Rakı Nasıl, Nerede ve Ne Zaman İçilir?

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 17:25:11

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap  

 



Rakı nasıl içilir?



Eskiden rakı kadehlerde sek  olarak içilir ve üzerine bir yudum su alınırdı. Günümüzde ise rakıyı  rakı bardağı dediğimiz aslında limonata bardağı olan bardakta sek olarak  değil de su ile karıştırarak içiyoruz. Rakı içmenin en büyük püf  noktası soğutulmuş rakı, bardak ve soğuk sudan geçer. Aksi takdirde rakı  içiminden hiçbir zevk alınmaz.



Çoğu insan rakıyı kendine özgü  bir tarzda içer. Kimisi sulandırarak, kimisi sek içerek, kimisi  şişesinden içerek keyif almaya çalışır. Büyük çoğunluk ise kendi ağız  tatlarına en uygun karışımı hazırlar.



Rakı hazırlanırken dikkat  edilmesi gereken çok önemli bir nokta da bardağa önce rakı, sonra su,  son olarak da buz konulmasıdır. Rakıyı sulandırmadan üzerine buz  konulursa rakının aroması kristalleşir ve rakının tadı bozulur. Rakı  meze ile birlikte yudum yudum ve yavaş içilir.



Demlenmek rakı içerken  kullanılan bir kelimedir. Bunun sebebi çayın rengi ve kokusu suya  sinerek içilecek kıvamı almasıdır. Atalarımız da buradan yola çıkarak  rakı masasında demlenme sözcüğünü kullanır. Rakı sofrasında demlenmek ve  sarhoş olmayı birbirinden ayırtedebilmek gerekir. Bu yüzden rakı içmek  özen gerektiren bir iş olduğundan sadece içmesini bilenle içilir.



Rakı içen herkes kendi ayarını  kesinlikle bilir. Sınırları zorlamaya başladığımızda bu işe dur demeyi  bilmeliyiz. Rakıyı bilinçli olarak tadını seviyorsak içmeliyiz. Rakı  hiçbir zaman sarhoş olmak için içilecek bir içki değildir. Çünkü bunun  sonuçları çok kötü olabilir. Eğer rakı masasında biz ve karşımızdakiler  dengeli demlenebiliyorsak ne mutlu bize.



Rakı yalnız başına içilmeyip  arkadaşlar veya dostlarla birlikte içilir. Çünkü rakı masaları  sohbetlerin yapıldığı, hikayelerin anlatıldığı, hem dinleyici hem  konuşmacı olduğumuz bir ortamdır. Bu sanki bir grup terapisine benzer.  Ayrıca rakı masasında herkes birbirine saygılı olmak zorundadır.





     



Rakı Nerede İçilir?



Türkiye' de rakı başta meyhane  olmak üzere, barda, restoranda, piknikte, otellerde ve tabii ki evde  içilir. Farklı yerlerde rakı içmenin farklı adapları vardır.



Meyhane, mey (şarap) ve hane  kelimelerden türemiştir. Türkiye'ni dört bir yanında İstanbul  meyhaneleri kendilerine özgü üslupları ile ünlenmişlerdir. Meyhaneye  kesinlikle karın doyurmak için girilmez. Meyhanenede ana yemekler (karın  doyurucu) hariç tüm mezeler bulunur.



Buralarda restoranlardaki gibi  mezeler mönüden değil görerek seçilir. Meyhane geleneklerine göre  sofrayı donatmak deyimi çok kullanılır. Meyhane saygılı bir ortam ve her  müşteri bir kraldır. Meyhanelerde insanları rahatsız etmeyecek şekilde  Türk Sanat Müziği çalınabilir. Günümüzde meyhanelerde maç ve at  yarışları izleyen insanları görmek bizi üzüyor.



Bar ortamları kalabalık, yüksek  sesli müzik olduğundan rakı içmek için bir mekan değildir. Barlarda  çoğunlukla amerikan bar kullanıldığından bu masalarda da rakı içmek  uygun değildir.



Restoranlar meyhanelerle aynı  işi yapmalarına rağmen bu gibi yerler kendilerini bir üst düzeyde  görüyorlar. Buralarda rakı içmek meyhanelerdeki kadar keyifli olmaz.



Rakı içmek için bir diğer  ortamsa doğadır. Pikniğe gittiğimizde ızgara yapılır, peynir ve domates  gibi çok güzel mezelerimiz olur yanımızda. Türkiye'de piknik yapmak için  genellikle şehir dışına çıkmak zorunda kalırız. Bu gibi yerlere  yürüyerek gidilmesi zor olduğundan arabayı giderken biz, dönüşte de rakı  yerine kola içen bir arkadaşımızın kullanması iyi olur.



Bir de halk arasında açık havada rakı insanı çarpmaz şeklinde bir  söylenti vardır. Bu kesinlikle yanlış ve yapılmaması gerekir. Çünkü  alkol güneş altında insanı daha fazla etkiler. Eğer alkolden veya  rakıdan hoşlanmıyorsak bir tane bira veya bir bardak kırmızı şarap  piknikte daha uygun olur.









Rakı ne zaman içilir?



Bir çok şairin de dediği gibi  güneş battıktan sonra içilir. Akşamın karanlığında günün üzerimizde  bıraktığı etkiyi azaltmak, rahatlamak ve biraz olsun dertlerimizden  uzaklaşmak için içilir.



Aynı zamanda akşam olduğunda  herşeyi görmek zorunda kalmayız. Canımızın istediklerini, kalbimizin  hissetdiklerini, kısacası görmek istediklerimizi görürüz.



Rakı içerken mevsimlerin de  farklı etkileri oluşur insan üzerinde. Örneğin bir ilkbahar akşamında  ırmak kenarında suyun sesini dinlerken... Kışın çatıya vuran yağmurun  sesini dinlerken... Sıcak bir yaz akşamında arkadaşlarımızla bir araya  geldiğimizde, rüzgarlı bir sonbahar gününde dökülen yaprakları izlerken  içilen rakılar damağımızda hep farklı tatlar bırakır.



Bunlardan farklı olarak rakı  aile toplantılarında, misafirliklerde, herhangi birşeyi kutlamak için,  dostlarla bir araya geldiğimiz zamanlarda içilir.







Haydi Abbas, vakit tamam

  Akşam diyordun, işte oldu akşam

  Kur bakalım çilingir soframızı

  Dinsin artık bu kalp ağrısı

 





Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
Linkback: Rakı Nasıl, Nerede ve Ne Zaman İçilir?
  • Gösterim 2,574 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz