SD (Hafıza Kartları) Hakkında Herşey, Neden, Hangisi, Nasıl?

Başlatan Fuul oyun, 12 Nisan 2016, 04:43:38

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.


                        

   
   SD (Hafıza Kartları) Hakkında Herşey, Neden, Hangisi, Nasıl?

   
    Merhaba arkadaşlar. Bu yazımda sizlere SD kartlar hakkında biraz bilgi vermeye çalışacağım. Bu yazım XDA ve farklı sitelerden derlenerk yazılmıştır.
   
    Hafıza kartları hayatımıza girdi gireli bir araştırma, karmaşa aldı başını gidiyor. ?Hangisini, neden, neye göre alayım? soruları heryerde. Hafıza kartları alırken dikkat edilmesi gereken birçok unsur var. Bunlar kişiden kişiye ve kullanım amacına göre farklılık gösterecektir. Burada en genel hatlarıyla ele alacağım.
   
    En fazla Kullanılan Kart Türleri
   
    Mobil cihazlarda en fazla tercih edilen hafıza kartı türü SD (Güvenli Veri) kartlardır. Bu kartlar 4 farklı türe sahipler. Bunlar; Standart Kapasiteli (SDSC), Yüksek Kapasiteli (SDHC) ve En Yüksek Kapasiteli (SDXC) olarak geçerler.
   
    En Temel Kart Hızını Belirleme
   
    SD kart üreticileri farklı farklı kartlar ve türlerde üretim yaptıkları için buna net bir karşılık bulmak güç.
    En temel iki sınıflandırma şekli şöyledir; Speed Class (Hız bazlı sınıflandırma) ve UHS Speed Class (Ultra yüksek hız bazlı sınıflandırma)
   
    Speed Class birçok kart tipi için en genel sınıflandırma ve derecelendirme yöntemidir. Bu yöntemde kartın yazma ve okuma hızları hesaplanarak değer verilir. Ancak bu testler gerçek hayatta pek de doğru çıkmamakta. Labaratuvar ortamlarında yapılan bu testlerle kullanıcıların yaptıkları testler tamamen farklı çıkmaktadır. Kartların hızlarını sadece yazma ve okuma hızı belirlemen mesela; silip yeniden yazma hızı, hangi veri türlerinin yazıldığı yada hangi elektronik araçların kullanıldığı.
   
    Class (sınıf) 2,4,6 gibi ifadeler belirtilen zamanda minimum parçalara ayırarak yazma hızını ifade eder. Class 10 sınıfında ise iş biraz daha farklı, birim zamanda parçalanmamış ve ardışık verilerin minimum yazım hızını ifade eder.
   
    Gelin bu sınıflandırmalara bakalım:
   
    Class 2 (Saniyede 2 MB yazma hızı)
    Class 4 (Saniyede 4 MB yazma hızı)
    Class 6 (Saniyede 6 MB yazma hızı)
    Class 10 (Saniyede 10 MB yazma hızı)
    UHS-I (UHS Class 1) ( Teorik olarak saniyede 50 MB yazma hızı)
    USH-II (teorik olarak saniyede 312 MB yazma hızı)

   
    ( Yazma hızları birim zamanda minimum hızdır yani yukarısı olabilir ancak daha düşük değerlerin olması beklenmez)
   
    UHS yada Ultra Yüksek Hızlı bazı SDHC ve SDXC kartlar mevcuttur.
   
   
    Kartların kesin bir listesini çıkartıp, şunalar en iyileridir yada bu cihazlarda en iyi performans gösterenlerin listesi budur demek zor. Bu nedenle bizde teorik bilgilerden faydalanacağız. Yapılan bazı testlerden veriler göstereceğiz.
   
    Yukarıdaki bilgilere göre en iyi ve en hızlı SD kart sınfı Class 10?dur. Ancak bu her Class 10 kartın aynı hızda yada verimlilikte olacağını garanti etmez. Bazen Class 6 kartlar, Class 10 lar kadar performans gösterebilir. Bu testleri tabi ki ben yada biz yapmadık. Bu işlerle ilgilenen kurum yada kişiler tarafından teste tabi tutulmakta. Bu test sonuçlarından en güvenilir gördüğüm site ve grafikleri en anlaşılır olan sonuçlar Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap siteden incelenebilir.
   
    Kartları Kıyaslayalım ?
   
    Kıyaslama kıstasları yukarıda da tekrar ettiğim gibi farklı özelliklerde göz önünde bulundurarak yapılır. Bazen en iyi markayı aldım sanırsınız ancak karşılaştığınız sonuç en vasat olandır. Bu ne anlama geliyor dersiniz. Class (sınıflandırma) , üreticiler tarafından yapılan bir isimlendirmedir, bunlara çok fazla itimat etmeyin. Bu duruma maruz kalmamak için en iyisi bu yazıyı okumak ve karşılaştırma sitelerine göz atmaktır veyahut bulabildiğimiz kartları kendimizin teste tabi tutmasıdır.
   
    SD kartların test edilmesiyle alakalı bazı site ve programlar var. Şimdi onların listesini yazacağım.
   
    -     HD Tune: Bir çeşit sabit disk aracıdır. Genellikle sürücülerin performansını belirlemek, hatalara karşı dayanıklılığı, kullanılabilirlik seviyesini ölçmek için kullanılır. Her ne kadar HDD için tasarlanmış olsa da SD kart içinde kullanılabilir. Test etmek size kalmış.
   Adresi : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
   
   -     AndroBench: Android sistemler için üretilen kıyaslamam yazılımlarının en popüleri ve en güncel olanıdır. Micro,SQLite gibi farklı kıyaslama türleri vardır.
   Adresi : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
   
   -     Crystal Disk Mark: Internet explorer ve Windows işletim sitemleri üzerinde çalışan başka bir kıyaslama yazılımı. Güncelleme tarihi biraz eski, 2010. Denemek size kalmış.
   Adresi: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
   
   -     AnTuTu Benchmark: Yine android cihazlarda kıyaslama yapmak üzere tasarlanmış bir yazılımdır. Bu yazılım tam sistem testi yapabilmektedir. Ayrıca düzenli olarak güncellenmekte. Tavisye edilir.
   Adres: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
   
   -     Vellamo: Yine android 2.3 ve üzeri sistemlerde çalışan, kullanışı kolay bir test atacıdır.
   Adresi: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
   
   -     SD Tools: Bu araç belki de en çok kullanılanıdır. Bu araç sayesinde SD kartlarınızın sahte olup olmadığını dahi kontrol edebilirsiniz. En hızlı, kullanımı kolay ve güncel olanıdır.
   Adresi: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
   
   -     Flash Memory Toolkit: Windows üzerinde çalışan en başarılı Flash bellek test araçlarından birisi. Deneme sürümü işinizi görecektir.
   Adres: Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
   
   SD Kart test sonuçları:
   
   Teste tabi tutulan kartlara her defasında aynı oranda veri yollanmış ve her kart 5 defa aynı testten geçirilmiştir. Test aracı olarak ?CrystalDiskMark? programı kullanılmıştır. Cep telefonu zahmetli olması nedeniyle tercih edilmedi.
   
   
   Kaynak : Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap
   
   SD kartlarında işletim sistemi gibi sürekli veri alış verişi yapmayacak olanlar 1. Test sonuçları baz alabilir ancak SD kartları üzerinden sürekli veri alış-verişi yapacak bir sisteme (ör;SD kart üzerine yüklenmiş bir Android sistem) sahip olanlar ikinci testi baz almalıdırlar.
   
   Sahte (fake) SD kartlar nasıl anlaşılır ?
   
   Burada kısaca, piyasaya çeşitli yöntemlerle üzerinde oynama yapılmış SD kartların belirlenmesi ve bu kartlardan nasıl uzak durulması gerektiğini anlatmaya çalışacağım.
   
   Yeni aldığınız SD kartlarda yazma, kopyalama yada format atma sırasında sorunlarla karşılaşıyorsanız, ilk yapmanız gereken Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap programı indirmek. Bu yazılım SD kartı tararak kartın ne kadarının kullanılabilir, ne kadarının kullanılamaz olduğunu gösterir.
   Örnek bir tarama sonucu (SD sahtedir)
   
[Seç][/url]Warning: Only 31483 of 31484 MByte tested.
   The media is likely to be defective.
   1.9 GByte OK (3993600 sectors)
   28.8 GByte DATA LOST (60483584 sectors)
   Details:18.9 MByte overwritten (38848 sectors)
   0 KByte slightly changed (< 8 bit/sector, 0 sectors)
   28.8 GByte corrupted (60444736 sectors)
   18.9 MByte aliased memory (38848 sectors)
   First error at offset: 0x00000000000f8000
   Expected: 0x00000000000f8000
   Found: 0x00000000012f8000
   H2testw version 1.3
   Writing speed: 2.46 MByte/s
   Reading speed: 8.47 MByte/s
   H2testw v1.4Yukarıda gördüğünüz üzere, yeni alınana kartın sadece 1.9 GB'ı kullanılabilir durumda. Geri kalan 28.8 GB bad sector (hatalı alan) olarak adlandırılıyor.
   
   Alıntı1.9 GByte OK (3993600 sectors)
   28.8 GByte DATA LOST (60483584 sectors)
   
   Orijinal SD Kart
   
   Sahte SD kart
   
   
   Aslında ilk bakışta bir fark göze çarpmıyor, ancak detaylı incelendiğinde orijinal kart üzerinde TM yazısının olmadığını göreceksiniz. Bu ince detayları, online mağazalardan alış-veriş yaparken nasıl göreceğiz derseniz cevabım net.
   - Güvenilir, garantili ve faturalı satış yapan Türk firmalarını tercih ediniz.
   - eBay gibi yerlerden alış veriş yaparsanız, satıcı profiline ve daha önceki satışlarındaki yorumlara bakmayı unutmayın. Her ne kadar bu seçeneği tavsiye etmesem de seçim sizin.
   - SD kart aldıktan sonra hemen formatlayıp, yukarıda adresini verdiğim araçla test yapmanız faydanıza olacaktır.
   - Piyasa fiyatının altında satışa sunulan ürünleri almayınız.
   
   Şimdilik bu kadar. Daha detaylı ve görsel açıklamalar ilerleyen günlerde yazılacak.
   
   "Bir faydamız dokunduysa; Teşekkür butonuna tıklamayı unutmayın."

                     
                  
                  

Linkback: SD (Hafıza Kartları) Hakkında Herşey, Neden, Hangisi, Nasıl?
  • Gösterim 1,444 
  • Konu Dışı Sohbet
  • 0 Yanıtlar




Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz