Tuncel Kurtiz - Ramiz Dayı Kimdir?

Başlatan Tekyürek, 25 Ekim 2014, 02:01:04

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuncel Kurtiz - Ramiz Dayı Kimdir?

 

"Alacakaranlık"ta Bozoğlu Alay Beyi, "Asi"de ise Cemal Ağa'ydı. Yılların  karakter oyuncusu Tuncel Kurtiz, bu sezon da reyting rekortmeni "Ezel"  dizisindeki Ramiz Dayı rolüyle tüm dikkatleri üzerine çekti. Shakespeare ve Ömer Hayyam'dan yaptığı alıntılarla ünlenen Ramiz Dayı karakterine hayat veren bu değerli oyuncunun kim olduğunu biliyor musunuz?

 



 

 

Tuncel Kurtiz 1936 yılında İzmit, Bahçecik'te dünyaya geldi. Annesi  öğretmen, babası kaymakam olan Kurtiz'in çocukluğu, babasının işi  dolayısıyla, Türkiye'nin pek çok değişik şehrinde geçti. 14 yaşındayken Edremit'e gelen Kurtiz, çocukluğunun en güzel yıllarını burada geçirdi

 

Haydarpaşa Lisesi'ni bitirdikten sonra öğrenimini İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamlayan sanatçının oyunculuk kariyeri 1959 yılında Dormen Tiyatrosu'nda başladı. Burada ilk profesyonel oyunculuk deneyimini "Bir Amerikan Komedisi" adlı oyunda yaşadı.

 

Tuncel Kurtiz tiyatro kariyerini Türkiye dışında ABD, İsviçre, Almanya, İsveçi Norveç, Danimarka ve Hollanda'da oyuncu ve yönetmen olarak sürdürdü.

 

Bugüne kadar çalıştığı tiyatrolar arasında İstanbul Ünv. Gençlik Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, İstanbul Şehir Tiyatrosu, Gülriz Sururi, Engin Cezzar, Münir Özkul, Kent Oyuncuları, Genar, Halk Oyuncuları, Ocak  Sahnesi, Göteburg, Şehir Tiyatrosu, Stockholm Kraliyet Tiyatrosu, İsveç  Devlet Tiyatrosu, Berlin Schaubühne Tiyatrosu, Frankfurt Şehir  Tiyatrosu, Peter Brook Shakespeare Kraliyet Tiyatrosu, Hamburg Şehir  Tiyatrosu gibi bir çok tiyatro yer alıyor.

 

Türkiye dışında ABD ve İsrail'de de rol aldı. Sanatçı, 70'li yıllarla beraber Yılmaz Güney filmlerindeki rolleriyle kariyerinin zirvesine ulaştı.

 

Özellikle Yılmaz Güney'in "Sürü" filmiyle ismini geniş kitlelere duyurdu.

 

Aynı zamanda üniversiteden arkadaşı olan Güney'le beraber; "Umut" başta  olmak üzere, "Duvar", "Üçünüzü de Mıhlarım", "Konyakçılar Kralı",  "Haracıma Dokunma", "Sayılı Kabadayılar" ve "Çirkin Kral" filmlerini  çektiler.

 

 

 İşte kendi ağzından Tuncel Kurtiz'in hayat hikâyesi:

"Efendim hatırladığım kadarıyla babamla, Kırıkkale, Reşadiye, Kandıra, Posof’tan sonra Ayvalık’a geldik. Bunlar harika seyahatlerdir. 46 yılında Ardahan’dan Posof’a gidiş kolay değildi ama güzeldi. Ben bu medeniyetten de hoşlanmıyorum hiç. Biraz egoistçe bir geliş aslında buraya. Her şeyimizi satıp savıp geldik buraya."

 

"Ayvalık’ta 6 ay kadar kaldık. Babam bir  imtihan kazandı Amerika’ya gittik. 2,5 sene sonra Türkiye’ye döndük.  İzmit’te ilkokulu bitirdim. Sonra Silifke’ye tayini çıktı. Hem  kaymakamlık yaptı hem de İngilizce öğretmenliği. Frak giyerdi 29 Ekim  bayramlarında. O Atatürk’e inanmış bir adamdı, ben de inanıyorum."

 

"19 Mayıs bayramlarındaki kutlamalarımız, tiyatro yapardık, okulda duvar  gazetemiz vardı, izci oymağımız vardı o yıllarda. Babam bu arada  İngiltere’ye davet edildi. 1951 de kaçtım ben evden. Çünkü Salih Bey ve arkadaşlarımda kamp kurmak istiyorduk burada ve o kampı yaptık."

 

"O zamanlar buralar (sahil şeridini göstererek) bahçeydi, çok güzeldi.  Bu şekilde yozlaşmamıştı sahil. Beton yığınlarına dönüşmemişti. Çünkü  bilinçsiz yapıldı bütün bunlar bugün."

 

"Edremit’ten sonra Balıkesir lisesine gittim ben, sonra Haydarpaşa  Lisesine gittim 2 sene kadar okudum, çakınca İzmit’e gittim yine. Artık  Hemingway, Cahit Irgaz okuyordum, arkadaşlarımla değiş tokuş yapıyorduk  kitapları."

 

"Boğaz'ı, Beyoğlu’nu barları yaşamaya başladım. Halkevleri  kütüphanelerine gittim kapatıldığı halde, kaymakam bey izniyle... Orada  Dostoyevski, Emile Zola, Maksim Gorki’yi okudum. Kuyucaklı Yusuf’u  okuyunca babama “ şehir kulübüne gitme , poker oynama” dedim. İşte böyle bir şey Edremit benim için."

 

"Çok uzun bir süre  Avrupa’da yaşadım. 1971 yılında Yılmaz’ın içeri girmesi... Balyoz  harekatının başlatılması, gidersem ne olacağım düşüncesiyle ülkeye  dönmedim. Burada çalışmayı denedim. Karşıma iyi  olanaklar çıktı. Birtakım oyunlar da oynadım. Tiyatro olanaklarım  vardı, onları değerlendirdim. Stockholm ve Berlin’de oynadım."

 

"1974 yılında Ecevit döneminde Türkiye’ye döndüğümde de o zamanlar yine  seks filmleri yaygındı, çalışma fırsatı bulamadım. Tiyatro zorlaşmıştı.  Onun için tekrar yurtdışına çıktım."

 

"1977 yılında Türkiye’ye gittiğimde Yılmaz beni cezaevine çağırdı. Bana  â€œSürü” filminin senaryosunu verdi. İnanılmaz güzeldi. Kendi filmimi  bıraktım o filmde oynadım. Filmi bitirip yine fırladım İsveç’e. Bir sürü  film ve tiyatroda oynadım."

 

"1980 yılında Kenan Evren’in ne olduğuna dair televizyonlarda  açıklamalarda bulundum. Ardından da, “Duvar” filminde oynadığım için  Türkiye bana pasaport vermedi. Ancak 1991 yılında dönebildim. Tabii Avrupa’da çalışmanın olanakları daha fazla. Ancak her iki tarafında avantaj ve dezavantajları var."

 

 

"Münir Abi (Özkul) ile çalışmak için can verirdim. Cahit Irgaz’la  beraber olmak büyük bir keyifti benim için. Bir Özdemir Asaf ile  birlikte olmak, ondan bir şeyler almak. Tabii ki bizden genç olanlar,  bizden bir şeyler almak isteyecektir."

 

"Zaten hep söyleyen, hep konuşan bir adamım ben, ben severim konuşmayı. Bir şeyler anlatırım durmadan."

 

 Sanatçının aldığı ödüller şöyle:

 

 Adana Altın Koza Film Festivali

 


2008 Gani Can Öz Oyuncu Ödülü

 

 Ankara Uluslararası Film Festivali

 

 
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu / 1997 / Akrebin Yolculuğu

 

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu / 2008 / Yaşamın Kıyısında

 

 Antalya Altın Portakal Film Festivali

 

 
En İyi Senaryo / 1981 / Gül Hasan

 

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu / 1994 / Bir Aşk Uğruna

 

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu / 2007 / Yaşamın Kıyısında

 

 Sadri Alışık Ödülleri

 

 
En İyi Erkek Oyuncu / 2002 / Şellale

 

 Yeşilçam Ödülleri

 

 
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu / 2008 / Yaşamın Kıyısında

 

 Berlin Film Festivali

 

 
En İyi Erkek Oyuncu (Gümüş Ayı) / 1986 / Hiuch HaGdi

 

 Tuncel Kurtiz'in rol aldığı filmlerden bazıları:

 

Güz Sancısı (2008)

 

Yaşamın Kıyısında (2006)

 

İnat Hikâyeleri (2003)

 

Şellale (2001)

 

Usta Beni Öldürsene (1997)

 

Tabutta Rövaşata (1996)

 

Duvar (1983)

 

Sürü (1979)

 

Bereketli Topraklar Üzerinde (1979)
Linkback: Tuncel Kurtiz - Ramiz Dayı Kimdir?
  • Gösterim 2,726 
  • Herşey Genel Paylaşım
  • 0 Yanıtlar


Linklerin Görülmesine İzin Verilmiyor Üye ol Veya Giriş Yap


Paylaş whatsappPaylaş facebookPaylaş linkedinPaylaş twitterPaylaş myspacePaylaş redditPaylaş diggPaylaş stumblePaylaş technoratiPaylaş delicious

Benzer Konular (5)

Yanıtlar: 0
Gösterim: 2576

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1531

Yanıtlar: 0
Gösterim: 1724


İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Replikacep.com sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.Knın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur.Replikacep.com hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim sayfamızdan bize bildirdikten en geç 3 (üç) iş günü içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.
Footer menü
Hakkımızda
Bize Ulaşın
Biz Kimiz
Hizmetlerimiz