Saç Boyaması Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 16:14:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Saç Boyaması Hakkında Herşey[/i][/b]





Saç rengini değiştirmek, beyazları gizlemek veya sadece bir ışıltı yaratmak için...Kimyasal boyalar mı yoksa doğal boyalar mı, hangisini seçmeli?



En uygun saç boyası nasıl seçilir? Hangi metoda öncelik tanınmalı? Saç sağlığına zarar vermeden nasıl kullanmak lazım?







     Kullanışlı ve Bazen Agresif[/b][/i]





Üç ana kimyasal boya vardır:



Direkt boyalar: Saçı  değiştirmez. Doğrudan saç telinin dış yüzeyine sabitlenirler. Boya  negatif, saç pozitif yüklü olduğundan birbirlerine mıknatıs gibi  yapışarak saça sabitlenirler.



Bu boyalar saçın renginin açılmasına veya beyaz saçların örtülmesine  izin vermez ancak saçta yansımalar sağlar. Etkileri birkaç (genellikle  6-8) şampuanlamadan sonra hafifler. Oksidasyon bazlı boyalardan daha iyi  tolere edilirler.





Kalıcı boyalar: Oksidasyon  bazlı boyalar saç teline nüfuz eder. Bunlar, saçın ve özellikle saça  rengini veren melaninin yapısını değiştirir. Bu boyalar iki bileşik ile  iş birliği halinde etkilerini gösterir: oksijenli su (oksidan) ve  amonyak (alkalin). Amonyak, saç teline kimyasal boyanın girmesine izin  verecek şekilde saçın kabuğunu açar. Kabuklar açıldıktan sonra amonyak  uçar. Oksijenli su ise saç telinin içindeki doğal renk hücrelerini  değiştirerek boyaların birleşip görünebilir olmasına izin verir.

Bu boyalar beyaz saçların tamamen kapanmasına izin verdiği gibi, saç  rengine yapılacak açma veya koyultma gibi kökten renk değişimleri için  de uygundur. Dayanıklılıkları ise uzun sürelidir.





Ton sür ton:  Ton sür ton olarak adlandırılan boyalar ise, yukarıda anlatılan direkt  boyalar ve oksidasyon bazlı boyaların ortalarında bir yerde bulunur.  Amonyak içermezler ama oksijenli su içerirler. Saç kabuğunun açılıp  boyanın tutunması için amonyak yerine aynı işlevi gören farklı bir  molekül kullanılmaktadır. Yani bu tür boyalarda da saç teli kabuğunun  hemen altı boyayı tutar. Bu da ton sür ton boyamanın direkt boyalardan  fazla ama oksidasyon bazlı boyalardan daha az dayanması anlamına gelir.  Ton sür ton boyalar %50’ye varan oranlarda beyaz saçları örter ve  yaklaşık 24 şampuanlama içinde de hafifler.



Boyama Farklarını Anlamak Kolay mı?





  Evet, farklı boyama şekillerini ayırt etmek kolaydır. Boyama şekli  çoğunlukla kutunun üzerinde belirtilmiştir. Ayrıca göz önüne  alınabilecek çeşitli ipuçları da vardır. Örneğin, “ 6-8 şampuanlamadan  sonra hafifler ” dendiğinde uçucu bir boyama şekli anlaşılır. “ Beyaz  saçları tamamen kapatır ” ibaresi ise oksidasyon bazlı bir boyayı  tanımlar.



Doğal Boyalar Saçı Kuvvetlendirir.

Kına çok  popülerdir. Kınanın avantajı çivit, papatya gibi diğer doğal boyaların  saç sağlığına verebileceği tehlikelerin hiçbirini bulundurmamasıdır.  Kına en fazla tanınan doğal saç boyasıdır. Hem saç boyası hem de dövme  yapımında kullanılan kına; Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan’da  yetiştirilen bir bitkiden elde edilir. Bu bitkiden elde edilen renkler  sarıdan kırmızıya kadar değişirken esmer veya turuncu tonlarından geçer.  Bunlar da maun ve kumral yansımalar elde edilmesine  neden olur.Birçok  doğal boya kına kullanılarak yapılır. Ancak, bu bitki fazla bir renk  seçeneği sunmaz; bu nedenle bazı üreticiler kına ile çivit gibi farklı  karışımlar yoluna gider.

Doğal boyalar saç telinin içine  nüfuz etmez, beyaz saçı tam olarak kapatamaz. Ancak saça bir ışıltı ve  dolgunluk kazandırır. Dolayısıyla saça bakım yapmaları nedeniyle  avantajlıdır.  Eğer saçınızı boyamak değil de sadece kuvvetlendirmek  istiyorsanız nötr kına uygulayın: boya maddelerinden arınmış kına  saçınızı boyamaz.

Doğal boyaların özelliği, sentez ile  elde edilmiş boyalarınkine oranla çok daha ufak olan molekülleridir.   Bu özellik onların saç telinin tümüne ve özellikle saç telini oluşturan  kabuğa nüfuz etmelerini sağlar. Böylece direkt boyaların yaptığı gibi  saç renginin geneliyle bütünleşirler.

Doğal boyalar şampuanlamayla yok  olur. Düzenli olarak kullanılırsa yoğunlukları artar; çünkü saçta halen  var olan boyanın üzerine tutunurlar. Böylece doğal boyalar, saçın genel  bütünlüğünü bozmadan saç renginin sabit tutulabilmesi açısından  yararlıdır.

Kimyasal boyalara oranla daha uzun  bir bekleme süresiyle uygulanmalıdırlar. Bu süre genellikle bir saat  olmasına rağmen, her şey saçınızın doğal rengi ve kalitesine bağlı  olarak dikkatle uygulanmalıdır. Örneğin açık renk saçta “havuç  turuncusu” gibi bir sonuç istenmiyorsa, uygulama süresi kısa  tutulmalıdır.

Doğal boyayla boyanmış bir saça  kimyasal boya uygulandığında, kutuda belirtilen süreden daha uzun bir  uygulama süresine ihtiyaç vardır. Kimyasal bazlı boyanın kuvvetlenen  saça nüfuz etmesi ve bunu aşması daha uzun süre tutar. Beklenen neticeyi  almak bazen birkaç denemeyle mümkün olur.







Boyalar Saçı Bozar mı ?

      Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap

Evet,  özellikle saç telinin yapısını değiştirerek boyayan bazı kimyasal  boyalar uzun dönemde saçınıza zarar verebilir. Bunlar, direkt boyalar  ile ton sür ton boyalardır.Özellikle  kokusu yüzünden amonyak kötü bilinir. Oysa uçucu olma özelliği  nedeniyle en az agresif olan iyi bir alkalindir. Gerçekten de amonyak  saça kendini sabitlemez. İşlevini bitirdiğinde uçar. Oysa etanolamin  gibi kullanılan bazı diğer alkalinlerde durum böyle değildir. Bunlar  hiçbir koku vermezler ancak saç elyafına yapışıp kalırlar.

Amonyak kokusunu sevmeyenler için, bu kokuyu örten parfümlerle üretilmiş krem biçiminde  boyalar bulunmaktadır.



Boyaların Sağlığa Zararı Var mıdır ?



Oksidasyon  bazlı boyalara kıyasla direkt ve doğal boyalar daha az alerjiye neden  olur. Alerji vakalarının çoğu doğrudan boya maddesiyle ilgilidir. Bu  nedenle ev kullanıcılarına hararetle tavsiye edilen şey, tüm saça boya  uygulamadan önce küçük bir bölgede boyayı denemeleridir. Kuaförler de  benzer şekilde uygulama yapar.





Alerji Riski



Boya  ürünleri mutlaka önceden test edilir. Ancak bazı insanlar diğerlerine  göre daha hassas olabilir ve yapılan testlere rağmen ürün, bu insanlarda  alerjiye neden olabilir. Testler, 1986 tarihinden beri hayvanların  üzerinde değil, hücrelerin üzerinde gerçekleştirilmektedir. Bu testler  insan vücudunun hassasiyetleri üzerine dayandırılmıştır. Bio-kimyagerler  hücresel değişiklik veya mutasyonların olup olmadığını araştırır. Bu  testler bitirildiğinde, insan derisi üzerinde yapılan testlere geçilir.  Bunlar hammadde üzerinde yapılmaktadır. Bu da tahriş oranında fikir  yürütülebilmesine izin verir. Kına  da alerjiye sebep olabilir: özellikle doğal olmayan “kara kına”. Kara  kınada alerjiye neden olan, doğal kınaya karıştırılmış bakır oksit veya  kurşun tuzudur. Bu moleküller saç için zararlıdır. Kara kınada göz ardı  edilmemesi gereken bir alerji ve zehirlenme riski vardır. Kurşun tuzları  saça sabitlenir. Bu nedenlerle bahsi geçen bir boyamanın üzerine kalıcı  yeni bir boya uygulamak da sakıncalıdır; çünkü saçı yakma tehlikesi  bulunur. Kimyasal boyaların prospektüslerinde üreticilerin, ürünlerinin  metalik tuzlar içeren bir boyayla boyanmış saçlara uygulanmaması için  talimatları vardır.



 Renk Değiştirmeden Röfle Yapmak  

 

Direkt ve uçucu  bir boya seçin. Bu tip boyalar genellikle 6-8 şampuanlamada hafifler ama  saça bir ışıltı getirir. Beyaz saçlar kapanmaz. Saçınızın doğal rengini  de değiştirmezsiniz.



Renk Değiştirmeden Beyazları Kapatmak

Ton  sür ton boyalar beyaz saçları %50 den 70’e varan oranlarda kapatır.  Bunlar direkt boyalar gibi saçın rengine kökten bir değişiklik getirmez,  ancak saçı kendi doğal renk tonunda boyar veya ufak bir renk farkı  sağlar. Bu boyalar 6-8 hafta içinde hafifler.



Kökten Renk Değişikliği Yapmak Veya Açık Meçler Elde Etmek



Saçın  rengini açmak, kökten renk değişiklikleri veya saçın genelinden çok  daha açık renkte meçler elde etmeye yarar. Böylece esmerden sarışına  veya sarışından kızıl renge geçilebilir. Saçı açmak saçın asıl yapısını  değiştirir. Saça rengini veren doğal madde olan melanin yok edilir. Renk  açıcılar, oksijenli su gibi oksidasyon bazlıdır.Açılmış  olan saç daha hassastır ve kırılganlığı nedeniyle daha fazla bakım  ister. Buna rağmen genel anlamda bozulmuş değildir. Bu nedenlerle  boyanın kullanım talimatlarına ve uygulama sürelerine dikkatle  uyulmalıdır. Tabii ki fazla agresif olan ve oksijenli suyla yapılan saç  açma işlemlerinden de kaçınılmalıdır. Yoksa saça geri dönülemeyecek  kadar büyük zararlar verilebilir.

Saç açma işlemi kalın veya ince  telli her tür saça uygulanabilir. Önemli olan açma işleminin  uygulanacağı saçın öncesini bilmektir. Örneğin, kalın olup da saç teli  kabukları açık olan bir saç, sağlıklı ince bir saça göre açma işlemine  daha hassas olacaktır.



Beyaz Saçları Kapatmak Ve Renk Değiştirmek



Bunun için  oksidasyon bazlı bir boya kullanmanız gereklidir. Bu tür boyalar  beyazları tamamen kapattıkları gibi renk değişiklikleri yapmak için de  uygundur. Bu arada, beyaz saçı bulunmayıp da saç rengini değiştirmek  isteyenler için beyaz saçları kapatmayan ancak kökten renk  değişikliklerine izin verip renk çeşitleri bol olan kalıcı boyalar da  vardır.





Kuaförde mi  Evde mi Boyalı mı ?



Kuaförde  kullanılan boyalar, piyasada satılanlardan çok farklı değildir. En büyük  fark, boyada kullanılan temel aktif maddelerin konsantrasyon  oranlarındadır. Kuaförlerde doğal olarak eve oranla daha geniş bir renk  ve çeşitleme imkanı bulunmaktadır. Yöntemler de farklılık gösterebilir  çünkü kuaförler farklı nüanslarla karışımlar elde edebilir.Üreticilerin sadece profesyoneller için ürettikleri ve dolayısıyla sadece kuaför salonlarında bulunabilen boyaları da vardır.

Kendi saçınıza uyarlanmış,  kişiselleştirilmiş bir boyama istiyorsanız en iyi çözüm bir kuaför  salonuna gitmeniz olacaktır. Özellikle de ilk kez boya yaptıracaksanız  veya iki ton arasında kararsızsanız.





Renkler: Yılın Eğilimleri Ve ÖnerilerBir renk seçmek her zaman kolay değildir. Zevkiniz olduğu kadar tarzınıza uygun bir renk seçmek doğru olacaktır.Mat bir cildiniz varsa, sıcak yansımaları olan, dore veya bakır renklerini seçin.

Açık, pembemsi bir cildiniz varsa,  size daha soğuk, kül ya da erik kurusu tonlarında renkler uygun  olacaktır. Genel anlamıyla, koyu tonların hatları sertleştirme ve daha  açık tonların da hatları yumuşatma özellikleri vardır.
Linkback: Saç Boyaması Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey
  • Gösterim 2,464 
  • Bayanlar bölümü
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2238

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2257


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz