Root Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?

Başlatan Mediatek, 02 Ağustos 2014, 00:23:45

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.







Root Nedir?
Linux işletim sistemini taban olarak alan Android işletim sisteminde doğal olarak terimler de linux sisteminden gelmektedir. Linux sistemlerde sistemde her türlü yetkiye sahip olan kullanıcı gruplarına Root denilmektedir. Bu üye grubunu windows sistemlerdeki Administrator grubuna benzetebiliriz. Bu üye grubu ile her türlü sistem dosyasını değiştirip, silebilir, üzerinde değişiklik yapabilirsiniz. Dolayısı ile de yeterli bilgisi olmayan kişiler bu şekilde sisteme de zarar verebilirler.

Peki Android sistemlerde root ne işe yarar?
Android sistemlerde linux sistemlerde olduğu gibi varsayılan olarak bu yetkiler kullanıcılara verilmemiştir. Tabi ki bu sistemi korumak ve zarar görmesini engellemek için alınmış bir önlemdir. Ancak gelişmiş ve deneyimli kullanıcılar için sistem üzerinde yapılacak değişiklikleri uygulama açısından gerekli olan bir yetkidir. Örneğin kullandığınız sistemde bulunan bir uygulamanın simgesinin değiştirilmesi, ek bazı yeni fonksiyonların sisteme entegre edilmesi, görünüm ve tema içerisinde köklü değişiklikler yapılması vb. gibi bazı gelişmiş kullanıcılara basit gelebilecek işleri yapmak için root yetkisi gereklidir.

Önemli Not: hemen hemen tüm root işlemlerinde insecure kernel kullanıldığı için cihazınızda custom binary counter denilen sayaç varsa bu artacaktır yada cihazınız s-off konumuna gelecektir. bu durumlarda garantiniz devre dışı kalacaktır. ancak tekrardan sayaçlar sıfırlanıp cihazlar s-on konumuna getirilebilirler. bu işlemleri cihazınızın bölümlerinden öğrenebilirsiniz.

Root Nasıl Yapılır?
Root yetkisi Linux sistemlerde basit şekilde alınmasına karşın Android sistemlerde birkaç yükleme yapmanız gereklidir. Bu işlemlerden sonra sorun çıkmadığı taktirde(cihazın açılmaması v.b.) hiçbir veriniz silinmez.

Telefonunuzu root etmenin birkaç farklı yöntemi vardır;
- Cihaza odin ile insecure kernel flaşlayıp SuperOneClick programı ile root yapmak
- Cihazınıza uygun olan bir custom kerneli(cf-root, siyah kernel vb.) odin ile flaşlamak (tavsiye budur)
- Odin ile cwm recovery flaşlayarak buradan root içeren(hemen hemen hepsi root içerir) bir custom rom yüklemek
- Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap (her model ve sürümde çalışmayabilir)


Insecure Kernel İle Root İşlemi
1- Bunun için öncelikle telefonunuzda yüklü olan kernel versiyonunuzu öğrenmelisiniz. Uygulamalar>Ayarlar>Telefon Hakkında kısmına girerek burada Kernel Sürümü başlığı altında aşağıdaki resimde kırmızı ile çizdiğim bölümde yazan kernel sürüm kodunuzu aklınızın bir kenarına not edin.

Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

2- Root işlemine başlayabilmemiz için elimizde iki kernel[stock(orjinal) kernel ve insecure kernel] dosyası ve iki program [Odin ve SuperOneClick] olması gerekiyor. Her iki kernel dosyası da bir önceki adımda öğrenmiş olduğumuz kernel sürüm numaramıza uygun olan dosyalar olmalıdır. Gerekli olan program ve dosyaları modelinize ait bölümün Android Geliştirme kısmındaki Gerekli Olabilecek Dosyalar konusundan edinebilirsiniz.

Önemli Not:
Eğer kullandığınız firmware kerneli ile aynı versiyonda secure, insecure yada cf-root dosyalarını bulamazsanız, insecure ve cf-root için bir önceki yada bir sonraki sürüme ait dosyayı da kullanabilirsiniz. secure kernel kullanmak zorunda değilsiniz. eğer secure kernel kullanacaksanız aynı olmak zorundadır.

3- Odin programını açıp indirmiş olduğunuz ve hali hazırda telefonunuzda yüklü olan kernel sürümünüz ile uyumlu insecure kernel dosyasını PDA kısmına seçin.

4- Telefonunuzun USB Hata Ayıklama kısmını(ayarlar kısmının alt bölümlerinde bulunur) aktif hale getirip download moduna alın ve usb ile bilgisayarınıza bağlayın.

5- Odin telefonunuzu aldıladıktan sonra Start butonuna basarak insecure kernel dosyasını cihaza flaşlayın. İşlem bittiğinde telefonunuz kapanıp açılacak ve açılırken alt kısımda sarı ünlem işareti belirecek. Korkmayın bu normal birşey.

6- Telefon normal şekilde açıldıktan sonra bilgisayarınızdan SuperOneClick programını çalıştırın(win7 kullanıcıları sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırsınlar). Program üzerinde hiçbir değişiklik yapmadan sadece Root butonuna basın ve işlemin bitmesini bekleyin. Telefon kapanıp açılacaktır.

7- Kontrol için menüye girerek SuperUser uygulaması var mı diye kontrol edin. Eğer yoksa hiçbirşey yapmadan SuperOneClick üzerinden tekrar root butonuna basın. Menüye SuperUser uygulaması geldiyse cihazınız artık rootlanmıştır.

8- İsterseniz cihazınızı bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak açılışta sarı ünlem işareti çıkmaya devam edecektir. Sarı Ünlem işareti cihazda güvensiz bir kernel yüklü olduğunu belirtir ama çıkmasının yada bu şekilde kullanılmasının hiçbir zararı yoktur. Bu şekilde kalsın derseniz bundan sonraki adımları uygulamayabilirsiniz.

9- Sarı Ünlemi açılıştan kaldırmak için birkaç yöntem mevcut;

9a- Tekrardan stock yani orjinal kerneli yüklemek: Kullandığınız firmware sürümünün konusunda secure(stock, orjinal) kernel mevcutsa odin programı ile PDA kısmına seçerek Download modda yüklerseniz kalkacaktır, root yetkisi kalacaktır. Uyumlu başka bir sürümün stock kernelini de kullanabilirsiniz.

9b- Triangle Away Uygulaması (Sadece 4.0.x Sürümlerinde): Bu uygulamayı kurarak hem sayacınızı sıfırlayabilir hem de sarı ünlemden kurtulabilirsiniz. Detaylı bilgiyi forumdaki ilgili konularından yada arama bölümünden bulabilirsiniz.

10- Artık cihazınızı tam anlamı ile rootlanmış halde kullanabilirsiniz. Tavsiye olarak Marketten Root Explorer'ı aratıp ücretsiz olarak yükleyin. Böylece tüm dosyalar üzerinden her türlü işlemi yapabilirsiniz. Bazı modifikasyonlar için bazı sistem dosyalarına yazma/değiştirme izinleri vermeniz gerekirse bu uygulama ile yapmanız gerekecek.


Custom Kernel İle Root İşlemi
Özel olarak üzerinde performans, batarya süresi, ek özellikler için değişiklikler yapılmış kernellerin içerisine root için gerekli olan değişiklikler de yapılmış olur. bu kerneller telefonunuza yüklendiğinde otomatik olarak root işlemi de yapılır. genellikle her custom kernel her roma yüklenebilir. tek dikkat etmeniz gereken nokta kendi telefon modelinize uygun olan kerneli ve ics ise ics kernel, gb ise gb kerneli yüklemeye dikkat edin. onun dışında hepsi birbirine yüklenebilir. ekstradan dikkat edilmesi gereken yada yüklenip yüklenmemesi gereken sürüm yada rom olursa kernelin kendi konusunda belirtilir.

CF-root kernellerini firmware sürümlerinin kendi konularından temin edebilirsiniz. uyumlu cf-root ilgili sürümün konusuna eklenmiştir. eğer konusunda bulunmuyorsa bir önceki yada sonraki sürümün kerneli de kullanılabilir.


Recovery İle SU Yükleyerek Root İşlemi
bu yöntemde cihazınızı recovery moda alarak, zip halinde hazırlanmış ve içerisinde SU yetkisi ile ilgili değişikliklerin bulunduğu dosyayı telefonunuza yüklemeniz gereklidir. bu işlem telefon modeline özgü olabildiği gibi genel bir dosya ile de yapılabilir. bazı root zip dosyalarını yüklemek için öncelikle cwm recovery yüklenmesi de gerekebilir. bununla ilgili cihazınızın modeline özgü bir yöntem varsa android geliştirme bölümünde yada firmware konularında bulabilirsiniz.


Root Oldu Mu? Olmadı Mı? Root Kontrolü
Root işlemlerinden sonra bazen SuperSU yada Superuser uygulaması yüklenmeyebiliyor. Bu yüzden Google Play Store üzerinden bu ikisinden birisini yüklemenizde fayda var. Yoksa bile güncelleme yapmış olursunuz. Sonrasında kontrol için aşağıdaki uygulamayı yükleyip kontrol ettirebilirsiniz
Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap



Root Nasıl Kaldırılır?
Root kaldırmanın en basit yolu tekrardan telefonunuza firmware yüklemektir. Herhangi bir versiyon firmware yüklediğiniz taktirde root kaldırılmış, sarı ünlem gitmiş olacaktır. Diğer bir yol ise Unroot işlemi yapmaktır(detaylı ve her zaman işe yaramadığı için anlatılmayacaktır). Root kaldırılınca yada firmware yüklenince sayaç sıfırlanmaz. Bunu için forumda arama yapabilirsiniz.
Linkback: Root Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Yapılır?
  • Gösterim 3,607 
  • Yeni Başlayanların Temel Düzeyde Öğrenmesi Gereken Bilgiler
  • 0 Yanıtlar




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz