İthalat Hakkında Hersey

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 00:38:56

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İthalat: Yabancı bir ülkeden mel ve hizmet alınması işlemine ithalat denir. İthalat kısaca dış

 

 İTHALAT



1. İthalatın Tanımı: Yabancı bir ülkeden mel ve hizmet alınması işlemine ithalat denir. İthalat kısaca dış alım demektir. İthalat, ihracatın tam tersi bir işlemdir.

  Döviz transferi yapılıp yapılmamasına  göre ithalat bedelli ve bedelsiz olmak üzere iki türlüdür. Bedelli  ithalat (İthalat Rejimi kapsamında olup); ithal edilen malların  bedellerinin ithalattaki ödeme şekillerinden biriyle yurt dışına döviz  transferi yapılarak gerçekleştirilen ithalatı, bedelsiz ithalat (Gümrük  Mevzuatı kapsamında olup) ise; ithal edilen malların bedellerinin yurt  dışında kazanılan dövizlerle karşılanarak yurt dışına herhangi bir döviz transferi yapılmadan gerçekleştirilen ithalatı ifade etmektedir.

  Genellikle, bedelsiz ithalatın herhangi bir gümrük vergisi veya fon  ödenmeksizin yapılan ithalat olduğu yanılgısına düşülmektedir. Halbuki  böyle bir durum söz konusu değildir. Nitekim bedelsiz ithalat, gümrük vergisine tabi olabileceği gibi olmayabilir de. Burada dikkat edilmesi gereken husus, ithalatın gümrük vergisine  tabi olup olmadığı değil, sadece mal bedelinin yurt dışında kazanılan  dövizlerden karşılanarak mı veya yurt dışına herhangi bir transferin  yapılarak mı gerçekleştiğidir. Mala karşı mal ile ödeme yapılan ticaret işlemleri ise İhracat Mevzuatı çerçevesinde düzenlenmektedir.

 2. İthalat Yapabilecekler: Vergi numarasına sahip her gerçek kişi ve tüzel kişi ile tüzel kişilik statüsüne sahip olmamakla birlikte yürürlükteki mevzuat hükümlerine istinaden hukuki tasarruf yapma yetkisi tanınan kişiler ortaklıkları, ithalat işlemlerini yürütebilir. Ancak,

- Özel anlaşmalara dayanan ithalatta,

- Kitap ve diğer yayınların ithalatında,

- Ülkemizde açılan uluslararası fuar ve sergilerde Müsteşarlıkça (Dış Ticaret Müsteşarlığı) perakende satışına izin verilen malların ithalatında, vergi numarasına sahip olma şartı aranmaz.

  Kamu ahlakı, kamu düzeni veya kamu güvenliği; insan,  hayvan ve bitki sağlığının korunması veya sınaî ve ticari mülkiyetin  korunması amaçlarıyla ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde alınan  önlemlerin kapsamı dışındaki malların ithali serbesttir. İthalatı  kanunlarla belirli kurum ve kuruluşlara bırakılmış maddelerin ithali  ancak, bu kurum ve kuruluşlar tarafından yapılabilir. İthalat yapmak  isteyen kişiler, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde almaları gereken  belgelerle birlikte doğrudan gümrük idarelerine başvururlar.

 3. İthalat Sözleşmeleri: Dış ticarette  ihracatçı ile ithalatçı arasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların  çözümü için, tarafların hak ve yükümlülüklerini gösteren yazılı bir sözleşme hazırlanmalıdır. Yazılı sözleşmeler,  tarafları bağlamalarının yanı sıra, herhangi bir anlaşmazlık durumunda  da ispat evrakı özelliği taşımaktadır. Malın ithali veya ihracı  aşamasında çıkabilecek problemlerin taraflar arasında dostane bir  şekilde çözülmesi için bu alışverişte ortaya çıkabilecek tüm durumların  yapılacak sözleşmede karara bağlanması gerekir. Aksi takdirde çıkacak problemler taraflar arasında sıkıntıya neden olacak, dış ticaret bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Birleşmiş Milletler ve ICC (Uluslararası Ticaret Odası), sözleşmeler için standart kural ve düzenlemeler geliştirmiştir. Bunlar uluslararası  ticarette ortaya çıkan anlaşmazlıkları, uyuşmazlıkları ve hukuksal  çatışmaları ortadan kaldırmak ve alıcı ile satıcının gereksiz yere para ve zaman kaybını önlemek amacıyla alım-satım işlemlerine getirilen kural ve düzenlemelerden ibarettir.

  Incoterms adıyla yürürlüğe konulan bu düzenlemeler uluslararası ticarette kullanılan ve evrensel olarak standartlaştırılmış sözleşme terimleridir. Teslim şekline  göre değişen 13 adet incoterms bulunmaktadır. Bu incotermsler yapılacak  sözleşmelerde kullanılarak, sözleşmeyle ilgili anlaşmazlıkların çözümü  için ülkeden ülkeye farklılık gösteren hukuki çatışmaların önüne  geçilebilir.

  Sözleşme hangi şekilde yapılırsa  yapılsın, sözleşme metni, net ve detaylı olmalı ve her iki tarafça da  istenen hususları kapsamalıdır. Bir ithalat-ihracat sözleşmesinde  aşağıdaki hususların mutlaka taraflarca karara bağlanması gerekir:

- Tarafların isim ve adresleri

- Malın cinsi ve özellikleri

- Malın miktarı

- Gözetim

- Malın fiyatı

- Malın teslim yeri ve zamanı

- Ödeme şekli

- Ödeme yeri ve zamanı

- Lisans ve izinler

- Ürünün garantisi

- Sigorta

- Mücbir sebepler

- Teslimde gecikme

- Uygulanacak hukuk

- Tarafların imzası
Linkback: İthalat Hakkında Hersey
  • Gösterim 2,032 
  • Haber Köşesi (Herşey)
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz