yılmaz bir gazete  haberinde Nohut dürümü yemeyi özlediğini ballandıra ballandıra  anlatıyor. Bu sebeple adil ustanın mekanına zenginler, dar gelirliler,  yoksullar, karnını doyurmak isteyenler, damak zevkini gidermek  isteyenler mutlaka uğruyor.Nohut beklide Gaziantep ve yöresinde Kübban  ekmek / tırnaklı pidenin arasına girdikten sonra çok sayıda versiyonu  çıkmış. Her dürümcü kendine göre pişirme teknikleri gelişmiş. Eski Nohut  dürümü ustaları, her köşe başında Nohut dürümü diye satılanların gerçek  nohut dürümü olmadığı vurgusunu yapıyor.



Eski ustalar klasik yöntemlerle Nohut dürümünü pişirip küçük  dükkanlarında servis ederken, yeni nesil, Nohut dürümüne yeni bir tat ve  yeni bir imaj kazandırmak için kolları sıvamışlar. Bunlardan biriside;  yeni bir tat, yeni bir lezzet olan Nohut dürümünün "Sançes" versiyonunu.  



Sançes mucidi Hasan ustaya misafir olduğumuzda Nohut dürümünün farklı  bir versiyonu ile karşılaşıyoruz. Nostaljik bir mekan, iş yeri şark  kültüründen motifler taşıyor. Duvarlarda güzel siyah beyaz fotoğrafları  bu nostaljik mekanın güzelliğini tamamlıyor. Ortam da nostaljik estetik  yanında hijyene de büyük önem verilmiş. Bu zarif ortamda nohut dürümünün  yeni versiyonu "Sançesi" tadarken bu yeni markanın hikayesini  dinliyoruz Hasan ustadan.

Hasan Usta işsiz kalınca yeni bir şeyler üretip evin geçimini sağlamayı  düşünmüş. Öyle bir şey yapmalı ki yapacağı bu ürün hem ekmek kapısı  olsun hem kalıcı olsun diye düşünmüş. Gazianteplilerin nohuda merakı,  onu nohut dürümü konusunda yeni bir tat, yeni bir nohut dürümü markası  yapmaya yönlendirmiş.



Aldığı nohutları evde farklı yöntem teknik ve malzemelerle pişirerek  yeni bir nohut dürümü yapma denemelerine başlamış. Yaptığı dürümler ilk  başlarda acemice devam ederken. Her yeni yaptığı nohut dürümü onu  mükemmele doğru götürmüş.



Günler geçip giderken evde kimsenin olmadığı bir gün yeni bir karışımla  Nohudu pişirmiş. Ev halkı gelince fırından aldığı taze ekmeklerin  arasına koyarak yeni Nohut dürümü çeşidini ev halkına ikram etmiş.

Nohut dürümü yemeye alışkın olan ev halkı yeni tadı sevmiş. Hasan usta  beğenilen bu tattan sonra bir iş yeri açmaya karar vermiş. Ancak bu yeni  bulduğu Nohut dürümü çeşidine bir isim aramış. İlginç olsun ve dikkat  çeksin diye okuldaki arkadaşlarının kendisine taktığı "sançes" lakabını  yeni Nohut dürümü versiyonuna isim olarak vermiş.



Gaziantep sokakların da her köşede bir nohut dürümcüsü var. Genelde  klasik nohut dürümü hastaları buralarda kuyruklar oluşturuyor. Sançes  ise daha çok lüks mekanların menüleri arasına girmiş. İnsanların Nohut  dürümü yeme zevklerine hizmet ediyor. Özelliklerde Sançes ile bir marka  olmuş durumda.



Gaziantep'e dışardan gelenlerin ilk önce tuhaf karşıladığı bu Nohut  Dürümü hastalığı her geçen gün farklı versiyonlarla karşımıza çıkmaya  devam edecek.



Gaziantepli dostlarınızdan birisi size nohut dürümü ikram ederse onun  tarafından değer verildiğinizi anlaya bilirsiniz. Nohut dürümü  Gaziantep'te Gaziantepliler için Kebaptan daha meşhur, baklavadan daha  popüler. Gaziantep'e yolunuz düştüğünde yeni bir lezzet keşfi yapmanın  peşinde iseniz. İçinizdeki ön yargılara aldırmadan bir dürümcünün  kapısından içeriye çekinmeden giriniz.



SİZDE YAPABİLİRSİNİZ



Her dürümcünün farklı bir nohut dürümü tarifi vardır. Ve her dürümcünün  diğerlerinden sakladığı bir püf noktası mutlaka vardır. Biz size genel  olarak bir nohut dürümü tarifi verelim



MALZEMEKoçbaşı nohut,
Taze soğan,
Maydanoz,
Limon,
Kübban ekmek veya tırnaklı pide,
Yeterince tuz
Kırmızı pul biber.
YAPILIŞI

Akşamdan ıslattığımız nohutları, yeterince tuz ile birlikte haşlayalım.
Haşladığımız nohutları, bir süzgeç yardımı ile suyundan ayıralım.
Ayırdığımız suyu tekrar tencereye koyup kaynatalım.
Su yavaş yavaş kaynarken, süzgeci de tencerenin üzerine oturtup,  ağzını temiz bir bezle kapayarak nohutların su buharı ile ilik gibi  pişmesini sağlayalım.
SERVİSİ

Eğer dürüm yapıp yiyeceksek,  sıcak pidenin (kübban ekmeğin) içine bolca sıcak nohuttan koyup, üzerine  yeterince tuz, kırmızı pul biber, limon ekşisi ve taze soğan piyazı  (maydanoz ile taze soğanın ince kıyılmış hali) serperek, afiyetle  yiyebiliriz.
Eğer dürüm yapmak istemiyorsak, aynı malzemeleri, kabuğunu soyup  kuşbaşı kestiğimiz domates ve bir miktar sıvı yağ ile karıştırıp, piyaz  şeklinde de yiyebiliriz.
NOT: Nohutların ve pidelerin, her iki şekilde de  sıcak olması lezzetini arttırır. Nohut dürümünün içerisine kimyon  korsanız gaz yapmasını engellersiniz.       

Linkback: Nohutun Faydaları
  • Gösterim 1,930 
  • yemek tarifleri
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1962

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1985


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz